Cum montezi WC-ul in locul celui vechi

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.24

 

Sunt multe situatii in care trebuie sa schimbi vasul de toaleta, fie ca sunt scurgeri, ca este spart, fie vrei sa faci o renovare totala in baie si sa pui toate elementele noi, si, cu putina rabdare si indemanare, poti sa faci aceasta operatiune singur, fara a apela la un instalator.

 

In caz ca vrei sa iti schimbi singur vasul de toaleta este bine sa te informezi inainte, pentru a vedea ce presupune aceasta operatiune si de ce ai nevoie. In acest articol, iti vom explica mai pe larg cum se monteaza un WC, pentru a te putea descurca usor.

 

Ce ai nevoie pentru aceasta operatiune?

Inainte sa te apuci de lucru, vezi exact ce ai nevoie pentru montare WC. Sunt o serie de unelte si echipamente pe care trebuie sa le ai la indemana, cum ar fi: un set de chei fixe, poloboc, un bomfaier, silicon sanitar si pistol pentru acesta, o masina de gaurit in caz ca nu se potrivesc gaurile vechi, un sarpe de desfundat tevi, daca este cazul, si manusi de protectie.

Apoi, trebuie sa achizitionezi si cateva piese, si anume: vas de toaleta, garnituri, racorduri, tevi de legatura, suruburi si dibluri. Daca este necesar, poti sa iei si un rezervor WC nou. In caz ca rezervorul vechi este bun, il poti pastra sau poti sa achizitionezi doar un mecanism rezervor WC si sa il schimbi. 

Inainte de a pleca la cumparaturi, planifica cu grija lucrarea. Vezi ce tipuri de WC-uri sunt si alege un model care iti place. Apoi fa toate masuratorile in baie, pentru a vedea daca acest model se potriveste si ce ai nevoie sa cumperi separat. Te poate ajuta si o schema scurgere baie. Poti sa iti achizitionezi si un capac de WC nou, pe care sa il montezi cand este gata.

In continuare, vezi cum se monteaza un WC de pardoseala, fiind cel mai simplu de schimbat, chiar daca nu esti instalator, si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

Cum se demonteaza un WC?

In caz ca ai probleme cu vasul de toaleta, deoarece curge apa pe langa WC atunci probabil trebuie schimbat. Dupa ce ai achizitionat un model nou, primul pas este sa il demontezi pe cel vechi.

In primul rand, nu uita sa inchizi robinetul de alimentare cu apa pentru bazin WC. De cele mai multe ori, acesta se gaseste in apropierea rezervorului, pe teava de alimentare, daca nu, va fi nevoie sa inchizi apa din cel mai apropiat punct.  

Se trage apa pentru a goli rezervorul si apoi se scoate apa, ce a ramas in vas, cu o carpa sau cu un mop. Urmeaza sa desfaci racordul de la teava scurgere WC si de la rezervor. Desfaci apoi suruburile din pardoseala, dupa ce inlaturi capacele decorative. In caz ca suruburile sunt mai vechi si nu se desfac, le poti taia cu o panza de bomfaier. 

Usor, prin balansare, incerci sa desprinzi vechiul vas de WC din inelul de silicon cu care este prins. Dupa ce ai indepartat vasul, curata urmele de silicon de pe pardoseala si mizeriile care mai sunt stranse. Daca mai dureaza pana la montare vas WC nou, atunci tevile trebuie acoperite, pentru a nu intra mirosul neplacut in baie.

 

Cum se monteaza vasul nou?

In caz ca ai probleme si curge apa din rezervor WC, poate este cazul sa le schimbi impreuna. Sunt mai multe tipuri de rezervoare, dar spre oricare din ele te orientezi acesta trebuie amplasat primul. Un rezervor din portelan este ceva mai fragil, dar poti sa alegi si un bazin plastic. 

Pentru montare rezervor WC, ai nevoie sa masori bine spatiul, sa dai gauri, se pun dibluri si se prinde cu suruburi

Pentru montare WC intr-o baie renovata, este nevoie sa termini pardoseala apoi treci la pasii urmatori. Masoara daca gaurile vechi de prindere se potrivesc si la vasul nou, daca nu, trebuie sa faci alte gauri in pardoseala. 

Dupa ce ai dat gaurile, se sterge foarte bine locul si se pune silicon pe contur. Se asaza cu grija vasul, pentru a se suprapune exact pe conturul trasat. Se introduc diblurile si se strange usor. 

Verifici apoi conturul de silicon, unde mai este necesar mai pui, unde este prea mult stergi. Cu ajutorul polobocului verifica ca vasul de toaleta sa fie asezat drept, daca nu, ajusteaza pozitia. 

La final, strange cu surubelnita suruburile pana la capat, fara sa fortezi, deoarece vasul, fiind din portelan, se poate sparge chiar la montaj WC. Daca totul este in ordine, poti sa treci la etapa urmatoare, si anume, montarea racordurilor.

Primul element este legarea la scurgere WC, cu ajutorul cotului de evacuare. Daca acesta nu se potriveste, masoara cu atentie, apoi il poti scurta cu o panza de bomfaier. Este foarte important ca acest cot de evacuare sa aiba un unghi de inclinare de cateva grade, care sa permita scurgerea usoara, pentru a nu refula. 

Se trece apoi la conectarea la reteaua de apa, cu ajutorul unui tub flexibil, fiind necesara o garnitura bazin WC. Ultimul pas, inainte de a da drumul la robinetul de alimentare cu apa, este sa mai faci o verificare, sa vezi daca toate racordurile sunt in regula, verifica si daca garnitura vas WC este etansa, vezi sa nu fi crapat din greseala portelanul.

Daca totul este in regula, poti sa dai drumul la robinetul de alimentare cu apa si sa faci o proba, sa vezi ca ai un mecanism WC care functioneaza bine, nu sunt scurgeri. Poti sa montezi si capacul.

 

Acum ca ai vazut cum se monteaza un WC, ce unelte ai nevoie si ce presupune exact, poti sa iei decizia daca te apuci de treaba singur sau apelezi la un instalator. Cu rabdare si putina indemanare, vei putea sa ai rezultate bune si, in plus, faci si o mica economie pentru manopera. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu