Cum se formeaza rugina si cum scapam de ea

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.24

 

Te confrunti cu rugina si nu stii cum poti scapa obiectele din fier de coroziune? Afla ce sta la baza acestui proces si care sunt cele mai eficiente cai de combatere, din acest articol.

 

Din numeroasele curiozitati despre fier pe care le poti afla, procesul de ruginire este cel mai aproape de viata de zi cu zi. Formata prin oxidare, in prezenta apei si a oxigenului, rugina mananca orice metal pe baza de fier, daca nu se actioneaza rapid. Otet, zeama de lamaie, inhibitori si convertori profesionali de rugina reprezinta doar o parte dintre solutiile la care poti apela pentru a o neutraliza.

 

Ce este coroziunea metalelor si cum se formeaza rugina

Rugina afecteaza fierul si aliajele fierului si este un proces de oxidare, alimentat prin expunerea la apa si oxigen. Este accelerat de un mediu sarat si bogat in oxigen si se manifesta prin coroziune, care consta in distrugerea treptata a materialului, catre interior. Rezultatul este rugina, un oxid de fier sub forma de pulbere de culoare rosie.

Ce metale ruginesc

Desi aparent comuna, ruginirea fierului este un proces distinct in domeniul metalelor. Elemente precum zincul, aluminiu sau cuprul formeaza la exterior un strat impermeabil de oxid, care impiedica patrunderea apei si intrerupe procesul de oxidare. 

Nu poti spune deci ca alama rugineste, ci mai curand ca oxideaza, fiind un aliaj din cupru si zinc. Pe de alta parte, ca aliaj al fierului cu carbonul, fonta rugineste destul de usor in conditii de umiditate, daca nu este protejata bine (tigai, cazi vechi, calorifere clasice etc.), la fel si otelul.

 

Unde este prezent fierul

Combinand o rezistenta mare cu un pret redus, fierul este folosit in numeroase domenii, incepand cu cele industriale si finalizand cu obiectele de larg consum. Utilizarile fierului acopera o varietate de forme: de la clasicul fier forjat, fonta (bruta sau turnata, cenusie sau alba) si oteluri, pana la aliaje de tipul ferosiliciului sau feromanganului. Fierul este asadar prezent in jurul tau peste tot, incepand cu gardul din fier forjat din jurul casei si pana la ceaunul pentru mamaliga.

 

Ce sunt convertorii de rugina

Daca vrei sa stii cu ce se curata rugina de pe o tabla pe care vrei sa o vopsesti, iti vom vorbi despre convertorii de rugina. Aceste formule contin substante anticorozive, inhibitor de rugina, rasini sintetice cu capacitati de chelare si alti aditivi care au ca efect neutralizarea ruginei. 

Se aplica direct pe suprafata afectata, fara o curatare prealabila, si transforma oxidul de fier intr-un chelat stabil, cu aderenta buna si insolubil, care formeaza stratul perfect pentru sustinerea vopselei. Un astfel de convertor de rugina elimina complet necesitatea de prelucrare mecanica si reprezinta cea mai rapida si eficienta solutie de curatat rugina la care poti apela pentru suprafete mari.

 

Cum se curata rugina cu solutii preparate in casa

Pentru ca de multe ori vorbim despre pete de rugina de dimensiuni mici, nu este cazul sa dai bani pe produse scumpe pentru indepartarea lor. Cea mai buna solutie pentru scos pete de rugina de pe un surub, un cui, o balama etc. este sa introduci obiectul complet in otet, pentru cateva ore.

O alta solutie de curatat rugina este obtinuta prin imbracarea petelor in sare si turnarea de zeama de lamaie peste acest strat. La fel ca si otetul, amestecul are nevoie de cateva ore pentru a actiona.

Mai poti folosi, ca tratament pentru rugina, si bicarbonatul de sodiu sub forma de pasta obtinuta cu apa. Se aplica peste petele de rugina si se lasa sa actioneze.

 

Cum se scot petele de rugina prin frecare

Abraziunea este o metoda eficienta, insa obositoare, de eliminare a depunerilor de rugina. Implica folosirea unui material abraziv – smirghel, perie de sarma – ales in functie de gravitatea daunelor si suprafata de prelucrat. Peria de sarma va lasa cu siguranta zgarieturi, deci nu este o solutie anti-rugina prea buna pentru obiectele decorative. 

 

Cu ce se curata rugina din caloriferele de fonta

Din cauza ca inmagazineaza depuneri mai usor decat alternativele din otel si aluminiu, caloriferele din fonta necesita curatare anuala la interior. Pentru a indeparta rugina si efectele sale se foloseste o solutie de curatat calorifere cu inhibitori de rugina. O curatare de calorifere din fonta nu este deci eficienta daca utilizeaza doar metoda standard, a pompei cu apa sub presiune, avand nevoie si de o componenta chimica.

Cum folosesti o solutie de indepartare rugina auto

La masina, rugina apare de regula in urma expunerii metalului de sub vopsea, prin zgariere sau ca urmare a unui accident, cele mai expuse componente fiind:

  • caroseria si teava de esapament;
  • portbagajul si cadrul;
  • sasiul;
  • motorul.

Pentru a trata zonele afectate, specialistii recomanda combinarea metodei mecanice cu o solutie pentru curatat rugina auto. Astfel, se incepe prin indepartarea stratului gros de oxid de fier, cu un cilindru abraziv, si se continua cu aplicarea de solutie de curatat rugina auto peste zonele mai mici si mai greu de abordat mecanic. 

Vorbim in acest caz despre o solutie antirugina auto acida, ce are rolul de a indeparta oxidul de fier. Nu este o solutie de neutralizare a ruginei, ci de dizolvare a acesteia, deci nu o lasa sa actioneze mai mult decat trebuie. Va ataca si metalul.

 

Cum rezolvi suruburile si piulitele intepenite de rugina

Daca ai descoperit, in garaj sau in pod, obiecte cu suruburi si piulite intepenite din cauza ruginii, pe care vrei sa le repari, ai mai multe optiuni:

  • solutie antirugina de tip spray penetrant pentru lubrifiere – ajuta la slabirea surubului si poti apoi desuruba cu surubelnita;
  • flacara – pentru slabirea stransorii prin dilatare;
  • taiere – pentru cazurile fara scapare.

 

Cum previi formarea ruginii

Chiar daca poti improviza acasa o solutie de curatat rugina de pe fier cu eficienta buna si fara costuri suplimentare, este mai simplu sa previi oxidarea, decat sa incerci sa scapi de ea. Asigura-te deci ca suprafetele vulnerabile sunt protejate, indiferent ca este vorba despre un strat de vopsea antirugina pentru calorifere, email anticoroziv pentru cada sau mentinerea tigaii de fonta mereu uscata si acoperita de un strat subire de ulei. 

Corecteaza rapid zgarieturile de la masina, mai ales daca se vede metalul de sub vopsea, si dupa o curatare de rugina nu uita sa tratezi suprafetele pe baza de fier, pentru a preveni revenirea oxidarii.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu