Notiuni de baza despre sudura MMA

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Sudura MMA este un procedeu de sudura manual si, daca vrei sa inveti mai multe despre acest domeniu, atunci poti sa citesti acest articol, in care vei gasi notiunile de baza.

 

Sunt multe situatii in care ai nevoie sa sudezi si, daca vrei sa afli mai multe informatii despre procedeul de sudura MMA, le poti gasi in acest articol. Dar sa o luam pas cu pas, pentru a te familiariza cu notiunile si principiul de functionare.

 

Ce inseamna procedeul MMA?

MMA este un acronim ce provine din limba engleza, Manual Metal Arc, si ar putea fi tradus ca si o sudura manuala ce se face cu ajutorul unui arc electric. Mai pe larg, este o sudura ce se executa cu ajutorul unor electrozi de sudura inveliti.

In cadrul acestui proces, caldura se obtine folosind un arc electric. Arc electric, definitie: este un proces de descarcare continua, electrica, ce se produce intr-un mediu gazos. Daca este sa ne referim la sudarea cu arc electric, aceasta se va produce intre materialul ce trebuie sudat si invelisul de la electrod.

Caldura produsa in timpul acestui proces va topi materialul ce urmeaza a fi sudat, dar si a materialului de adaos, adica a electrozilor. 

Ce tipuri de electrozi sunt?

Sunt mai multe tipuri de electrozi ce se folosesc in acest procedeu de sudura si se pot imparti pe trei grupe principale:

  • Celulozici – sunt electrozi de sudura ce au in compozitia invelisului o cantitate mare de celuloza, cu o viteza de ardere rapida. Se recomanda pentru sudarea verticala, in jos, si au caracteristici mecanice foarte bune.
  • Rutilici – stratul de acoperire are o cantitate mare de oxid de titan. Zgura produsa poate fi indepartata cu usurinta si se preteaza pentru imbinarile filetate ce necesita sudura, atat pe verticala, cat si pe orizontala.
  • Bazici – invelisul este format dintr-un amestec de carbonat de calciu si fluorura de calciu. Se recomanda pentru suduri de o calitate superioara, pentru sectiuni medii si grele.

 

Ce este un invertor de sudura si care sunt diferentele fata de un aparat clasic de sudat?

Este important sa stii ce este un invertor si care sunt diferentele fata de un aparat clasic, pentru a sti cand este bine sa il folosesti. 

Un invertor de sudura are la baza o tehnologie mai sofisticata, folosind siliciu, ceea ce il face mai mic si mai comod de folosit, fata de un aparat clasic. Cel mai important avantaj al unui invertor sudura MMA este portabilitatea, fiind comod sa il duci cu tine acolo unde ai nevoie.

De asemenea, acesta se poate conecta usor la reteua de curent casnica, fara a produce opriri ale acesteia, deoarece consuma mai putin. Gama de puteri se poate regla in functie de necesitati.

 

Ce ai nevoie in procesul de sudura MMA?

Daca vrei sa aplici tehnici de sudura cu electrod, atunci vei avea nevoie de:

  • Cleste de masa – are rolul de a asigura masa pentru piesa sudata, se poate prinde fie direct de piesa metalica pe care urmeaza sa o sudezi, fie de o alta piesa metalica care este in contact cu piesa sudata.
  • Cleste portelectrod – are rolul de a asigura legatura dintre un aparatul de sudura invertor si electrod. In plus, asigura o buna protectie pentru utilizator, fiind protejat impotriva socurilor electrice.
  • Electrodul – ce are doua parti in componenta si anume: partea metalica care asigura trecerea curentului si invelisul, ce asigura stabilitatea pentru arcul electric.
  • Aparat de sudura invertor – acestea pot avea diferite dispozitive care sa asigure usurinta in utilizare, dar si o buna calitate pentru sudura MMA. 

Printre cele mai uzuale dispozitive, putem mentiona:

  • Dispozitivul Arc Force, ce are rolul de a transfera picaturile topite de metal de la electrod la materialul de baza. 
  • Dispozitivul Hot Start, foarte util pentru sudura cu arc electric, deoarece poate furniza un curent cu valoare superioara la fiecare sudura noua, pentru a amorsa arcul electric.
  • Dispozitivul Anti Stick, ce are rolul de a intrerupe curentul, in cazul in care electrodul se lipeste de piesa, putand astfel sa il dezlipesti usor, fara a se deteriora.

Norme de protectie esentiale

Daca vrei sa faci sudura MMA, atunci trebuie sa ai grija la o serie de norme, pe care sa le respecti, ele fiind de mare ajutor pentru a nu te accidenta.

  • Sunt mai multe procedee de sudura, dar nu trebuie sa treci din unul in altul in timp ce aparatul functioneaza. 
  • Cand nu folosesti aparatul de sudura, acesta trebuie scos din priza, butonul trebuie apasat pe inchis si nu lasa aparatul nesupravegheat cand sunt si alte persoane in preajma, mai ales copii.
  • Tot ce folosesti pentru sudura MMA, de la consumabile la accesorii, trebuie sa fie in stare perfecta.
  • Nu folosi invertorul de sudura daca nu este bine protejat, pus intr-o priza cu impamantare conform standardelor in vigoare, nu atinge partile metalice in timpul functionarii, electrocutarea poate fi mortala.
  • De asemenea, nu trebuie sa fii cu hainele umede sau cu manusile ude, fara echipament de protectie, existand altfel riscul de a te electrocuta.
  • Fumul rezultat in urma operatiunii de sudare poate fi nociv pentru sanatate, asa ca evita pe cat posibil sa il inhalezi.
  • In timpul procesului de sudare, exista o radiatie a arcului electric care poate sa iti afecteze grav ochii. Astfel, este necesar sa ai echipament de protectie, inclusiv masca de sudura conforma si o copertina care sa protejeze pe ceilalti privitori.
  • Deoarece in timpul procesului de sudura pot sari scantei, imprejur nu trebuie sa existe substante inflamabile, evitand astfel riscul de incendiu.
  • Si zgomotul produs poate afecta sanatatea, asa ca ai nevoie si de casti de protectie.

 

Operatiunea de sudare prezinta multe riscuri, asa ca trebuie sa o iei foarte in serios si sa te protejezi, atat pe tine, cat si pe cei din jur, respectand cu strictete normele de securitate si de munca. 

Daca esti incepator, poti sa faci diferite incercari pentru a ajunge la rezultate remarcabile. Stabilitatea si frumusetea sudurii tin de mai multi factori, precum: tehnica de sudare, aparatul propriu zis, tipul electrozilor, dar si modul in care acestia sunt pastrati etc. si, cu cat capeti mai multa experienta, cu atat lucrarile tale vor fi mai reusite. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Nicolae

June 19, 2022 at 10:07 pm

Mulțumesc pentru sfaturi. Sunt foarte utile. Succes.

Répondre
Mesterul

June 28, 2022 at 11:10 am

Cu drag, multumesc si eu pentru feedback!

Répondre