Tipuri de beton si cum se prepara acestea

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Carari pentru trafic pietonal construite in curte, alei pentru masini grele care duc catre garaj, trotuare in jurul casei, fundatii, beciuri – indiferent de lucrarea pentru care ai nevoie de beton, este esential sa il folosesti pe cel corect. Iata cateva informatii utile despre tipurile de beton, retete de preparare si sfaturi utile celor care doresc sa se ocupe singuri de constructii.

 

Betonul pentru umplutura si nivelari nu se foloseste in constructii cu sarcina mare, in betonul nearmat nu se utilizeaza insertii, pentru ca determina craparea materialului uscat, in amestecurile prea groase nu se adauga niciodata apa suplimentar etc. Afla mai multe reguli importante cand lucrezi cu betonul si asigura-te ca stii ce faci cand incepi sa construiesti cu acest material de baza.

 

Normative si clase de beton

Reteta folosita pentru o turnare de beton in curte, la o alee pentru trafic pietonal, trebuie sa asigure o rezistenta mult mai mica la compresiune fata de betonul utilizat pentru fundatia unei case, care sustine mai multe tone de material. Iata de ce exista mai multe clase de betoane intre care este util sa poti alege corect.

Exista trei normative care reglementeaza standardele de productie a betoanelor, motiv pentru care este posibil sa gasesti pe net diferite notatii pentru clasele de betoane. Astfel:

  • conform C140-1979 vorbim despre: B100, B150, B200, B250, B300, B350 si B400;
  • dupa C140-1986 poti gasi produse clasificate ca: Bc 7.5, Bc 10, Bc 15, Bc 20, Bc 22.5, Bc 25 sau Bc30;
  • in concordanta cu CP012-2007, cel mai recent normativ, clasele de betoane sunt: C6/7.5, C8/10, C12/15, C16/20, C18/22.5, C20/25, C25/30.

Tipuri de beton si cum le alegi corect

Fiecare tip de beton folosit in constructii are o reteta specifica, ce ii confera proprietati distincte, care il recomanda pentru anumite utilizari:

  • C6/7.5 sau beton B100 – este un beton simplu, cu grad redus de rezistenta, motiv pentru care este folosit pentru umplerea de goluri observate in cofraje dupa turnare, nivelari, sustinerea de elemente de constructii provizorii etc. Este usor de manevrat, atat la turnare, cat si ulterior, la nivelare si finisare.
  • C8/10 sau beton B150 – este utilizat pentru sape de egalizare, sape nearmate si armate, camine de vizitare ridicate pentru utilitati etc. Ofera un nivel redus de sustinere si prezinta un grad de fluiditate ridicat care il recomanda pentru turnarea pe suprafete mari, pe care este usor de nivelat.
  • C12/15 sau beton B200 – beton de clasa medie, recomandat pentru structura de rezistenta a constructiile cu un singur nivel (placa de fundatie, centuri, sapa de egalizare, placi de pardoseala intre niveluri, stalpi cu incarcare redusa), cu comportament foarte bun la lucrari armate. Turnarea mecanizata se realizeaza facil, iar timpul de uscare redus asigura productivitate buna.
  • C16/20 sau beton B250 – clasa de betoane cel mai frecvent folosita pentru constructia de cladiri rezidentiale sau comerciale cu maximum doua niveluri, pentru realizarea placilor dintre etaje, a grinzilor, fundatiei, centurilor, stalpilor de structura.
  • C18/22 sau beton B300 – ofera o rezistenta superioara la compresiune, fiind frecvent folosit la structura de rezistenta a cladirilor cu mai mult de doua etaje, dar si pentru pavarea de drumuri.
  • C20/25 sau beton B350 – este una dintre clasele de betoane la care se apeleaza pentru cai de rulare de mare tonaj, constructia zonelor de suport pentru platforme auto, structuri de rezistenta in constructii cu distanta mare intre stalpii de sustinere, fundatii speciale, realizate in domeniul industrial etc. Rezista foarte bine la diferente mari de temperatura si cicluri repetate de inghet-dezghet.
  • C25/30 sau beton B400 – recomandat pentru fundatii speciale, tip piloti sau barete, si grinzi de coronament, in constructia de cladiri cu multe etaje. Are o rezistenta foarte buna la vibratii si temperaturi extreme si o dispersie superioara la turnare.

 

Cum se face betonul de care ai nevoie

Betonul este un amestec omogen, pe baza de ciment combinat cu apa si diverse agregate, precum nisip si pietris. Calitatea sa si proprietatile oferite la intarire sunt conditionate de tipul de ciment folosit si de categoriile de agregate incluse in compozitie, precum si de ponderea cantitativa a fiecarui element in formula finala. 

Aceste detalii sunt incluse in diferite retete de beton disponibile pentru fiecare dintre clasele mentionate mai sus, de obicei cu raportare la un metru cub de beton rezultat:

Reteta beton C6/7.5 (B100): ciment (203kg/mc), nisip 0-4mm (587kg/mc), nisip 4-8mm (257kg/mc), nisip 8 – 16mm (413kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (545kg/mc) si apa (165l/mc).

Reteta beton C8/10 (B150): ciment (220kg/mc), nisip 0-4mm (587kg/mc), nisip 4-8mm (257kg/mc), nisip 8 – 16mm (413kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (545kg/mc) si apa (130l/mc).

Compozitie beton C12/15 (B200): ciment (236kg/mc), nisip 0-4mm (530kg/mc), nisip 4-8mm (230kg/mc), nisip 8 – 16mm (370kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (494kg/mc) si apa (140l/mc).

Formula beton C16/20 (B250): ciment (280kg/mc), nisip 0-4mm (567kg/mc), nisip 4-8mm (252kg/mc), nisip 8 – 16mm (400kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (525kg/mc) si apa (161l/mc).

Reteta beton C20/25 (B350): ciment (300kg/mc), nisip 0-4mm (507kg/mc), nisip 4-8mm (215kg/mc), nisip 8 – 16mm (350kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (473kg/mc) si apa (173l/mc).

Reteta beton C25/30 (B400): ciment (352kg/mc), nisip 0-4mm (552kg/mc), nisip 4-8mm (237kg/mc), nisip 8 – 16mm (381kg/mc), nisip 16 – 31.5mm (500kg/mc) si apa (201l/mc).

Cele mai multe retete iau in calcul un metru cub de beton. Daca vrei sa stii cat beton se poate face dintr-un sac de ciment, pentru a cumpara in consecinta, transformarile sunt destul de simple. Cele mai utilizate variante sunt sacii de 40kg, din care poti deci obtine aproximativ 0.14mc dupa reteta de beton B250 sau 0.11mc conform indicatiilor din reteta de beton B400.

Atentie! Nu se adauga apa daca betonul obtinut pare prea gros, acest adaos determina formarea de pori si scaderea semnificativa a rezistentei la uscare. Daca ai nevoie de mai multa flexibilitate, completeaza cu un aditiv plastifiant.

 

Tipuri de ciment

Pentru ca intr-o astfel de reteta cu ciment, aceasta componenta de baza conditioneaza mult rezultatul. In functie de densitate ciment, ponderea ingredientelor (silicat tricalcic, silicat bicalcic, alumino-ferit tetracalci si aluminat de aluminiu) si alte caracteristici, cimenturile fiind organizate in doua mari grupe:

  • cimenturi uzuale, folosite de regula pentru constructii rezidentiale, dintre care cel mai folosit este cimentul Portland, cu rezistenta initiala mare, CEM I 42.5R.
  • cimenturi specializate – pentru aeroporturi, drumuri, autostrazi si alte aplicatii cu cerinte deosebite de rezistenta.

 

Cand este momentul potrivit pentru a turna beton

Daca vrei sa afli cum se prepara betonul corect, este important sa stii ca perioada in care il pregatesti si il torni conteaza foarte mult. In general, se recomanda ca orice preparare de beton obisnuit sa fie realizata atunci cand temperatura mediului este cuprinsa intre 5 si 30oC. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat este mai necesar sa iei masuri pentru a limita pierderea de apa prin evaporare, pentru a avea suficient timp pentru o nivelare si finisare corecta.

In zilele de vara cu peste 30oC este indicat sa schimbi programul de lucru si sa lasi prepararea si turnarea de beton pentru orele serii, cand temperatura incepe sa scada.

La cealalta extrema, in timpul iernii, primele zile de primavara si si cele de toamna tarzie, este important ca peste noapte sa nu se inregistreze mai putin de 5 – 7oC, iar daca se estimeaza scaderea sub 5oC sa iei masuri pentru a proteja betonul de frig.

 

Pregatirea turnarii betonului

Indiferent de proiectul la care lucrezi, fie ca este o turnare de placa de beton pe pamant sau o reteta de pavele, betonul trebuie turnat intr-o forma corect dimensionata si complet etansa, numita de profesionisti, cofraj.

Daca cofrajul nu este corect facut, vei observa cum se scurge lapte de ciment, apa si ceva aditivi mai fini. Aceste materiale care vor lipsi din beton compromit proprietatile materialului care nu va mai fi la fel cu cel obtinut la amestecarea initiala a ingredientelor. Mai mult, pentru ca cel mai usor se pierde apa, betonul se va usca mai repede decat trebuie, va fi mai greu de nivelat si se va crapa.

Baza cofrajului se etanseaza cu folie groasa de PVC lipita sau capsata de cofraj. Nu uita ca inainte de a intinde folia este necesar sa nivelezi suprafata si sa elimini tot ce inseamna radacini, pietre, cioburi de sticla etc. care pot taia PVC-ul sau modifica forma betonului. Lipirea mai multor segmente de folie, unul de altul, se realizeaza cu banda adeziva speciala, din aluminiu sau armata cu plastic.

 

Armarea betonului

Nu poti spune ca stii cum se prepara betonul pentru caile de acces destinate masinilor de tonaj ridicat sau pentru fundatii, daca nu stii cum sa lucrezi cu betonul armat. Armatura poate fi adaugata in beton inainte de turnare sau in timpul acestui proces, fiind alcatuita din plase sau/si bare din otel, ori dupa aceasta etapa, sub forma de sufe post-tensionare.

Plasele si barele se adauga in cofraj o data cu insertiile. Acestea din urma sunt elemente care se folosesc doar la componentele de constructie care nu au rol structural si doar la cele realizate din beton armat si sunt utilizate pentru a asigura spatiu pentru: ventilatorul de la baie, aerisirea pentru hota de la bucatarie, cablurile de la instalatia electrica, tuburi pentru canalizare etc.

Tot acum se introduc si distantierii si etrierele care asigura mentinerea fixa a pozitiei elementelor de armatura in timpul turnarii betonului si vibrarii acestuia.

Cum se prepara betonul – betoniera versus mixul realizat in santier

Cand vine vorba de o reteta de preparare de ciment cu nisip, pietris si apa, pentru a obtine beton, ai la dispozitie doua variante: il pregatesti tu chiar pe santier sau il iei de la betoniera. In primul caz tu esti cel care trebuie sa stii si sa pui in practica reteta de beton pentru alei, fundatie, spalieri din beton, centura sau orice alt element doresti sa construiesti. Printre dificultatile pe care le poti intampina in etapa de creare a compozitie se numara:

  • problema cantaririi precise a materialelor necesare pentru un metru cub de beton;
  • inexactitati care pot sa apara la adaptarea cantitatilor din reteta initiala la necesarul practic al proiectului;
  • necesitatea de a amesteca omogen un material destul de greu si dens, nu uita ca vorbim de o greutate specifica la beton cuprinsa intre 2200 si 2400kg/mc;
  • diverse erori care pot sa se iveasca daca nu stii foarte sigur cati litri are un metru cub, cate kg are un metru cub de nisip, cum se face rapid o transformare de mc in tone si alte astfel de conversii intre marimi cu care te poti confrunta.

Specialistii recomanda in general apelarea la varianta materialului preluat direct de la betoniera pentru proiectele care necesita un grad ridicat de precizie si la care eventualele inexactitati de reteta pot afecta rezistenta structurii.

 

Prepararea manuala in regie proprie

Daca totusi esti decis sa te ocupi singur de acest aspect, pentru ca iesi mai ieftin sau ai nevoie de o cantitate mica de beton ori pentru un proiect mai putin complicat (alee, trotura etc), iata la ce aspecte trebuie sa fii atent:

  • poarta echipament de protectie – ai nevoie de ochelari, masca si manusi pentru a te proteja de praful de ciment care se degaja in timp ce lucrezi, dar si pentru a feri pielea de actiunea amestecului lichid; 
  • prepara betonul pe o alta placa, intr-o cuva sau o roaba si curata bine suprafata pe care vei lucra, prin periaj si spalare;
  • foloseste o galeata de dimensiuni medii, pentru a fi sigur ca ai pus ingredientele in proportii corecte, cu lopata vei avea tendinta sa iei mai putin ciment si mai mult balast.

Masoara si pune in mijlocul spatiului de lucru jumatate din cantitatea de balast, dand o forma conica materialului. Urmeaza sa adaugi tot cimentul si restul de balast intr-un gol creat cu lopata in varful acestui con, deci ai grija sa formezi un spatiu suficient de mare.

Bazeaza-te tot pe lopata pentru a amesteca foarte bine toate aceste elemente, pana cand nu mai poti distinge zone cu textura diferita si intreg mixul are o culoare gri. Formeaza la loc conul si creeaza, din nou, in mijlocul sau, un gol in care de data aceasta vei turna treptat apa, adaugand amestec uscat pana cand intreaga gramada a absorbit cantitatea de apa din reteta.

Stii ca amestecul este facut corect daca nu este sfaramicios, este usor de turnat, are o textura neteda si nu este nici prea ud, nici prea uscat.

 

Prepararea la betoniera in regie proprie

Daca conditia fizica nu iti permite sa realizezi manual o omogenizare corecta a componentelor, sau ai nevoie de o cantitate de beton mai mare de 0.25mc, poti folosi o betoniera. Iata ce aspecte de baza trebuie sa cunosti despre acest dispozitiv:

  • este o masinarie electrica, deci este important sa stii exact cum se foloseste si sa testezi butoanele de ON si OFF inainte de a te apuca de treaba;
  • betoniera are nevoie de o suprafata de sustinere dreapta, neteda, stabila si rezistenta, pentru ca lucreaza cu materiale grele;
  • este periculos sa introduci mana sau alte unelte in interior atunci cand functioneaza;
  • ai nevoie de ochelari de protectie pentru ca la invartire poate arunca stropi;
  • evalueaza cu grija capacitatea betonierei pentru a evita cazul in care nu mai ai loc sa adaugi nisip sau balast conform proportiilor ce trebuie respectate;
  • pentru a lucra cat mai rapid si cu putin efort, specialistii recomanda asezarea betonierei in apropierea materialelor necesare pentru preparare (ciment, cu nisip, pietris etc.) pentru a nu fi necesar sa le cari cu roaba.

Daca obisnuiesti sa faci singur lucrari prin gospodarie, de tipul construirii de alei, anexe etc. nu strica sa ai la indemana o betoniera, o masina de tencuit si alte instrumente de acest tip. Poti insa si imprumuta sau inchiria astfel de utilaje, daca tii neaparat sa lucrezi chiar tu, dar consideri nu se merita sa investesti pentru a cumpara astfel de echipamente.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu