Presiunea apei este unul dintre factorii ce conditioneaza functionarea corecta a centralei termice. Afla din acest articol din ce cauze poate varia catre valori riscante si cum abordezi aceste situatii.
Cu valori normale intre 1 si 2bar, presiunea din centrala termica poate sa scada, din cauza scurgerilor de apa din retea si dupa aerisirea instalatiei, sau sa creasca, daca sunt probleme la vasul de expansiune sau este surplus de apa si/sau aer in sistem. Iata ce poti face pentru a rezolva aceste probleme.
Presiunea normala in sistemul de incalzire cu centrala termica
Pentru ca centrala termica sa functioneze corect si eficient este nevoie ca presiunea apei in conducte sa fie situata intre 1 si 2bar. O poti verifica usor de la panoul de comanda, pe ecranul manometrului. Valorile prea scazute sau prea mari semnaleaza o problema, fie la centrala, fie pe circuit, si trebuie rezolvate cat mai repede pentru a evita daune grave de sistem.
In unele articole sau chiar manuale tehnice vei gasi si unitati de masura echivalente. Desi nu-ti va fi foarte util sa stii cati bari are o atmosfera (1.01325bar), se poate dovedi relevant sa stii ca 1bar este achivalentul a 105 pascali sau 0.01kPa. Unele barometre folosesc ambele unitati, pascalul fiind de fapt unitatea de masura folosita in sistemul international (SI) pentru presiune.
Din ce cauze scade presiunea si cum o cresti la loc
Daca presiunea scade sub 1bar inseamna ca sunt probleme in instalatia de incalzire, iar sub 0.8bar este posibil ca centrala nici sa nu mai porneasca. O presiune scazuta in centrala termica poate avea ca si cauze:
- aerisirea instalatiei – poti scade presiunea aerisind caloriferele, daca in instalatie era mult aer sau a fost eliminata prea multa apa impreuna cu aerul;
- scurgeri de apa din sistem – mai poti constata ca centrala pierde presiune in cazul in care exista fisuri la calorifere, garnituri invechite sau probleme la centrala, care determina pierderi de apa, in cantitati mai mari sau mai mici.
Intr-o astfel de situatie poti observa ca centrala termica merge in continuu, pentru ca nu mai reuseste sa circule corect apa prin sistem. Mai poti avea probleme cu centrala termica si la apa calda menajera, pentru ca o presiune redusa ingreuneaza alimentarea corecta a punctelor de consum. Pentru a aduce sistemul la presiunea normala trebuie mai intai sa rezolvi sursa scurgerilor: sa repari centrala, sa etansezi caloriferele etc. Doar apoi este cazul sa te ocupi de umplerea cu apa a centralei termice:
- inchide centrala complet, pentru a-i permite sa se raceasca;
- deschide robinetul de incarcare de la centrala – vei auzi apa patrunzand in sistem si vei vedea acul de la manometru incepand sa se ridice in timp ce o pompa de incarcare pentru instalatie termica lucreaza pentru a adauga apa necesara in sistem;
- cand acul ajunge la 1.5bar inchide robinetul;
- porneste din nou centrala.
Atentie! O reglare de presiune in centrala termica facuta corect, inseamna si evitarea suprapresurizarii, o alta varianta care provoaca probleme de functionare, deci ai grija sa nu depasesti 2bar.
De ce creste presiunea in centrala termica
Depasirea limitei de 2bar este iarasi un semn de disfunctionalitate, desi de regula, mai putin grav decat alternativa scaderii presiunii. Daca creste presiunea in centrala poti lua in calcul urmatoarele cauza posibile:
- acumularea de aer in instalatie – tocmai ai facut o reparatie la centrala sau dai pentru prima data drumul la instalatia de incalzire anul acesta? Daca presiunea este prea mare probabil ai aer in calorifere. Acest caz se rezolva simplu: folosesti o surubelnita pentru a deschide robinetul de aerisire;
- surplus de apa in instalatie – apare tot dupa o perioada indelungata de neutilizare, iar in acest caz o reglare de presiune in centrala termica presupune eliminarea de apa din instalatie;
- fisurarea membranei vasului de expansiune – daca in alte situatii ti-am putut spune usor cum scad presiunea la centrala termica cei mai multi dintre proprietarii de astfel de sisteme, in acest caz este bine sa apelezi la un profesionist.
Ce rol are vasul de expansiune si cum reglezi presiunea la nivelul sau
Alaturi de supapa de siguranta a centralei termice, vasul de expansiune asigura protectia centralei si a instalatiei:
- preia variatiile de volum din instalatie, determinate de modificarile de temperatura;
- acopera micile scaderi de volum, cauzate de scurgeri minore de agent termic;
- previne aparitia vidului si evaporarii.
Pentru centralele de perete de 24kW vasul de expansiune este in general preincarcat la 0.75 – 1bar, asigurand astfel in instalatie o presiune de minimum 1bar. Aceasta componenta este alcatuita din doua compartimente, unul cu aer sau nitrogen pur si altul cu apa, separate de o membrana. Cu timpul, aerul trece prin membrana, in compartimentul cu apa, si presiunea membranei scade. Vasul nu mai poate prelua atat de bine diferentele de presiunea, iar in sistem presiunea tinde sa creasca mai mult decat trebuie si se impune o reglare de presiune la centrala termica.
Daca membrana nu este sparta, reglarea presiunii in vasul de expansiune va rezolva problema. In caz contrar, vasul trebuie schimbat.
O refacere de presiune in vas de expansiune la centrala termica implica golirea instalatiei de apa pana cand presiunea din sistem ajunge la zero. Robinetul se lasa deschis si se umple camera de aer a vasului cu o pompa pana la 0.75bar sau 11Psi, nivel masurat cu un manometru. Se incarca apoi din nou instalatia cu apa pana la 1 – 1.5bar.
Trosneste centrala termica – cat de tare este cazul sa te ingrijorezi?
Daca te intrebi de ce trosneste centrala termica este bine sa stii ca acele sunete pot avea la baza:
- presiunea prea mica in sistem;
- o instalatie in care s-a acumulat aer;
- pompa stricata;
- acumulari de calcar pe schimbatorul de caldura.
Pentru ca o parte din cauze necesita interventii specializate, se recomanda cel mai adesea consultarea unui instalator cand centrala incepe sa pocneasca, pentru a preveni daune mai grave.
Temperatura optima pentru apa calda din centrala termica
Temperatura apei folosite pentru incalzire este un alt factor care influenteaza eficienta sistemului. Pentru centralele conventionale se recomanda mentinerea temperaturii din calorifere la 50 – 55oC, cu posibilitatea de a urca pana la 60 – 65oC in perioadele geroase, cu multe grade sub zero. O reglare de centrala in condensatie presupune insa temperaturi mai reduse, care nu depasesc, in cele mai multe cazuri, 60oC.
Lasa un comentariu
0 Comentariu