Care sunt cele mai recomandate uleiuri pentru lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Indiferent ca iti faci o constructie din lemn (o cabana, o casa etc.) sau doar o anexa, ceva piese de mobilier pe terasa sau balcon, mobila pentru camere, iti vei dori sa pastrezi frumusetea si stralucirea acestuia, iar cel mai comod si sigur este sa aplici uleiuri speciale.

 

Factorii externi influenteaza lemnul, asa ca, daca vrei sa il pastrezi pentru mai mult timp, frumos si stralucitor, trebuie sa ii aplici un tratament lemn, iar cu uleiuri dedicate vei avea rezultate foarte bune. Un ulei mineral pentru lemn, aplicat initial, va proteja atat la exterior, cat si la interior.

 

De ce se foloseste uleiul pentru lemn?

Atunci cand faci o constructie din lemn sau mobilier de gradina, acesta trebuie protejat deoarece va fi afectat de actiunea factorilor externi, umiditate ridicata, ploaie, inghet – dezghet. Astfel este necesara tratarea lemnului impotriva putrezirii, a uscarii excesive, pentru a nu crapa, uleiul va asigura impermeabilitatea lemnului etc.

Un ulei mineral pentru lemn are rolul de a proteja impotriva intemperiilor, dar si de a reda stralucirea acestuia, pastrand aspectul natural. Poate fi doar un singur fel de ulei sau amestec.

Chiar daca folosesti cea mai buna vopsea pentru lemn exterior, poti la final sa aplici si un strat de ulei, pentru o mai buna protectie si mai multa stralucire, sau poti folosi direct un ulei pigmentat. 

Tipuri de ulei

Cu siguranta te vei intreba ce ulei sa folosesc? Mai jos, ai cateva recomandari si vei alege in functie de ceea ce iti este mai la indemana sau dupa preferinte, necesitati, fiecare protejand lemnul.

 

  • Ulei de in pentru lemn 

Utilizarea de ulei de in este foarte raspandita in Romania, atunci cand vine vorba de protejarea lemnului. Pe piata gasesti multe optiuni si poti sa alegi natural sau ulei de in sicativat.  

Cel natural are un timp de urcare mai ridicat, fiind necesare pauze de minim 24 de ore, intre straturi. Cum se recomanda 3 – 5 straturi, timpul de lucru poate fi foarte extins, iar daca te grabesti poti sa alegi un ulei in sicativat. 

Acesta are in compozitie si alte substante care grabesc procesul de uscare si este tratat la o temperatura foarte inalta (280 – 300 grade C). Se poate folosi ca si tratament lemn exterior cu rezultate foarte bune in timp.

 

  • Ulei de tung pentru lemn

Este folosit in China de foarte multa vreme, deoarece asigura impermeabilitatea materialului pe care este aplicat. Daca vrei sa utilizezi ulei tung pentru lemn, aplici un prim stat cu ajutorul unei lavete, lasi sa se usuce 20 – 24 de ore, apoi al doilea strat il pui cu ajutorul unui smirghel, prin slefuire, pentru a patrunde mai adanc in lemn. Se recomanda pentru jucariile din lemn, deoarece nu este toxic si nu este afectat de mucegai. 

 

  • Danish oil

Este un amestec de uleiuri si il mai poti intalni si sub denumirea de ulei danez, fiind introdus de acestia pe piata. Se obtine un aspect mat, foarte placut, mai ales pentru mobilier. Formula poate sa difere in functie de producator si contine uleiuri naturale vegetale (de in, tung, soia, mac etc.), uleiuri minerale, aditivi, rasini etc., calitatea acestuia este mai buna cu cat are mai mult ulei de tung in compozitie.

 

  • Ulei de teak

Este tot un amestec de uleiuri, iar denumirea provine de la utilizarea acestuia in special pentru protectie de lemn exterior. Contine uleiuri naturale (cel de in in proportie mare), aditivi, solventi etc. Din acest motiv este recomandat pentru tratare lemn exterior, avand o mare rezistenta la actiunea razelor UV si la factorii externi de mediu.

 

  • Ulei mineral pentru lemn

Se obtine din distilarea petrolului, este inodor si incolor, avand o larga utilizare in industria farmaceutica si pentru cosmetice. De asemenea, se recomanda pentru ustensilele de bucatarie precum linguri de lemn, vase, boluri etc. Daca iti confectionezi un fund de lemn, tot cu ulei mineral este bine sa il dai, pentru a avea o buna rezistenta in timp si pentru a-l putea folosi la bucatarie.

 

Mai sunt si alte tipuri de ulei pentru lemn, dar acestea sunt cel mai frecvent folosite si la noi. In compozitiile uleiurilor in amestec mai poti intalni ulei de floarea soarelui, de mac, de sofran etc., precum si ulei de cocos sau de palmier. 

Cateva sfaturi utile pentru folosirea uleiurilor

  • Pentru tratare lemn cu ulei, umiditatea acestuie trebuie sa fie cuprinsa intre 12 – 14%;
  • Daca vrei sa colorezi lemnul, fie cu vopsea, fie cu bait (pe baza de apa sau solvent), aceasta operatiune se face inainte de a folosi ulei lemn; 
  • Indiferent ce tip de ulei folosesti (ulei de in, de teak, mineral etc.) acesta nu va putea proteja impotriva actiunilor mecanice;
  • Uleiurile se aplica foarte usor cu o laveta sau cu ajutorul unei pensule, iar la final excesul se sterge;
  • Daca vrei sa aplici vopsea peste un lemn tratat cu ulei, deoarece are o aderenta foarte scazuta, se recomanda slefuirea anterioara si te poti folosi de o rindea electrica pentru rezultate bune;
  • Cel putin o data pe an trebuie sa reimprospatezi suprafata si sa aplici un nou strat de ulei;
  • Citeste cu atentie eticheta produsului, inainte de a-l achizitiona, pentru a cauta o varianta cat mai naturala, care sa asigure o buna protectie pentru lemn;
  • Respecta instructiunile date de producator, cu privire la timpul de uscare, chiar daca ai de asteptat si peste 24 de ore si tie ti se pare ca este uscat inainte. Nu grabi procesul si aplica cate straturi este recomandat.

 

Cu siguranta lemnul este foarte frumos, iar mobilierul si constructiile exterioare sunt la mare cautare la noi. Poti sa folosesti ulei pentru tot felul de lucruri din lemn precum jucarii pentru cei mici, ustensile de bucatarie, mobilier de interior, dar si de gradina sau pentru terasa, cabane sau case, foisor, garaj etc. Foloseste uleiurile pentru a asigura protectia acestora, pentru a rezista bine in timp si asigura intretinerea pentru a te putea bucura o perioada mare de timp de investitia facuta. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu