6 pasi ca sa realizezi o casuta de gradina DIY

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Vrei sa construiesti o casuta de gradina, dar nu stii exact ce presupune si cat de greu este? Iti spunem pe scurt care sunt pasii si la ce trebuie sa fii atent pentru a obtine o constructie de calitate si intr-un timp scurt.

 

O casuta de gradina bine gandita iti ofera spatiu suplimentar pe care il poti utiliza fie pentru relaxare si distractie, transformand-o intr-un fel de casuta de vacanta, fie in scop utilitar, pentru depozitarea si organizarea de unelte si dispozitive pe care le folosesti in gospodarie. Pentru ca cele gata facute sunt destul de scumpe si o varianta DYI are mai mult farmec, iti povestim in cele ce urmeaza ce pasi as trebui sa respecti pentru a-ti construi chiar tu un astfel de produs.

 

Schita si dimensiuni

Cel mai bine este sa abordezi un astfel de proiect pe indelete si fara graba, pentru ca implica ceva costuri, chiar daca este construita de tine, necesita efort si timp si este bine sa iti iasa perfect din prima.

Incepe asadar prin a alege locul ideal de amplasare in curtea casei si prin a masura suprafata pe care o poti acorda pentru asezarea casutei. Pentru ca cel mai adesea aceste spatii nu sunt izolate si au o inertie termica foarte mica, specialistii recomanda pozitionarea, pe cat posibil, la umbra unui copac.

Ia in acelasi timp in calcul si modul in care va arata gradina cu un astfel de adaos, costurile materialelor si timpul de lucru si incearca sa nu te orientezi catre un model mai mare decat ai nevoie.

O data ce ai stabilit dimensiunile, poti opta pentru a desena chiar tu constructia, sau pentru a cauta pe Internet o schita gata facuta, care sa te ajute sa treci mai repede peste etapa de concept. Daca nu prea ai experienta in proiectare si geometria tridimensionala nu este punctul tau forte, este mai bine sa te consulti cu un profesionist.

 

 

Poti opta pentru o versiune cu acoperis intr-o panta, drept sau in unghi sau in doua pante, tinand cont de cantitatea de precipitatii la care te astepti de obicei in timpul iernii. Daca stai la munte, alege versiunea in doua pante, care iti va oferi cea mai eficienta descarcare a zapezii cazute.

Mai trebuie sa stabilesti daca ai nevoie de usa dubla sau simpla, cate ferestre (in functie de necesarul de lumina naturala) si daca doresti de asemenea si o terasa.

 

Necesarul de materiale

O data ce schita este completa si dimensiunile cunoscute, te poti apuca de necesarul de materiale. Ai nevoie bineinteles de scandura suficienta pentru a crea structura de sustinere, peretii, acoperisul, usa si ramele geamurilor, sticla pentru ferestre si carton bitumat pentru a asigura izolatia eficienta a acoperisului.

Iti vor trebui de asemenea cuie, balamale, incuietoare pentru usa, ciocan, un fierastrau pentru a taia cum trebuie lemnul, o masa de lucru pe care sa poti aseza scandurile, masina de batut cuie, o ruleta, un creion si un carnetel pentru a nota eventualele elemente de care mai ai nevoie sau problemele peste care dai in timpul proiectului.

 

Pregatirea terenului

Nu este suficient sa stii unde vei amplasa casuta, mai este nevoie si sa pregatesti terenul pentru montaj. Aceasta etapa include tunderea buruienilor, nivelarea terenului si eliminarea bolovanilor si a radacinilor mari care ies din pamant. Pentru a preveni acumularea de apa sub casuta, este bine sa aplici un strat de pietris de 10 – 15cm pe care sa il tasezi cat de bine poti. 

Dupa preferinte si buget, acest pas poate fi sau nu urmat de turnarea unei placi de beton care inlocuieste cu succes fundatia, pentru care ai avea nevoie de aprobari suplimentare de la primarie.

 

 

Montajul casutei

Prima etapa de montaj implica asezarea grinzilor care formeaza talpa casei. Atentie! Pentru ca aceste elemente intra frecvent in contact cu apa, lemnul ar trebui acoperit cu un strat de bitum lichid si montat pe membrana bitumata.

Fixeaza apoi scandurile care formeaza podeaua si incepe sa ridici structura casei si sa definesti elementele de rezistenta ale acoperisului. Utilizeaza un fierastrau circular pentru a taia bucatile de lemn exact la dimensiunile de care ai nevoie. Este foarte important sa folosesti lemn uscat pentru a nu avea surprize mai tarziu, de genul peretilor prin care poti vedea din cauza spatiilor ramase intre scanduri.

Completeaza acoperisul si peretii cu scanduri si aplica apoi cartonul bitumat. Fixeaza usile si ramele ferestrelor, apoi incepe sa tratezi lemnul aplicand solutii speciale disponibile in magazine, care vor proteja fibra lemnoasa de umezeala, actiunea radiatiilot UV, mucegaiuri si daunatori.

Fixeaza apoi sticla la ferestre si casuta e cam gata.

 

Dotarea casutei

Daca vrei sa o folosesti ca si casuta de vacanta, mai ai de adaugat unul sau doua paturi si o masa. Va trebui de asemenea sa tragi curent electric pentru a putea pune in functiune un bec si eventual un ventilator pe timp de vara. Un covor pe jos, poate un dulapior in care sa poti depozita cateva ceva si spatiul este gata de primit oaspeti.

Pentru cei care au de gand sa utilizezi casuta pe post de magazie, aceasta etapa presupune evaluarea necesarului de rafturi, dulapuri si alte sisteme de depozitare si construirea sau cumpararea lor. Analizeaza cu atentie spatiul disponibil si modul in care il vei folosi daca ai de gand sa introduci in interior utilaje de dimensiuni medii sau mari, cum ar fi motocoasa, motocultorul, motocicleta etc. Aloca o zona separata pentru ele si opteaza pentru rafturi suspendate pentru obiectele mici si usoare, care vor economisi din suprafata incaperii.

 

 

Alte imbunatatiri

Mai poti construi un grup sanitar suplimentar in apropierea casutei, daca crezi ca este necesar. De asemenea, pentru cei care au nevoie de o temperatura mai blanda in interior, se recomanda izolarea peretilor cu polistiren expandat, care poate fi finisat frumos cu vopsea lavabila pentru exterior.

 

 

Lasa un comentariu

5 Comentarii

IONELA

July 1, 2022 at 2:52 pm

Minunat articol! Am nevoie de o casuta de gradina in Cluj.
dar oare niste mesteri cum am putea gasi? Nu cred ca pot sa o fac singura

Répondre
Mesterul

July 4, 2022 at 12:09 pm

Buna IONELA!

Ne bucuram sa stim ca articolul nostru va place. Nu suntem o firma specializata si nu oferim servicii in acest sens.
Oferim doar informatii relevante si review-uri la o anumita game de produse.
Va recomandam sa cautati un mester in locatia dumneavoastra.

Mult succes!

Répondre
IONELA

June 29, 2022 at 9:34 pm

Foarte util articolul, foarte bine scris.
Multumirir!
Daca as mai gasi si mester, casuta mea ar deveni realitate.

Répondre
Reparatii frigidere

January 3, 2022 at 5:41 am

Buna ziua doresc sa construiesc o casuta pentru unelte in gradina din spate dar cum nu sunt curajos incerc una mica de 2m urmand pasii din articol .Cu respect .

Répondre
Mesterul

January 13, 2022 at 1:12 pm

Buna,

Asteptam cu nerabdare sa ne povestesti cum a fost.

Spor la mesterit!

Répondre