Cea mai buna rindea electrica

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Rindele electrice – Opinii si recenzii in 2024

 

Lucrati in lemn? Daca da, inseamna ca stiti ce este si ce face o rindea electrica. Daca nu, insa intentionati sa va apucati de acest hobby, o astfel de unealta o sa va ajute sa luati un strat uniform de pe o piesa de lemn. Care sunt cele mai bune rindele automate, pentru anul curent? Dupa noi, Bosch Professional GHO 6500 este un concurent puternic pentru acest titlu, scula atingand 16.500 de rotatii pe minut si putand rindelui pana la adancimi de 2,6 milimetri. In plus, se si regleaza foarte usor, fara scule aditionale. Ca alternativa pentru acest model, noi va indicam nu model de la Makita KP0800, mai potrivit pentru atelierele hobby, scula fiind foarte avantajoasa ca pret, fara a duce performantele mult prea jos. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Bosch Professional GHO 6500 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu 650 de Wati, o turatie de 16.500 RPM si o adancime de lucru de pana la 2,6 milimetri, noi putem spune ca ramane una din cele mai bune rindele de tip mobil, de pe piata. 

Dupa cum era de asteptat, s-ar putea ca unii cumparatori sa considere acest model prea mult pentru nevoile de hobby, mai ales cand vine vorba de luat in calcul si pretul pe care il are.

Doriti ceva de calitate? Atunci aceasta rindea este pentru dumneavoastra, indiferent daca sunteti dreptati sau stangaci. Aditia limitatorului paralel in pachet, pe langa accesoriile de ascutire a cutitelor, reprezinta motive aditionale de a opta pentru aceasta scula.

A 2-A OPTIUNE!

Makita KP0800
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are un sistem rapide de reglare a adancimii de rindeluire, de tip click-stop, este usoara (2,6 kilograme), iar motorul sau poate atinge o frecventa ridicata, de 17 mii RPM, la cei 620 de Wati ai sai. Per total, un model de hobby foarte bun.

Fiind o scula adresata utilizatorilor ocazionali, se poate incinge repede, daca o folositi intens pentru perioade prelungite de timp.

Putem concluziona, despre aceasta unealta, ca este unul din cele mai atractive modele de rindele electrice, in cazul in care doriti sa va echipati gospodaria cu aparatura de bricolaj. Pentru ateliere profesionale, insa, va indrumam catre scule mai puternice si mai rezistente.

A 3-a Optiune!

Stern EP2000A
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are un motor foarte puternic (2000 de Wati), ceea ce ii permite sa rindeluiasca destul de adanc, chiar si pana la 3,5 milimetri. Poate si faltui la adancimi de pana la 17,5 milimetri.

Se incinge usor, iar asta nu este suprinzator, la greutatea ridicata pe care o are (9 kilograme). In plus, ea se va utiliza doar pe un banc de lucru.

Specificatiile proprii ale acestei rindele electrice o fac atractiva pentru cei care cauta capacitate mare, insa la utilizari ocazionale, fie in ateliere, fie in gospodarii. Putem spune ca este un model aparte, prin designul si particularitatile sale.

 

 

Pareri despre cele mai bune rindele electrice

S-ar putea sa ne cunoasteti, deja, bunul obicei: urmeaza prezentarile de produse, iar pentru a rezona cu toti cititorii nostri, le-am organizat pe grupe, atat de branduri (de ex. “rindea electrica Stern”) cat si in functie de anumite particularitati (de ex. cu banc sau fara). Mult spor la ales modelul potrivit si nu uitati sa reveniti pe pagina aceasta, pentru ca o aducem la zi cum apar noi oferte!

 

 

Rindea electrica profesionala:

 

Bosch Professional GHO 6500 

 

Despre aceasta rindea Bosch Professional GHO 6500, putem spune ca are toate sansele sa se afle pe numarul 1 in topurile mesterilor care doresc cele mai bune scule. Si aici, nu vorbim doar despre efectul de brand (Bosch este un nume fruntas in industria bricolajului, se stie), dar si specificatiile vorbesc de la sine: asigura 16.500 de rotatii pe minut prin motorul de 650 de Wati, iar suprafata de rindeluit este de 280 x 158 de milimetri. 

Adancimea maxima de lucru este de 2,6 milimetri, reglabila cu mare precizie prin ajustarea rotitei frontale, construita foarte sigur. Dispune de doua cutite HSS care pot fi rectificate, ceea ce sporeste eficienta aparatului si coboara costurile de intretinere. 

Designul sau este facut atat pentru stangaci, cat si pentru dreptaci. In pachet sunt incluse si accesorii pentru ascutirea si ajustarea cutitelor sale, cheie hexagonala si limitator paralel.

 

Metabo DH 330 

 

S-ar putea sa va frapeze, la prima vedere, designul neobisnuit al acestui model de rindea electrica stationara, intrucat ea nu seamana prea mult nici cu cele mobile, nici cu cele cu banc. Are o putere mare (2000 de Wati), iar ca latime de rindeluit, ofera 26 de centimetri, la adancimea de pana la 3 milimetri. 

Se poate amplasa pe o masa solida de lucru, dar nu pe podea, ea cantarind 35 de kilograme. Are doua cutite ce se rotesc la viteze de pana la 9800 de rotatii pe minut. Adancimea i se poate regla foarte usor, atat in toli cat si in centimetri, iar intreaga scula este automata, nefiind necesara manevrarea manuala a lemnului decat la impingere, nu si la apasare. 

In plus, in pachet sunt adaugate si manusi de protectie, pe langa o pereche de ochelari de plexiglas. Ca dezavantaje, nu ofera mobilitate si este destul de scumpa.

 

 

Rindea electrica Makita:

 

Makita KP0800 

 

Multi din cititorii nostru cauta sa cumpere rindea electrica Makita, iar noi le recomandam un model mobil, KP0800, care poate scoate 17.000 de rotatii pe minut dintr-un motor de 620 de Wati. Rindeluieste la latimea de 82 de milimetri, se alimenteaza la retea si cantareste relativ putin, doar 2,6 kilograme. 

Poate faltui pana la 9 milimetri adancime si rindelui pana la 2,5 milimetri. Face fata destul de bine nevoilor si cerintelor mesterilor profesionisti, iar folosirea sa este usoara, atat cu dreapta cat si cu stanga, priza fiind foarte ferma, datorita manerului cu elastomer. Sistemul de reglare a adancimii de rindeluire este de tip “click-stop”, rapid si sigur, precizia metrului de reglare fiind de 0,1 milimetri. 

Per total, este greu sa ii gasim un avantaj foarte batator la ochi, intrucat si la pret este avantajoasa. Nu putem sa spunem decat ca unele recenzii i-au mentionat o oarecare predilectie catre incalzire, desi si acest lucru depinde de regimul la care lucrati cu unealta respectiva. 

 

 

Rindea electrica Stern:

 

Stern EP2000A 

 

Si in cazul acestei scule rindea electrica Stern, se poate observa un design aparte diferit de cele cu banc, dar si de cele mobile, iar producatorul specifica categoria hobby, drept regim de lucru pentru aparat. Intr-adevar, pretul sau este redus, pentru un motor de 2000 de Wati, ceea ce inseamna ca a fost construita pentru utilizari ocazionale. 

Se alimenteaza a retea si poate rindelui pana la adancimi destul de mari (3,5 milimetri) la latimea de 110 milimetri, dar poate si faltui la adancimi de pana la 17,5 milimetri. Cantareste 9 kilograme si se asaza pe un banc de lucru. 

Producatorul ii specifica si un nivel de zgomot de 88 decibeli, prin urmare se recomanda utilizarea de dopuri sau casti, cand o folositi. Per total, aceasta rindea electrica 110 mm este recomandata gospodarilor ce au sarcini ocazionale de procesat lemn, dar nu profesionistilor cu exigente ridicate.

 

 

Rindea electrica Bosch:

 

Bosch PHO 1500 

 

O astfel de rindea electrica Bosch PHO 1500 este oferta pentru utilizatorii hobby, cand vine vorba de rindeluit cu scule de la firme bune. Lucreaza la o latime de 82 milimetri, la adancimea (modesta) de 1,5 milimetri. Motorul sau nu este printre cele mai puternice, la 550 de Wati, insa imprima cutitelor o rotatie de 19.500 RPM, destul de impresionanta, putem spune. 

Printre alte specificatii ale acestei masini de rindeluit, putem mentiona sabotul de protectie, butonul multifunctional de reglare si ghidare, cheia imbus si cutitul reversibil cu carburi metalice (ambele accesorii in pachet incluse) si sistemul de blocare. Se alimenteaza direct la priza de 220 de Volti si noi o situam printre cele mai ieftine rindele electrice de pe piata. 

Cu toate acestea, a fost laudata intens in recenzii, pentru sarcini hobby, insa profesionistii ce doresc adancimi mai mari de lucru ar fi bine sa se orienteze catre un model mai puternic.

 

 

Rindea electrica Skil:

 

Skil 1565 

 

Aceasta rindea electrica, ieftina si buna, de la Skil, face fata la majoritatea lucrarilor de tip hobby, dar si celor semiprofesionale. Sa incepem cu motorul: 720 de Wati este destul de mult, prin alimentare la retea, iar el asigura 16.000 de rotatii pe miut, pe o latime de rindeluire de 82 milimetri, la maximum 2 milimetri adancime (destul de putin, aici). 

Adancimea maxima de falturire, insa, este de 18 milimetri. Cele doua cutite ale sale sunt reversibile, ceea ce dubleaza durata de viata a acestora. Reglajul de adancime se face destul de precis, iar duza pentru conectarea unui aspirator este foarte utila pentru asigurarea unui mediu de lucru curat. 

In ceea ce priveste dezavantajele, aceasta rindea electrica Skil va trebui sa atragem atentia asupra zgomotului ridicat (101 decibeli) si a faptului ca modelul respectiv nu este la fel de solid ca alte modele, de la firme precum Bosch.

 

 

Rrindea electrica Einhell:

 

Einhell TC-SP 204 

 

Multi meseriasi cauta o rindea electrica Einhell pentru a efectua lucrari la nivel profesional. Noi recomandam acest model, cu banc, motorul sau de 1500 de Wati va fi eficient in rindeluitul la adancimi de pana la 3 milimetri, latimea maxima fiind de 204 milimetri. 

Picioarele intregii structuri sunt echipate cu amortizoare pentru vibratii, iar la unul din capetele bancului este prezenta si duza pentru un aspirator de rumegus, de diametrul 100 milimetri. Mai dorim sa mentionam si ca pretul la care se comercializeaza aceasta scula este relativ scazut, pentru un model cu banc, iar greutatea sa redusa (27,2 kilograme) o face usor de mutat. 

Ca dezavantaj, s-ar putea sa intampinati dificultati in cazul in care inserati bucati de lemn de peste 50 de milimetri, mai ales la esentele tari de lemn. In rest, este un model eficient si relativ putin zgomotos, fiabil si compact, insa exista rindele pe banc mult mai puternice, pentru sarcini heavy duty. 

 

 

Rindea electrica stationara:

 

Matrix EP1250 

 

Si asta este o rindea electrica profesionala, destinata utilizarii de catre cei ce lucreaza in ateliere de lucru. Se alimenteaza, bineinteles, la retea, iar motorul sau este relativ puternic, de 1250 de Wati, turatia maxima oferita fiind de 8000 de rotatii pe minut. 

Dimensiunile de lucru sunt urmatoarele: ca latime, poate rindelui scanduri de pana la 204 milimetri, iar adancimea este de 2 milimetri. Inaltima maxima in grosier, pentru materialele de procesat, este de 120 de milimetri. Aparatul este prevazut si cu sistem de aspirare, are doua cutite, iar ca dezavantaje, nu putem sa spunem decat ca adancimea specificata maxima (2 milimetri) este destul de mica, existand si multe modele de rindea electrica manuala, care pot opera la adancimi mari mari decat atat. 

Insa, bineinteles, avantajul acestor modele cu banc este randamentul de lucru, utilizatorul putand prelucra cantitati mult mai mari intr-o ora, decat cand manevreaza o rindea mobila. 

 

Technopribor MDS 1.0.5 

 

E cazul sa includem in lista noastra de produse si o rindea electrica profesionala heavy-duty, de mare putere, cu banc. Tehnopribor MDS 1.0.5 are un motor de 2,2 KiloWati, mult mai puternic decat al oricarui model prezentat pana acum. Este fabricata in Rusia, iar cu ajutorul sau puteti nu numai rindelui, ci si fora sau taia placile. 

Latimea de lucru este de 250 milimetri, adancimea maxima de 4 milimetri, iar grosimea elementului supus lucrarii trebuie sa fie de cel mult 70 de milimetri. Ca turatii, genereaza 5000 de rotatii pe minut, la cuplu mare, ceea ce permite adancimi ridicate. Cantareste 66 de kilograme si masoara 950 x 460 milimetri (lungime x inaltime). 

Prin urmare, este un produs masiv, destinat profesionistilor cu nevoi exigente. Ca dezavantaj, nu putem spune decat ca utilizatorii hobby sau cei cu sarcini semi-profesionale ar inclina catre rindelele mai mici si mai usoare, acesta fiind prea mare (dar si scump) ca sa isi mentina atractivitatea pentru aceste grupuri.

 

 

Bosch PHO 2000

 

E foarte posibil ca cea mai buna rindea electrica Bosch comercializata la un pret foarte accesibil sa fie acest model. Pe langa faptul ca necesita o suma moderata pentru achizitie, dispozitivul face parte si din gama profesionala trimisa pe piata de renumitul producator. Piesa este compacta si suficient de puternica pentru uz semi-frecvent, integrand un motor alimentat la retea, care genereaza 680W si determina turatii maxime de 19500rpm.

In urma testelor, puterea utila demonstrata a fost localizatala valoarea de 380W, de unde vom deduce ca dispozitivul se comporta eficient chiar si cand solicitarile sunt din cele mai dificile. Se recomanda intrebuintarea acestei variante ca model all purpose, pentru ca include un sistem patentat de lame(cutit reversibil) care determina efectuarea facila a sarcinilor. Dat fiind ca e o rindea manuala, nu cantareste decat 2.40Kg, asigurand o buna manevrabilitate.

Adancimea de lucru este de maxim 2mm, iar latimea e standard, 82mm. Pentru o mai optima functionare si in scopul eliminarii eficiente a resturilor, rindeaua include doua cai de evacuare pentru acestea si o suflanta integrata, care le propulseaza in exterior, dupa ce bucatile de lemn au fost desprinse. O functie pentru fatetare de mare precizie a colturilor este asigurata de trei canale in “V”. Poti fixa automat talpa(sabotul) pentru a nu deteriora din greseala piesa de lucru. Poti ghida precis aparatul si-i vei regla adancimea de taiere prin intermediul unui buton multifunctional.

 

 

 

Iata o rindea electrica Bosch profesionala facuta special pentru cei mai priceputi si pasionati mesteri. Dispozitivul se numara printre cele mai bune rindele electrice, deoarece este o piesa manuala cu motor electric de 850W si care asigura 14000 de rotatii pe minut. Ce te va impresiona cu adevarat la acest produs este grosimea reglabila de aschiere, posibila pana la o adancime de 4mm, ceea ce nu este prea comun intalnit printre modelele manuale de pe piata.

Dimensiunile de aschiere sunt completate cu latimea standard prelucrata, una de 82mm. Cutitele sunt din gama Woodrazor, iar aparatul este dotat cu un sistem de inlocuire rapida a acestora, asigurand adaptabilitate foarte buna, in functie de procedeele pe care vrei sa le efectuezi. De aici poti conchide ca ai sub observatie un dispozitiv pentru scop general. Poti fateta simplu si flexibil, datorita celor 3 canale “V”.

Sabotul si sitemul de blocare la pornire determina intrebuintare in siguranta, atat pentru utilizator, cat si pentru piesa ce necesita prelucrarea. Reglezi dupa bunul plac adancimea de taiere, iar limitatoarele din kitul oferta iti asigura precizie avansatain lucru.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Utilizata frecvent in domenii multiple ce tin de amenajari, constructii si reparatii, rindeaua electrica face si ea parte din echipamentul standard pe care ar trebui sa il aiba orice mester, dar si gospodarii care se respecta. Inainte sa apara rindelele motorizate, se foloseau adesea rindelele cu lama, actionate prin forta fizica, care sunt, evident, mult mai greu de folosit, iar sarcinile savarsite cu ele vor dura mult mai mult decat la cele motorizate.

In zilele noastre, aproape toti mesterii au recurs la rindele electrice, la preturi bune, iar pe aceste unelte ne vom axa in ghidul de cumparare de aici. Modelele sunt multe, cu puteri si capacitati diferite, insa ele au acelasi principiu de functionare.

Astfel, daca cautati rindele electrice, la un pret bun, pentru atelierele profesionale, sau daca doriti un model pentru necesitati moderate ori chiar hobby, vom prezenta in randurile ce urmeaza criteriile de alegere pentru aceste scule.

 

 

Specificatiile motorului: veti putea alege fie o rindea cu motor electric standard ori pentru una cu motor prin inductie. Acesta din urma este utilizat pentru sarcinile mai grele si mai frecvente, pe cand primul este mai adesea intalnit la ustensilele hobby.

Motorul prin inductie este considerat mai robust si mai eficient de catre experti si chiar de catre cele mai multe pareri despre cele mai bune rindele electrice. Problema este ca aceste motoare mai grele si ocupa mult loc, prin urmare scad si din posibilitatea de a manui aparatul.

Daca doriti mobilitate ridicata, atunci motorul electric standard este de cautat. Desigur, reversul medaliei se aplica si aici, intrucat unealta respectiva nu va fi atat de puternica, precum una cu motor pe inductie.

 

Metoda de alimentare: prin baterie proprie, reincarcabila, ori direct prin fir, la reteaua electrica. Ca si in cazul multor altor unelte de prelucrat lemn, puterea mare este generata de aparatele cu alimentare la priza. Partea proasta este ca va fi sacrificata mobilitatea, aceasta fiind limitata de lungimea cablului.

Astfel, mesterii care pun accent pe putere vor selecta cele mai bune rindele electrice cu fir, insa atunci cand mobilitatea este de dorit, iar puterea este pe locul doi, un model reincarcabil, cu acumulatorul propriu, va fi cel optim. La acestea din urma, tineti minte ca va fi necesar sa le incarcati periodic, insa, mai ales cand le utilizati pe materiale dure.

 

Cu banc sau fara: pentru regimurile de lucru extensiv in ateliere, modelele cu banc sunt de dorit, intrucat ele permit sa procesati cantitati mai mari de lemn, cu cea mai mare viteza posibila, comparativ cu modelele fara banc. Insa, fiti atenti si la avantajul ca ele pot prelucra mai usor si bucati mai lungi de lemn.

O rindea electrica fara banc va fi ideala pentru utilizatorii fara nevoi profesionale, cum sunt cei ce efectueaza lucrari ocazionale. Pe langa plusul portabilitatii, exisa si beneficiul de a o manevra cu mare usurinta, intrucat ele sunt create pentru a cantari foarte putin. Din partea dezavantajelor sculelor fara banc, putem mentiona faptul ca pot fi utilizate doar cu bucati de lemn de o lungime limitata.

 

 

Putere si viteza: eficienta in lucru a unui model de rindea depinde de putere, de turatie si de dimensiunea lamei. O scula de tip mobil, fara banc, ar trebui sa aibe intre 300 si 1000 de Wati, iar cele cu banc, intre 1000 si 2500W.

Trebuie sa vi se permita sa reglati viteza lamei cat mai mult, mai ales la masinile de rindeluit stationare. Expertii spun ca intre 5 si 7 metri pe secunda sunt valori de dorit pentru aceste modele, mai ales intr-un atelier profesional. 

La modelele fara banc, ti se specifica turatia la mersul in gol, de la 0 la 20.000 de miscari pe minut. O medie de 14.000 de miscari este orientativa pentru o scula semi-profesionala. Ca numar de cutite, puteti intalni modele cu doua, pana la cinci astfel de lame.

Ca adancime de lucru, de la 0 la 4 milimetri este de preferat. De regula, aici se opresc cele mai multe rindele electrice, ieftine si bune, intrucat ele vor trebui doar sa prelucreze straturile superioare ale unei bucati de lemn.

Nu uitati si de latimea de lucru: de exemplu, o rindea electrica 150mm va putea lucra pe scanduri late de aceasta dimensiune, maximum. Ea va putea, insa, rindelui pe bucati mai inguste, dupa cum era de asteptat. 

 

Dimensiunea bancului: pentru nisa de cumparatori care doresc neaparat un model cu banc, dimensiunile acestuia merita luate in considerare. Un banc trebuie si sa permita prelucrarea bucatilor de lemn de marimea dorita, dar si sa incapa in atelierul de lucru. Ca sa oferim dimensiuni medii, ne putem referi la un standard de 1,2 pe 1,8 metri lungime.

 

Brand si aici, multi cumparatori se orienteaza dupa numele cele mai cunoscute din sectorul respectiv de piata. Putem mentiona, in aceasta privinta, scule precum o rindea electrica Bosch profesionala, Skil, Einhell ori Makita, dar si branduri precum Stern Bernardo, DeWalt sau Scheppach, ultimele trei fiind renumite in special pentru sculele cu banc. Puteti gasi si o rindea electrica Black&Decker, pe care noi o recomandam de asemenea.

 

 

Ca sa concluzionam, putem sa spunem ca pe web aveti cele mai bune sanse de a gasi cea  mai buna rindea electrica. Tot pe net puteti gasi multe pareri si expertize despre sculele respective, ori raspunsuri la intrebari. Noi va invitam sa cititi si raspunsurile noastre la intrebarile frecvente, iar daca doriti oferte si recenzii, prezentarile de produse din articolul nostru va stau la dispozitie. Noi le si revizuim periodic, asa ca merita sa reveniti pe aceasta pagina, in cazul in care adaugam oferte noi si mai avantajoase, din ce apare pe piata!

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cat costa o rindea electrica second hand?

Modelele de rindea electrica de pe piata de mana a doua se vand la preturi relativ mici, insa exista si destule oferte aproape noi. Astfel, analizand ofertele de pe anumite site-uri de mana a doua, putem spune ca preturile pornesc de la 200 de RON si merg pana la 600 de RON, rareori mai mult.

 

 

Unde gasesc curea de rindea electrica?

Pentru a obtine acest element rarisim, va trebui sa va obtineti un pasaport fals, sa mergeti in Costa Rica, la o anumita adresa a traficantilor si sa rostiti la usa parola secreta, pentru a intra in magazin. Nu uitati: sa nu va uitati in ochii gardienilor inarmati pana in dinti, ci doar la marfuri! Glumim, desigur, piesele pentru rindea sunt foarte usor de gasit pe orice site de comert online, axat pe bricolaj. Preturile pentru o curea rindea electrica se invart, de regula, in jurul sumei de 20 de RON. 

 

Pot comanda online cutite de rindea electrica?

Si in cazul acestor accesorii, putem spune ca da, mediul online este cel mai bun loc pentru a gasi cutite rindea electrica. S-ar putea, totusi, sa faceti parte din oamenii care prefera sa vada personal obiectele, inainte de a le achizitiona, prin urmare va indrumam catre cel mai apropiat magazin de retail.

 

 

 

Instructiuni de siguranta in utilizarea rindelei electrice

 

 

Principiul de functionare pentru o rindea electrica este simplu: cu ajutorul unui cutit sau a unei curele, ea va elimina un strat din materialul rindelui (cel mai adesea, lemn) sau va slefui suprafata sa, respectiv. Exista rindele electrice stationare (cu banc) sau mobile (ce se manevreaza manual, chiar daca au motor). Normele de siguranta pentru utilizarea lor sunt urmatoarele:

 

 

Pregatirea, inainte de rindeluit

Exista cateva reguli care se impun, inainte de a incepe treaba cu o rindea electrica, la pret  bun, sau cu una profesionala. Nu purtati maneci lungi, nu purtati inele ori bratari si cititi manualul de utilizare al sculei, inainte de a o utiliza prima oara! 

Mediul de lucru sa fie uscat si cablurile de alimentare la reteaua electrica sa nu fie roase sau deteriorate. In plus, este bine ca in orice mediu de lucru sa fie un extinctor si o trusa de prim ajutor. Este foarte indicat si sa luati un curs de prim ajutor, in orice situatie.

 

Feriti-va de lamele cutitelor!

Suna de bun simt, nu? Doar orice tais este periculos, la urma urmei. Insa, in cazul rindelelor cu banc, se impune regula de a impinge scandurile si bucatile de lemn nu cu mainile, ci utilizand manere speciale, care adera la suprafata lemnoasa si permite impinsul bucatii cu mainile departe de cutit. 

O alta regula pentru aceste unelte este sa nu rindeluiti bucati mai mici de 60 de centimetri, intrucat ele sunt greu de controlat si ofera un risc ridicat de accidentare. Este de preferat ca aceste bucati sa fie rindeluite cu o unealta mobila.

 

Purtati ochelari si dopuri

Aceste precautii le mentionam pentru orice unelte care fac mult zgomot (peste 85 de decibeli) si care genereaza particule si praf din anumite materiale. Astfel, va putem recomanda paleta completa de protectie: masca pentru nas si gura, ochelari de protectie si dopuri de ureche ori casti antifonice. Echipati astfel, veti putea lucra in siguranta, vazul, auzul si caile respiratorii fiind protejate pentru orice situatie.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu