Cum se aeriseste caloriferul

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Un calorifer in care s-a acumulat aer nu mai incalzeste eficient incaperea si creste inutil facturile lunare. Afla din acest articol cat de simplu este scapi de acest inconvenient prin inchiderea si deschiderea robinetelor de tur si retur si utilizarea aerisitorului integrat in caloriferele moderne.

 

Procedura de aerisire a caloriferelor este foarte simpla si poate fi realizata fara a fi nevoie sa chemi un instalator sau sa ai prea multe cunostinte de specialitate. Este un aspect al intretinerii instalatiei de incalzire care ajuta la imbunatatirea randamentului radiatoarelor si la reducerea costurilor si trebuie facuta periodic. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi si instrumentele de care ai nevoie.

 

Cum stii cand este cazul sa faci o aerisire de calorifere

Ca regula generala, aerisirea caloriferelor se planifica la inceputul sezonului rece si este bine sa fie realizata preventiv, indiferent daca exista sau nu semne ca radiatoarele au acumulat aer. Pe timpul verii este posibil ca o parte din apa sa se fi scurs din instalatie, in cantitate suficient de mica pentru a nu atrage atentia, dar destul de mare pentru a compromite eficienta caloriferelor prin inlocuirea cu aer. Iata de ce specialistii recomanda o aerisire de calorifer inainte de a porni centrala.

Aceasta interventie este de asemenea necesara si atunci cand:

  • curge apa din centrala sau ai facut reparatii la centrala termica din alte motive;
  • auzi zgomote ciudate in calorifer;
  • caloriferul se incalzeste doar partial si centrala pare ca nu mai are putere sa acopere necesarul termic.

Ce instrumente sunt necesare pentru o aerisire de calorifer

Lista nu este nici lunga, nici complicata, dar tot ce este pe ea este important. Pentru ca totul sa mearga struna ai nevoie de:

  • cheie de aerisire pentru calorifer, care deschide usor aerisitorul si poate fi cumparata de la orice magazin de instalatii;
  • un recipient pentru colectarea apei care va incepe sa curga atunci cand deschizi aerisitorul.

Daca nu esti familiarizat cu domeniul instalatiilor, iti recomandam sa mai ai la indemana si:

  • schema de legare a caloriferelor, care iti spune ordinea in care trece apa, de la centrala pana la ultimul radiator amplasat pe suporti de calorifer si inapoi. Caloriferele se aerisesc incepand cu cel mai apropiat de centrala termica, progresiv, catre cel mai indepartat;
  • o schema de calorifer tur-retur, pentru a sti exact ce robinet trebuie sa deschizi si cand.

 

Care este turul si returul la calorifer

Nu te poti ocupa corect si sigur de aerisire daca nu cunosti precis pozitionarea robinetilor de tur si retur la calorifer. Robinetul de tur este cel care permite patrunderea apei calde in radiator, de la centrala, si este pozitionat de regula in partea de sus, in directia centralei. Robinetul de retur este cel care asigura evacuarea apei in reteaua de tevi, pe traseul de intoarcere catre centrala si este de regula pozitionat in coltul opus turului, deci in partea de jos a caloriferului.

Pentru ajutor vizual poti cauta si descarca de pe net o schema de montaj calorifere, cu tur si retur, pe care apa calda este semnalizata cu rosu si cea rece, care iese din calorifer, cu albastru.

 

Cum se face o aerisire cu centrala termica proprie

Radiatoarele moderne sunt prevazute cu aerisitor de calorifer, element care simplifica mult procesul de eliminare a aerului. Pozitionat, de regula, in coltul de deasupra returului, acesta arata ca un orificiu acoperit cu un capac insurubat, ce poate fi deschis cu o cheie potrivita.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru o aerisire de calorifer corecta, simpla si rapida sunt:

  • oprirea centralei, pentru a evita inundarea spatiului;
  • inchidere robinet retur la calorifer;
  • inchidere robinet tur;
  • asezarea recipientului sub aerisitor si deschiderea acestuia;
  • deschiderea lenta a robinetului de retur, care se mentine deschis pana cand apa curge continuu, fara bulbuci; 
  • inchiderea aerisitorului;
  • deschiderea completa a robinetilor de tur si retur.

La final, verifica daca ai presiune normala la centrala termica, care trebuie sa indice peste 1.5bar. Daca presiunea este mai mica, deschide robinetul de umplere instalatie, la centrala termica, pana cand obtii nivelul dorit.

Se procedeaza similar si in cazul unui calorifer dublu.

 

Cum faci o aerisire la calorifer de fonta

In cazul unor calorifere din fonta, vechi, cel mai probabil nu vei lucra cu un aerisitor, ci trebuie sa folosesti piulita care fixeaza robinetul caloriferului. Inainte de a slabi piulita, asaza un lighean sub ea si tine o carpa in dreptul piulitei pentru a prinde jetul subtire de apa care va tasni. Slabeste putin piulita cu o cheie reglabila sau fixa si mentine asa pana cand apa tasneste lin, fara bulbuci, apoi strange la loc.

Se recomanda realizarea aerisirii in perioada in care se fac probe pentru pornirea incalzirii. Mai poti de asemenea opta si pentru a solicita la asociatie aerisirea instalatiei. Este cea mai buna metoda daca nu este vorba doar despre o aerisire de calorifer, ci de mai multe radiatoare din casa, caz in care trebuie aerisita intreaga coloana.

Cum functioneaza un aerisitor automat de calorifer

Daca nu vrei sa ai grija eliminarii aerului din calorifere poti opta pentru aerisitor automat. Acesta include un corp flotor care deschide supapa, atunci cand in calorifer se acumuleaza aer, si o inchide, dupa ce acesta este eliminat. 

Costa putin mai mult decat un aerisitor standard, dar face treaba pentru tine si mentine mereu caloriferele in stare foarte buna de functionare, fara a mai fi nevoie sa intervii personal, cu o surubelnita si un pahar.

 

Ce este si cand ai nevoie de o echilibrare hidraulica la calorifere

Desi suna complicat, notiunea de echilibrare hidraulica se refera de fapt la asigurarea, in mod egal, a accesului apei calde in toate caloriferele. Ai nevoie de echilibrare daca in locuinta caloriferele aflate mai aproape de centrala se incalzesc mult mai repede decat cele de final de coloana, sau acestea din urma raman reci. 

Echilibrarea se realizeaza dupa o aerisire de calorifer facuta corect si este de regula pusa in practica de un instalator, pentru ca necesita stapanirea mai multor detalii tehnice si o analiza atenta a modului de incalzire a fiecarui calorifer in parte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu