Cum se face sapa pentru incalzirea in pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Te pregatesti sa torni sapa peste instalatia de incalzire in pardoseala? Daca lucrezi fara ajutorul unui specialist, afla mai intai tot ce trebuie sa stii despre acest material si modul in care se lucreaza corect cu el, pentru rezultatele cele mai bune.

 

In cazul incalzirii in pardoseala, sapa are o grosime optima de  35 – 60mm, poate fi pe baza de ciment sau anhidrit si se toarna, in general, sub forma flotanta, peste un strat izolator, tevi si elemente de fixare. Formula poate fi imbunatatita cu aditivi speciali, pentru uscare rapida si mai putine bule de aer. Intotdeauna sapa trebuie selectata insa cu atentie, in functie de caracteristicile spatiului.

 

Beneficiile incalzirii in pardoseala

Acest sistem termic permite exploatarea mai eficienta a centralei. Ca reglare de temperatura, la incalzire in pardoseala este suficient un nivel de 35-40oC in tevi pentru a asigura 22-24oC in locuinta, in comparatie cu 50-55oC in cazul retelei clasice cu calorifere. O buna automatizare la o incalzire in pardoseala realizata eficient poate duce in acest mod la economii substantiale, de pana la 40%, pe facturile de utilitati. 

In plus, aceasta metoda inseamna mai putin praf ridicat de pe sol, caldura constanta la picioare, si un apect mai placut al locuintei, fara radiatoare montate pe pereti.

Cat costa incalzirea in pardoseala

Pretul pentru un astfel de sistem variaza intre 20 si 40euro/mp in functie de tipul ales (electric sau pe baza de agent termic), suprafata de lucru (cu cat este mai mare, cu atat pretul unitar scade) si materialele cu care doresti sa lucrezi (tipul de polistiren, plasa pentru armare sapa sau fibre de polipropilena etc.).

 

Ce rol are sapa pentru incalzire in pardoseala

Sapa folosita pentru incalzirea in pardoseala are rolul de a imbraca elementele componente, electrice sau hidraulice, asigurandu-le stabilitatea si protectia. Pentru a evita expunerea sistemului la presiunea generata de pasirea pe suprafata deja instalata, se prefera turnarea mecanizata a sapei.

In plus, indiferent ca vorbim despre incalzire in pardoseala cu apa sau electrica, calitatile sapei contribuie la transmiterea eficienta a caldurii catre parchet sau gresie si spatiul incaperii. 

 

Conditii de grosime la sapa pentru incalzire in pardoseala

In principiu, nu se recomanda depasirea nivelului de 100mm ca grosime de sapa pentru incalzire in pardoseala. Peste 100mm, sapa capata proprietati izolatoare reducand eficienta sistemului.

Daca stratul trebuie neaparat sa depaseasca 70mm, teava pentru incalzire in pardoseala se va monta la 2/3 fata de baz,a pentru a transmite eficient caldura. Grosimea optima este de 50 – 60mm pentru ciment si 35 – 40mm pentru anhidrit.

 

Tipuri de sapa pentru un sistem de incalzire in pardoseala

Pentru a evita orice fel de probleme, la incalzire in pardoseala se alege sapa tinand cont de caracteristicile mediului in care se lucreaza si grosimea de turnare permisa de constructie. Astfel, poti alege intre: 

  • sapa pe baza de ciment sau cu uscare rapida – ambele au o porozitate de 15 – 20% si un transfer termic de 1.0 – 1.1 W/m²K, impun o grosime optima de 50 pana la 88mm, din care minimum 30mm peste nivelul tevilor, si rosturi de dilatare la suprafete de peste 30mp; 
  • sapa lichida pe baza de anhidrit – cu porozitate mai redusa (8%) si transfer termic mai bun (2.0W/m²K) duce in general la costuri reduse de incalzire; se aplica in straturi de 35 pana la 88mm si necesita rosturi la suprafete mai mari de 300mp.

Sapa cu uscare rapida este recomandata pentru incaperi cu nivel ridicat de umiditate sau temperatura, in care cea pe baza de anhidrit se va comporta mai putin bine. 

Pentru suprafete mici sau adancimi mari iti recomandam sapa uscata, semi-uscata sau semi-umeda, in timp ce spatiile extinse vor fi mai bine abordate cu o alternativa lichida. 

 

Cum pregatesti spatiul pentru sapa

Ca detaliu, la incalzire in pardoseala vom vorbi cel mai des despre sapa flotanta, pentru ca aceasta nu intra de obicei in contact direct cu stratul de suport, ci cu straturi intermediare cu rol izolant. 

Primul pas, care influenteaza calitatea intregului proiect, este curatarea corecta a stratului suport, care trebuie sa fie neted, lipsit de impuritati si denivelari.

Peste acest strat se asaza o folie din polietilena (impiedica infiltrarea apei), ghidajele necesare pentru montarea instalatiei si materialele izolatoare pe care doresti sa le folosesti. De cele mai multe ori va fi vorba de turnare de sapa peste polistiren ce are rolul de a reduce pierderile de caldura catre stratul suport. Urmeaza montarea traseului de incalzire conform proiectului stabilit.

Daca ai ales o sapa clasica pe baza de ciment, tot in aceasta etapa vei instala si banda perimetrala de dilatatie, pentru a reduce riscul fisurarii prin contractie si dilatatie.

Prepararea si turnarea sapei

Sapa clasica pe baza de ciment poate fi imbunatatita prin adaugarea de aditivi sau/si lianti care limiteaza formarea bulelor de aer si reduc timpul de uscare. Daca ai optat pentru o alternativa de sapa semi-umeda cu liant hidraulic, verifica cu atentie daca produsul este conceput pentru incalzire in pardoseala. Prepara sapa urmand cu atentie reteta indicata pe ambalaj. 

Sapa se toarna continuu, astfel incat sa acopere intregul spatiu de lucru pana la nivelul de inaltime dorit. Varianta autonivelanta, lichida, va necesita arareori nivelarea, insa restul formulelor vor impune aceasta procedura manuala, care asigura planeitatea si asezarea corecta a stratului de finisaj.

 

Uscarea sapei si montarea finisajului

Perioada de timp necesara uscarii depinde de tipul de sapa folosit. Formulele autonivelante sunt cele mai rapide, permitand aplicarea gresiei la 12ore dupa turnare. Sapa cu uscare rapida necesita 24ore pana la montarea gresiei si 5zile pentru parchetul masiv, iar cea clasica, de mortar, are nevoie de pana 28 de zile pentru a se usca complet. Este important sa respecti perioada de uscare si sa nu te grabesti.

De asemenea, nu toate materialele potrivite pentru finisarea podelelor standard sunt bune si pentru cea cu sistem de incalzire integrat. Din acelasi motiv al transferului termic, care conditioneaza si nivelul de grosime, la sapa pentru incalzire in pardoseala ai nevoie de gresie sau parchet special. Prin comparatie, lemnul este izolator si scade eficienta unui astfel de sistem. Nu uita sa rezolvi peretii si tavanul cu o masina de tencuit, glet si var, inainte de a incepe sa montezi pardoseala.

 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Dumitru Cornel

March 31, 2022 at 2:36 pm

As vrea sa primesc o oferta de preț pentru sapa montata cu mașina peste încălzire în pardoseala suprafață 100 mp.

Répondre