Cum se toarna o sapa

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

O sapa corect turnata asigura o pardoseala impecabila, indiferent daca alegi gresie sau parchet, materiale iertatoare la detalii, sau linoleum, prin care se vede orice mica denivelare. Afla din acest articol ce tipuri de retete exista, cum alegi si ce presupune turnarea corecta.

 

Sapele de calitate se toarna pe o suprafata de sustinere uscata, stabila si curata, folosind amorsa potrivita pentru o aderenta optima. Se incepe din cel mai inalt colt al incaperii si se foloseste rola cu tepi pentru a elimina bulele de aer. Nu toate formulele de sapa sunt insa la fel, iar pentru a obtine cele mai bune rezultate trebuie sa stii cum sa faci diferenta intre ele.

 

Ce este sapa?

Sapa reprezinta un strat de mortar din nisip, pietris, apa, ciment, aditivi si lianti, turnat peste o suprafata construita (placa de beton, gresie veche, OSB etc.) pentru egalizare sau eliminarea denivelarilor. Varianta de mortar in care cimentul este inlocuit de bucati de mamura, calcar etc. poarta numele de mozaic turnat si are rol decorativ.

De ce ai nevoie de o sapa corect turnata?

Prin turnarea corecta a unei sape se echilibreaza modificarile de structura care au loc in timp, in placa de beton de sub ea. Acest strat ofera, atunci cand este cazul, o buna izolatie fonica si termica si o rezistenta superioara a pardoselii la umezeala.

Se foloseste pentru a indrepta o placa cu diferente de nivel, ca alternativa mai buna la o turnare de beton peste beton vechi, dar si pentru a ridica pardoseala si a-i nivela suprafata.

 

Sapa grosiera sau autonivelanta

In functie de scopul lucrarii vei alege intre sapa de egalizare sau grosiera si sapa autonivelanta. Prima include agregate de dimensiuni mai mari si iti este utila daca vrei sa elimini diferente de nivel sau/si sa ridici cu cativa centimetri pardoseala. Varianta autonivelanta contine particule fine de nisip si este utilizata pentru a elimina denivelarile si a obtine o suprafata neteda si dreapta.

 

Sapa umeda, semi-umeda si semi-uscata

  • Sapa umeda este varianta clasica, fluida, obtinuta din nisip, ciment si apa. Costa putin, dar se usuca greu, impunand un timp de asteptare de minimum 28 de zile dupa turnare.
  • Varianta semiumeda este ceva mai vascoasa si se prepara, de regula, cu betoniera sau un mixer de constructii. Se aplica in strat de minimum 5cm grosime, rezista bine in timp si are stabilitate superioara. In plus, are un timp de uscare mult mai redus datorita caruia poti monta gresia dupa 24h de la turnare, sapa fiind pregatita pentru parchetul masiv dupa doar 5zile. 
  • Sapa semiuscata contine mai putina apa decat reteta de sapa semiumeda, este mai usoara si se foloseste frecvent pentru a imbunatati termoizolatia la plansee, dar si ca suport de pardoseala sau beton usor.

 

Sapa de aderenta, flotanta sau flotanta cu incalzire

In functie de relatia cu stratul de sprijin sapa poate fi aderenta sau flotanta. Prima categorie, numita si sapa monolit, se foloseste pentru suprafete mai putin sensibile la umezeala (placa de beton, gresie veche etc.) pentru ca nu include bariera de vapori. Este recomandata pentru constructii industriale, oferind o rezistenta mecanica ridicata. Pe de alta parte, preia orice fisura aparuta in placa, mai ales daca nu s-a folosit banda perimetrala pentru sapa, ceea ce pune probleme legate de aspect. Turnarea implica folosirea de amorsa.

Prin comparatie, sapa flotanta, specifica lucrarilor rezidentiale, se sprijina intotdeauna peste o folie de PVC, la care se adauga unul sau mai multe straturi izolante. Se utilizeaza pentru suprafetele de sustinere sensibile la umiditate (OSB, strat de polistiren, vata minerala etc.) pe care folia are rolul de a le proteja. Pentru eficienta procesului de turnare, sapa trebuie sa aiba o grosime de minimum 45mm.

Daca instalezi incalzire cu agent termic in pardoseala, vei lucra cu sapa flotanta cu incalzire. Acest tip de sapa include armatura din plasa subtire sudata sau fibre din polipropilena si trebuie sa depaseasca cu minimum 30mm nivelul tevilor. Formulele destinate acestor proiecte au un grad ridicat de flexibilitate si gestioneaza bine diferentele de temperatura.

Ce este sapa mecanizata sau elicopterizata si cand ai nevoie de ea

Destinata lucrarilor industriale, sapa elicopterizata (uniformizata si presata automatizat, prin miscari circulare) are capacitatea de a sustine incarcaturi de mai multe tone, face fata la caderi de corpuri grele, nu este penetrata de substante chimice corozive si rezista bine la zgarieturi. Este folosita in hale de productie, centre comerciale, parcari, garaje etc.

 

Cum faci corect o turnare de sapa autonivelanta 

In timp ce sapa grosiera necesita utilaje specifice (pompe pentru sapa, nu masini de tencuit, desi folosesc tot mortar) si mai multa experienta, varianta autonivelanta este conceputa special pentru renovari si reparatii in locuinta, pe care le poti face chiar tu.

Pentru inceput, nu cumpara o sapa autonivelanta ieftina, daca vrei rezultate bune, si cauta un brand de incredere. Apoi, urmeaza cu atentie pasii implicati de o turnare de sapa:

  • pregateste suprafata – matura, aspira sau foloseste o suflanta pentru a indeparta toate impuritatile; curata orice urma de ulei sau vopsea si ai grija ca stratul de sustinere sa nu fie umed sau inghetat (daca torni sapa autonivelanta la exterior);
  • aplica amorsa – alege amorsa potrivita stratului pe care torni sapa si aplica uniform, cu o bidinea sau un trafalet;
  • prepara sapa – probabil vei opta pentru sapa la sac, deci cu compozitia deja pregatita, peste care adaugi apa conform instructiunilor si apoi folosesti un mixer electric pentru a omogeniza. Lasa materialul 10 minute in repaus, apoi amesteca din nou;
  • toarna sapa – indiferent daca este vorba despre o sapa autonivelanta de exterior sau de o sapa autonivelanta pentru parchet, turnarea incepe din coltul cel mai inalt al spatiului vizat si se face serpuit sau in forma de S, in fasii continue;
  • niveleaza si scoate aerul – dupa finalizarea etapei de turnare, sapa se niveleaza cu o gletiera cu dinti; o rola cu dinti este utilizata apoi pentru a elimina bulele de aer care se formeaza in material, chiar si cand este vorba despre o sapa usoara pentru mansarda.

Turnarea sapei nu este un proces dificil, mai ales daca este vorba despre o autonivelanta. Tot ce trebuie sa faci pentru un rezultat bun este sa respecti pasii si sa fii atent la detalii.

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

paul

March 26, 2022 at 9:56 pm

buna.
exista vreo problema daca se monteaza parchet laminat peste o sapa cu denivelari de pana la 2 mm?

Répondre