Multe persoane sunt pasionate de prelucrarea lemnului si, daca te horatasti sa iti deschizi un mic atelier, trebuie sa iti faci de la inceput o lista de scule pe care e nevoie sa le achizitionezi pentru bunul mers al afacerii.
In acest articol, iti prezentam o lista cu cateva instrumente de baza pentru prelucrarea lemnului, cu scopul de a te ajuta sa iti deschizi propriul atelier de tamplarie, fie profesional, fie ca si hobby. Lista nu reprezinta ordinea importantei lor, ci doar cateva idei, sa ai de unde sa pornesti in aceasta frumoasa meserie.
Dalti
Dalta este o unealta de baza care te ajuta sa tai surplusul de material, sa faci mici corectii si sa poti lucra la detalii. Poti sa alegi diferite dimensiuni si sa le achizitionezi la bucata sau poti opta pentru un set care are mai multe modele, drepte sau un V. In general, au partea activa confectionata din metal pentru a fi rezistente la folosiri indelungate si au maner ergonomic, pentru a nu te deranja in timpul lucrului.
Fierastrau pendular
Se mai numeste si fierastrau vertical si este foarte util pentru activitati de tip bricolaj. Este o unealta electrica, asa ca vei putea lucra mult mai usor fata de un fierastrau de mana, si se preteaza pentru lucrari de precizie. Poate fi utilizat pentru tot felul de taieturi, chiar si modele foarte complexe in lemn.
Circular cu masa
Este un dispozitiv ce nu trebuie sa lipseasca din lista de cumparaturi pentru un atelier de tamplarie, fiind la baza multor operatiuni de baza. Cu cat este un dispozitiv mai masiv, mai robust, cu o lama de taiere cu adancime mare, cu atat este mai performant. Poti sa mergi pe un model mai simplu in caz ca nu ai de executat proiecte mari, sau pe un utilaj specific care are mai multe lame si poate executa in acelasi timp mai multe lucrari.
Masina de degrosat
Acest utilaj are rolul de a subtia o bucata de lemn, si te va ajuta in cazul in care grosimea dorita nu corespunde cu materialul brut.
Rindea
Ai doua variante si anume: rindea electrica sau manuala. Acest utilaj are rolul de a indrepta materialul brut pentru a putea fi folosit apoi la diferite proiecte. In caz ca ai de executat aceasta operatiune foarte des este mai bine sa mergi pe un model electric, cu un randament bun si care te scuteste de efort. Unele modele au incluse si masina de degrosat, fiind 2 in 1, astfel subtiaza lemnul, dar il si indreapta in acelasi timp.
Strung pentru lemn
Este ideal pentru a putea realiza piese mici, cu detalii curbe sau neregulare, si anume forme scobite, sculptate, lustruite si polizate. Poti sa faci manere pentru mobilier, balustrade rotunjite si cu diverse modele curbe, accesorii pentru mobilier, dar si mici statuete din lemn sau piese de sah in caz ca esti pasionat de astfel de operatiuni.
Banzicul orizontal
Daca mergi pe busteni ca materie prima, ai nevoie de un dispozitiv care sa te ajute sa debitezi materialul brut si sa il transformi in scanduri. Se recomanda plasarea acestuia in aer liber, este portabil, avand roti, si functioneaza pe benzina sau motorina. Este un aparat optional, cei mai multi tamplari alegand materia prima gata taiata sub forma de scanduri.
Masina de slefuit
Sunt mai multe modele si vei alege ceea ce se potriveste cel mai bine cu activitatile tale si anume: cu banda – recomandata pentru suprafete mari, extinse, util pentru pregatirea materialului si lustruire inainte de vopsire sau lacuire; orbital – necesar pentru suprafete curbe, cu discuri mobile ce se pliaza pe suprafata; alternativ – pentru slefuire fina, are o miscare logitudinala; cu vibratii – pentru a putea executa lucrari de mare finete, timpul de executie este mai mare dar rezultatele sunt surprinzatoare; multifunctional – ce imbina carecteristicile celorlalte modele prezentate anterior, dar are si un pret corespunzator. De asemenea, poti alege modele portabile sau fixe.
Bormasina
Este o unealta extrem de utila indiferent de tipul de lucrare pe care il faci. Poate avea mai multe functii precum de gaurire, insurubare, slefuire, frezare, periat si chiar ciocan percutor. Isi schimba functiile cu ajutorul unui selector si prin alegerea capului potrivit, fiind foarte usor de schimbat.
Echipament de siguranta
Avand in dotare masini actionate electric, cu capacitate mare de taiere sau gaurire, se pot intalampla usor accidente nedorite daca nu iti iei toate masurile de precautie. Astfel, inainte a a utiliza pentru prima data o unealta, citeste cu atentie manualul oferit de producator si respecta cu strictete indicatiile oferite.
Pe langa acestea ai nevoie si de un echipament de protectie si anume: ochelari de protectie – lucrand cu lemnul exista risc mare de aschiere si bucatile rezultate iti pot ajunge in ochi provocand leziuni; protectie pentru urechi – de cele mai multe ori masinile de prelucrare a lemnului au un nivel de zgomot foarte ridicat si este util sa porti dopuri sau casti de protectie; masca – praful este o mare problema in cazul prelucrarii lemnului, asa ca ai nevoie de o masca pentru respirat pentru a nu inhala in plamani praful si alte elemente de mici dimensiuni rezultate in timpul lucrului; manusi de protectie – mainile sunt si ele foarte expuse riscului asa ca nu uita sa folosesti manusi de protectie.
Cele mai multe echipamente de prelucrare a lemnului electrice sunt impartite in trei categorii de baza: de tip hobby – pentru lucrari ocazionale de mica putere; semi-profesionale – pentru mici ateliere care au lucrari de prelucrare a lemnului de dimensiuni reduse; profesionale – pentru cei care se ocupa doar cu astfel de lucrari si au nevoie de echipamente performante si de putere mare.
Diferenta se va resimti si la pret si alege cu grija modelul pentru a se mula pe necesitatile tale, fara a investi o suma prea mare daca nu este necesar, dar si un echipament de mica putere folosit la maxim va avea nevoie de reparatii dese. Prelucrarea lemnului se poate face si intuitiv, cu dragoste si pasiune, cu scule potrivite care sa iti usureze munca si sa te ajute sa obtii rezultate performante.
Lasa un comentariu
0 Comentariu