Idei DIY pentru obiecte din lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

In acest articol iti prezint cateva idei pentru a-ti face singur decoratiuni pentru exterior si interior, fara prea mare cheltuiala, refolosind obiecte din lemn pe care le ai prin casa. Astfel iti vei putea personaliza decorul si vei obtine un stil de invidiat.

 

Desi ai multe idei pentru decorarea locuintei sau a curtii, cateodata te opresti din cauza costurilor ridicate ale materialelor pe care vrei sa le folosesti. De aceea, iti prezint in continuare cum poti sa refolosesti diferite lucruri pe care le ai la indemana, pentru a face obiecte care sa iti personalizeze stilul, utile si frumoase.

 

Ladite din lemn:

Daca ai cateva ladite din lemn ramase prin magazie poti sa le refolosesti, vopsindu-le in culori diferite vii si pozitionandu-le pe un perete, fie in gradina, fie pe balcon. Astfel vei avea cateva spatii in care poti aseza ghivecele de flori sau alte obiecte decorative.

Poti sa le folosesti cu tot cu fund sau doar ca si rame. Dupa ce le vopsesti le lasi la uscat circa 24 de ore in functie de timpul recomandat de producator, apoi cu cateva cuie si un ciocan le poti fixa in diferite pozitii.

O ladita lacuita poate fi usor pozitionata si intr-o bucatarie rustica sau un foisor pentru a depozita diferite obiecte necesare.

 

 

Portiuni dintr-un mobilier vechi

De multe ori trebuie sa renunti la dulapioare sau mese etc., din lemn sau PAL deoarece s-au deteriorat sau nu mai sunt potrivite cu restul mobilierului. Nu le arunca, desparte-le in bucati si refoloseste-le pentru a face polite sau rafturi. Acestea sunt binevenite in orice parte a casei, bucatarie, baie, dormitor, hol, camera de zi etc. Le poti pozitiona singure sau suprapuse. Ai nevoie de elemente de fixare precum cuie, dibluri cu surub, suporturi speciale etc., vopsea sau lac pentru a le reimprospata, si sfoara sau lant pentru a le prinde.

 

O scara veche

Daca scara din lemn nu mai prezinta siguranta sa te urci pe ea o poti transforma usor intr-un set de rafturi. O fixezi de perete si cu ajutorul unor polite mai groase fixate pe scari poti sa obtii o biblioteca, loc pentru pahare si sticle in bucatarie, suport pentru ghivece pe balcon etc. O poti da cu lac pentru un look cat mai placut.

 

Bucati de lemn rotund

In caz ca ai facut ceva lucrari de amenajare prin casa sau curte si ai avut nevoie de stalpi de sustinere, poti sa refolosesti bucatile ramase. Cu o rindea electrica (aici lista cu produse comparate de noi) o poti finisa frumos si indrepta, aplici un strat de lac sau vopsea si ai scaunele de gradina sau balcon. Pentru a fi mai comode poti pune pe ele perne decorative.

 

Valiza din lemn

Ai gasit prin pod valiza bunicului cu care a plecat in armata, nu o arunca. O poti vopsi intr-o culoare placuta si fixand-o pe un scaun fara spatar vei obtine o noptiera frumoasa pe care iti poti tine veioza, cartile preferate, o vaza cu flori etc. 

De asemenea, o poti transforma in culcus pentru animalul tau de companie, pisica sau catel de talie mica, captusind-o la interior cu pernute si o paturica pentru un plus de confort.

 

Scaune vechi

Si aici in functie de imaginatia ta poti gasi o serie de noi utilizari pentru acestea. Scaunele fara spatar pot fi transformate cu usurinta in ghivece de flori, sau stative pentru diverse lucruri: suport de umbrele, ornamente de flori artificiale etc. Spatarele mai vechi de la scaune le poti folosi atasate de o buturuga pentru a obtine o bancuta pentru gradina. Tot dintr-un spatar poti face diferite suporturi pentru prosoape la baie sau bucatarie.

 

 

Scandurele

Fie de la ladite din lemn, fie de la un pat, fie de la sertare, poti gasi mai multe scandurele pe care sa le finisezi cu aproximativ aceeasi dimensiune, cu ajutorul unui fierastrau circular, aplici lac pentru exterior, apoi iti poti face diverse alei prin gradina pentru a ajunge la flori. 

 

Europaleti

Daca ai strans de-a lungul timpului mai multi paleti de la diverse obiecte livrate, sau ai un loc de unde poti achizitiona la un pret redus, atunci iti poti face singur multe obiecte de mobilier, atat pentru gradina, cat si pentru in casa. 

Pentru a te descurca usor ai nevoie de cateva scule electrice si manuale, holsuruburi pentru prindere, imaginatie si chef de munca. Primul pas este curatarea europaletilor cu jet puternic de apa, apoi le lasi la uscat. Indicat este sa aplici vopseaua sau lacul cand sunt desfacute pentru a putea ajunge mai usor in toate colturile, la final aplicand doar mici retusuri. 

Obiectele de tip banca, canapea, scaune se pot tapita sau se pot orna cu perne decorative pentru a fi mai comode.

 

Rame

Daca tabloul nu se mai potriveste cu restul decorului, dar nu vrei sa il arunci, il poti revopsi in totalitate, si il vei folosi pe post de tava. O rama veche de la un tablou poate fi refolosita pentru a pune diverse fotografii sau bilete importante, daca ii pui pe mijloc o suprafata din pluta. 

 

Buturugi

Si acestea pot fi foarte ofertante. Ai nevoie doar de un fierastrau electric pentru a le putea taia la dimensiunea dorita si eventual lac pentru a rezista mai bine in timp. Taiate subtiri pot fi folosite la redecorarea unei suprafete in balcon sau in foisor, un perete de casa sau doar o anumita portiune. 

Din bucati de 10 – 15 cm, asezate intr-un cadru din lemn poti face garduri sau diferite forme care sa desparta anumite sectiuni din gradina. Cu ajutorul unor cuie poti usor sa atarni si ghivece cu flori sau alte mici obiecte traditionale.

 

 

Poti decupa pe interior cateva buturugi in care sa pui instalatii electrice realizand un decor mirific pentru gradina.

O buturuga mai groasa, cu diametru de 35 – 55 cm, bine finisata pe ambele parti, poate fi transformat intr-o frumoasa masuta completat cu un blat de sticla taiata la rotund sau oval. 

Decupate pe mijloc buturugile de diferite dimensiuni pot fi folosite pentru a organiza intr-un mod armonios si ingenios straturile cu flori, cu insule de culori diferite, pe nivele, ordonate sau nu, pentru a mentine o gradinita frumoasa in toate anotimpurile.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu