6 unelte esentiale in realizarea de mobilier

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Sunt mai multe motive pentru care sa alegi sa iti faci singur mobilierul, precum pretul mai mic de realizare, personalizarea pe stilul tau etc., dar pentru a avea calitatea dorita si productivitate ai nevoie de o serie de unelte specifice, iar in articolul de mai jos gasesti o lista de produse esentiale.

 

In caz ca vrei sa iti faci singur mobilierul, vei alege unele din gama hobby sau semi-profesionale care au un pret mai mic, dar daca vrei sa iti deschizi un atelier pentru confectionat mobilier e bine sa te indrepti spre unelte profesionale care sa iti asigure puterea si rapiditatea de care ai nevoie. Mai jos, vei gasi o lista cu cateva unelte de baza in constructia de mobilier pe care este bine sa le achizitionezi din timp, pentru a avea tot ceea ce este necesar la indemana. 

 

Fierastrau circular

Acest dispozitiv este necesar pentru a putea face taieturile necesare pentru a aduce materia bruta (lemn sau PAL) la dimensiunile necesare pentru anumite portiuni din mobilier. Te va ajuta sa tai drept si in unghiuri perfecte. Cel mai usor este sa marchezi linia cu ajutorul unui creion sau marker, dupa care pentru a avea o taietura perfecta si curata, piesa se taie cu fata in jos. 

Poti sa optezi spre un model cu taiere in plan vertical cu inclinare, dotate eventual cu sanie de glisare, ce iti permite sa tai orice tip de lemn in unghi vertical si orizontal, avand si o distanta de taiere generoasa 40 – 50 cm. In functie de distantele de taiere vei alege si tipul aparatului, de dimensiuni mici, dotat cu o panza de dimensiune maxima 10 cm, mediu cu panza pana in 30 – 40 cm, mare peste 40 de cm. 

 

 

Fierastrau pendular

Taierea se face cu ajutorul unei lame zimtate ce are o miscare sus-jos, continua. Spre deosebire de circular, acesta este util pentru a taia linii curbe, precise, modele mai complicate, in lemn sau PAL. Se poate folosi, de asemenea, si pentru linii drepte. 

Pentru taieri mai grosiere in cherestea spre exemplu, ai nevoie de o lama cu mai putini dinti, cu cat taierea trebuie sa fie mai fina cu atat vei alege o lama cu mai multi dinti, putand executa si curbe foarte stranse. Viteza de lucru trebuie corelata cu numarul de dinti, deoarece la o viteza foarte mare cu dinti foarte fini poate aparea efectul de lemn ars, inestetic si nedorit in timpul prelucrarii.

 

Bormasina

Acest dispozitiv de gaurit si insurubat este de baza pentru realizarea de mobilier. Poti alege un model portabil cu acumulatori daca executi doar ocazional astfel de operatiuni, sau cu fir care iti asigura o putere mai mare, chiar daca esti mai limitat in ceea ce priveste libertatea de miscare. Te poti indrepta si spre modele cu mai multe capete, putand astfel executa si alte operatiuni precum slefuire, lustruire, polizare etc.

 

Masina de slefuit orbitala sau alternativa

Deoarece, in caz ca vei confectiona mobilier, pe langa suprafetele plane vei avea si altele curbe, mergi din prima pe o masina de slefuit care sa iti permita ambele variante.

Astfel, poti sa optezi pentru: un model orbital – dedicat in special pentru slefuirea suprafetelor curbe, dar si plate, este prevazut cu discuri mobile care se muleaza perfect dupa suprafata cu care intra in contact si executa o miscare orbitala; sau un model alternativ – ce este prevazut cu o banda pentru sustinerea hartiei abrazive, este dedicat pentru slefuire de finete, are o miscare longitudinala, si cu indemanare si pricepere poate fi folosita pentru orice tip de suprafata.

 

Fierastrau circular cu masa

Pentru un atelier de prelucrare a lemnului si realizare de mobilier, acesta este un dispozitiv de baza pentru a executa taieturi de mare precizie. Fata de un fierastrau circular, acesta este stationar, iar materialul ce trebuie taiat se indreapta spre fierastrau. Un criteriu foarte important in alegerea acestui dispozitiv este lama de taiere, aceasta avand un anumit diametru, unghi de inclinare, materialul din care este confectionata. 

Astfel pentru lemn si PAL, poti alege o lama de taiere confectionata din otel. Cu cat diametrul lamei este mai mare cu atat mai adanci vor fi taieturile executate. Pentru a putea muta dispozitivul in caz de nevoie alege un fierastrau circular cu masa dotat cu roti. 

 

 

Rindea electrica

Cu siguranta vrei sa optezi pentru cea mai buna rindea electrica pentru tine si daca te informezi atent asupra diferitelor modele existente pe piata va fi usor sa alegi varianta potrivita. Astfel, daca executi lucrari de rindeluire ocazionale, poti sa alegi un model cu motor electric universal, insa pentru lucrari profesionale mergi pe un motor prin inductie chiar daca este ceva mai mare si mai greu, este si mult mai rezistent. 

De asemenea, exista modele portabile dotate cu acumulatori, pentru lucrari mai usoare de mica intindere, sau cu fir care asigura mai multa putere chiar daca te limiteaza ca si libertate de miscare.   

Pentru un atelier de confectionat mobila, de preferat este sa alegi variante dedicate in functie de tipul de operatiune executat, dar pentru lucrari ocazionale poti merge pe o rindea universala care sa iti permita si operatiuni de tip finisare sau pentru colturi.

Un alt aspect determinant pentru alegerea modelului potrivit este: rindea de banc – ce ajuta la rindeluirea unei cantitati mari de lemn intr-un timp scurt; rindea manuala – potrivita pentru lucrari ocazionale, pentru rotunjit colturi si alte finisaje.

Desigur mai poti opta si pentru alte unelte in caz ca iti doresti sa deschizi un atelier pentru produs mobila, dar acestea sunt de baza si te vor ajuta la inceput alaturi de echipamente de protectie pentru a putea lucra in siguranta. Cu timpul te vei mai putea dota in functie de ce vei constata ca ai nevoie, precum: aspirator pentru a strange eficient praful acumulat; strung pentru lemn in caz ca vei dori sa faci anumite accesorii pentru mobilier; seturi de dalti care sa te ajute sa sculptezi in lemn daca esti pasionat; masina de aplicat cant daca te dezvolti si este necesara etc. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu