Cel mai bun fierastrau circular

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Fierastraie circulare – Opinii si recenzii in 2024

 

Aveti scanduri de taiat? Daca da, un fierastrau circular este scula optima pentru aceasta sarcina. Din oferta anului curent, am selectat o serie de recomandari, prezentate mai jos, in vom mentiona doua din cele mai impresionante astfel de unelte, in aceasta introducere: in primul rand, Bosch PTS 0 Uni, un model cu masa, de 1400 de Wati, cu disc de 254 milimetri si o adancime de taiere de 75 milimetri – scula optima pentru un atelier. A doua recomandare este un model de mana, Bosch Professional GKS 190, care poate ataia pana la 70 de milimetri adancime, foarte curat si eficient, multumita motorului sau de 1400 de Wati. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Bosc PTS 0 Uni
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este puternic (1400 de Wati), poate atinge turatii foarte bune, pentru discuri de 254 milimetri (5000 de rotatii pe minut) si poate taia pana la 75 de milimetri (perpendicular) si la 63 milimetri, daca taiati oblic. Se incinge destul de greu, ceea ce il face potrivit pentru profesionisti.

Este putin cam descurajant plasticul din care ii este confectionata carcasa, insa doar aparent. Totusi, recenziile i-au mentionat acest element ca fiind un minus.

Vorbim aici despre un model foarte bun, de la o firma renumita. Daca sunteti un utilizator ce lucreaza in cadrul atelierelor de prelucrare a lemnului, acesta este una din optiunile din top, de pe piata.

A 2-A OPTIUNE!

Bosch Professional GSK 190
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ca fierastrau circular de mana, imbina un motor de putere ridicata (1400 de Wati), mai ales pentru o lama mica (190 milimetri). Eficienta taierii, dar si urmele lasate, foarte curate, i-au atras multe laude in recenzii.

Spre deosebire de multe alte modele de la acest producator, s-ar putea sa nu il gasiti cu geanta speciala de transport pe acesta.

Va fi greu sa gasiti un model mai eficient decat acesta, la categoria profesionista, cu discuri de 190 milimetri. O sa descoperiti ca se si incinge destul de greu, prin urmare daca aveti sarcini heavy-duty, o sa va placa.

A 3-a Optiune!

Einhell TC-TS 2025 U
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un model potrivit pentru hobby, iar punctul sau forte este motorul (1800 de Wati), care permite taierea la adancimi de 85 de milimetri. Poate lucra si la 45 de grade si discul sau este mare (25 de centimetri).

Se incinge usor, ceea ce limiteaza utilizarea sa la regimuri usoare de lucru, adica la intervale scurte de timp, pentru a-i lasa motorului un ragaz, ca sa se raceasca.

Acest model cu banc este foarte potrivit in gospodarie, daca dispuneti de un spatiu de lucru cum este un sopron sau o magazie. Cum nu este facut pentru regimuri heavy duty, noi nu il vom recomanda mesterilor profesionisti.

 

 

Pareri despre cele mai bune fierastraie circulare

Concurenta este acerba printre modelele de scule de bricolaj, iar multe pareri despre cele mai bune fierastraie electrice spun ca alegerea trebuie facuta cu grija si cumpatare, cand vine vorba de aceste unelte. Iata care sunt si opiniile noastre despre aparatele de top, prezente pe piata:

 

 

Fierastrau circular cu masa:

 

Bosch PTS 0 Uni 

 

Aceasta scula este destul de performanta: un fierastrau circular Bosch de acest tip include masa (banc), pe care gasiti tija de impingere, furtun de aspirare, limitatoare paralele si pana de despica – pe scurt, tot ce aveti nevoie pentru lucrari precise, de nivel profesional. 

Ca motor, acesta are 1400 de Wati, iar lama se poate roti cu pana la 5000 de rotatii pe minut. Adancimea maxima de taiere este de 75 de milimetri, iar in plan oblic de pana la 63 de milimetri (unghi de 60 de grade). Aparatul este mare, greu de mutat, cantarind 26 de kilograme. Discul de taiere masoara 254 de milimetri in diametru. 

Nu putem spune ca utilizatorii hobby vor fi deosebit de atrasi de acest fierastrau circular cu masa, insa pentru ateliere de procesat lemn, putem sa il recomandam cu caldura. Ca dezavantaje obiective, carcasa din plastic s-ar putea sa descurajeze unii cumparatori mai exigenti.

 

Makita 2712 

 

Includem inca un model de fierastrau circular de masa, de la Makita, acesta fiind pus in functiune de un motor cu inductie ce genereaza o putere de 2000 de Wati. Dupa acest element numai, puteti sa va dati seama ca scula se adreseaza utilizatorilor profesionisti in special. 

Turatia discului de 315 milimetri la 3400 de Wati rezulta intr-o taiere eficienta a bucatilor de lemn si plastic. Adancimea de taiere la 90 de grade este de 85 milimetri, iar la 45 de grade, este de 58 milimetri. Chiar daca intreaga structura, cu banc, are o greutate ridicata, de 54 de kilograme, veti putea sa o mutati din loc in loc relativ usor, utilizand cele doua roti situate langa picioarele frontale ale fierastraului. 

In pachet, mai primiti opritorul paralel, prelungitorul de masa, chei, manerul detasabil si panza. Ca dezavantaje, acest fierastrau circular cu masa ocupa destul de mult loc (700 x 1670 x 810 milimetri). 

 

 

Fierastrau circular de mana:

 

Bosch Professional GKS 190 

 

Efectul de brand este real, iar noi suntem convinsi ca nu va trebui sa depunem mult efort pentru a va convinge ca un fierastrau circular Bosch reprezinta una din cele mai bune optiuni pentru orice mester. 

Modelul de aici are 1400 de Wati si poate invarti panza cu pana la 5500 de rotatii pe minut, o turatie foarte ridicata, ce ii dovedeste capacitatea. Diametrul lamelor compatibile este de 190 milimetri, iar adancimea maxima de taiere va fi de 7 centimetri. 

Ca sa mentionam si dezavantajele sculei, putem spune ca nu se livreaza cu geanta speciala de transport. In rest, pretul acestui fierastrau circular manual este relativ scazut, iar daca sunteti utilizator hobby ori profesionist, cu greu veti gasi un model concurent mai bun decat acesta. Nota: cel mai bine il veti folosi cu o masa speciala de fixat bucatile mari de lemn. Siguranta trebuie sa primeze!

 

 

Fierastrau circular stationar:

 

Einhell TC-TS 2025 U 

 

Acest fierastrau circular Einhell, de tip stationar, se adreseaza utilizatorilor cu nevoi hobby. Are inaltime ajustabila, la banc, permite taierea la 90 si la 45 de grade, iar ca adancimi, poate sectiona bucati de lemn de pana la 85 milimetri, respectiv 65 milimetri oblic. 

Sa prezentam pe scurt si specificatiile motorului sau: acesta are 1800 de wati si poate invarti discul de 25 de centimetri in diametru cu pana la 5000 de rotatii pe minut. In ceea ce priveste dimensiunile intregii structuri, acestea sunt de 719 x 559 x 800 milimetri, iar greutatea totala a uneltei este de 20 de kilograme. 

Per total, este unul din cele mai bine echipate fierastraie circulare pentru lucrari hobby. Motorul sau nu permite un regim de lucru intens, intrucat se incinge usor. Fiind si un fierastrau electric, ieftin si bun, cu banc, noi il recomandam in special incepatorilor. 

 

Makita MLT100 

 

O sa o spunem din start, modelul acesta de fierastrau circular Makita este destul de piparat cand vine vorba de pret, insa ofera si o eficienta care justifica acest dezavantaj. Este un model stationar, cu lama de 260 de milimetri in diametru. 

Motorul lui genereaza 1500 de Wati putere, imprimand turatii de pana la 4300 de rotatii pe minut foii de taiere. Pana acum, performante destul de bune pentru o scula destinata mesterilor profesionisti. Taie si in unghi, la adancimi de pana la 63 milimetri, iar in mod perpendicular, poate taia pana la 93 milimetri adancime. Functia de soft start permite pornirea foii incet si sigur, fara vibratii. 

Daca va ganditi cum o sa ii gasiti loc in atelier, iata si marimea intregului banc: 726 milimetri lungime, 984 adancime si 333 milimetri inaltime, la o greutate de 34,1 kilograme, iar masa masoara 1115 x 835 milimetri. Noi putem sa il recomandam celor ce lucreaza intens si perioade indelungi, iar ca dezavantaje, este un fierastrau circular cu masa destul de zgomotos (104 decibeli in gol).

 

 

Fierastrau circular stationar cu sanie de glisare:

 

Bosch Professional GCM800SJ 

 

Un fierastrau circular, stationar, cu sanie de glisare, cum este acest model profesional de la Bosch, va fi util pentru cine doreste o scula usoara, insa sigura si precisa, care poate sa taie atat in plan vertical, cata si orizontal. 

Are o capacitate de taiere orizontala de 270 milimetri, inclinata la 45 de grade orizontal de 70 x 190 milimetri, iar pentru 45 de grade in plan vertical, de 48 x 270 milimetri. Motorul electric al fierastraului are 1400 de Wati si turatia lamei poate atinge 5000 de rotatii pe minut. Adancimea maxima de taiere in lemn este de 55 de milimetri, relativ mica, insa nu acesta este punctul forte al aparatului. 

In plus, ca pret, putem spune ca produsul este destul de scump. Aceste dezavantaje sunt, insa, de trecut cu vederea, intrucat designul unic si functionalitatea modelului de raman punctele sale forte, in ochii multor mesteri care stiu exact ce nevoi au.

 

 

Fierastrau circular Bosch:

 

Bosch PKS  55 

 

Un fierastrau circular de mana Bosch, modelul PKS 55 raspunde bine nevoilor mesterilor care cauta o scula compacta, care nu exceleaza la putere, insa care poate taia usor cu discuri mici, de diametru de 160 de milimetri, la adancime de maximum 55 milimetri. 

Motorul sau are 1200 de Wati, iar lama se poate invarti cu pana la 5600 de rotatii pe minut, o turatie potrivita pentru discurile mici. In pachetul de livrare, primiti si o panza Speedline Wood, de o calitate foarte ridicata, dar si un ghidaj paralel. Scula aceasta mai poate fi reglata si pentru a taia in unghi de 45 de grade, la adancimea maxima de 38 milimetri. 

Per total, este un aparat semiprofesional ce suporta utilizari intense, iar ca minusuri, nu ne putem da cu parerea decat despre faptul ca adancimile maxime de taiere sunt mici. In rest, calitatea Bosch se vede in toate functionalitatile acestui fierastrau circular de mana. 

 

 

Fierastrau circular Einhell:

 

Einhell TH-CS 1200/1 

 

Analizand acest fierastrau circular Einhell de tip mobil, putem spune ca se potriveste nevoilor hobby, prin motorul sau relativ moderat (1200 de Wati), ce imprima discului de 160 milimetri ca diametru o viteza maxima de 5000 de rotatii pe minut. 

Adancimea maxima de taiere este de 55 de milimetri, iar reglarea adancimii se face usor, prin ridicarea unor piedici, fara nevoia de a pune mana pe chei sau alte unelte. Pentru lucrul in unghi oblic, de 45 de grade, adancimea maxima va fi de 37 de milimetri. Printre alte specificatii ale acestui model de fierastrau circular, la un pret bun, nu o sa va displaca sistemul de reducere a vibratiilor, prin manerul ergonomic al sau. 

Per total, la pretul redus pe care il prezinta nu face rabat de la eficienta, insa cei care cauta scule de capacitate mare vor dori sa se orienteze catre aparatura mare, puternica si rezistenta la un regim dur. 

 

 

Accesorii 

 

Sina ghidaj fierastrau circular:

 

FKS 115 Wolfcraft 

 

Aceasta ghidaj paralel fierastrau circular este pentru toate sculele ce au o adancime de taiere de cel mult 66 de milimetri, cu placa de baza de maximum 120-200 pe 260-385 milimetri, respectiv. Se potriveste atat pentru taieri drepte, cati si oblice, iar marginea sa este cauciucata, ceea ce reduce riscul de rupere inadecvata a piesei pe care lucrati. 

Lungimea si latimea piesei sunt de 1150, respectiv 243 milimetri. Poate fi utila in special profesionistilor, dar si cumparatorilor ce lucreaza in regim hobby. Ca minusuri, pentru o sina ghidaj fierastrau circular, costa mai mult decat unele fierastraie propriu-zise.

 

 

 

Panza fierastrau circular:

 

JOKA PRO0034 

 

Includem si un disc fierastrau circular pentru toate modelele mari de unelte, care sunt compatibile cu diametre de disc de 350 de milimetri. Gaura de prindere are diametrul de 32 de milimetri, iar turatia maxima la care se recomanda sa fie pusa la lucru este de 5000 de rotatii pe minut. 

Latimea de taiere a lamei este de 2,4 milimetri, iar materialul din care este facuta este otelul carbon. Numarul de dinti este de 50, iar materialul in care se recomanda sa taie este lemnul. Producatorul specifica faptul ca doar modelele de fierastraie stationare sunt indicate pentru utilizarea sa, dat fiind diametrul mare al discului. 

 

 

 

Bosch PKS 66 A

 

Cand te intereseaza cel mai bun fierastrau circular de mana de la Bosch pentru lucrari semi-profesionale, modelul PKS 66 A este alegerea potrivita. Aparatul este din gama celor cu alimentare electrica, incorporand asfel un motor puternic de 1600W. Aceasta valoare iti permite sa tai materiale moi si semi-dure fara absolut nici o problema. Beneficiezi de o adancime de taiere de 66mm la un unghi de 90 de grade cu suprafata de lucru si de 48mm, pentru unul de 45 de grade.

Ca sa efectuezi corect taieturile, chiar daca modelul este manual si se va directiona in functie de indemanarea utilizatorului, o placa de ghidare te va ajuta enorm, aceasta masurand 160 x 327mm si permitandu-ti sa tai mereu cu un suport stabil. Functiile cele mai importante sunt asigurate de: cutia de stocare a aschiilor, optiunea de blocare ax, pentru schimbare usoara de panza, optiune CutControl, asigurand lucru de precizie si intrerupere de siguranta de activate din ambele directii.

Discul este imbogatit cu carburi metalice, pentru rezistenta superioara si are oviteza de rotatie in gol de 5000rpm. Asadar, poti taia eficient si foarte rapid orice placa. Aparatoarea de protectie este nelipsita si a fost realizata din aluminiu, iar dispozitivul cantareste doar 5.40Kg.

 

 

Skill F0155330AA

 

Daca sunt persoane ce-si doresc sa cumpere un fierastrau circular ieftin pentru uz semi-profesional, poate ca acest model de la Skil e oferta cea mai avantajoasa. Modelul este manual si construit multifuncional, pentur a taia laminat, lemn, placi ceramice, plastic si chiar aluminiu. Ne dam seama de aceasta versatilitate deoarece include si disc diamantat, si o panza pentru fierastrau facuta din otel calit.

Produsul este electric si are motor de putere scazuta, de 600W, ceea ce inseamna eficienta buna la uz ocazional si consum redus de energie. Discurile sunt mici, avand o adancime de taiere de 28.5mm si o turatie de 6000rmp in gol. Asadar, lucreaza si rapid, fiind un bun ajutor cand trebuie sa pui faianta sau parchet. Modelul este usor si foarte compact, cantarind doar 2Kg si integrand un suport de ghidaj paralel, pentru lucru stabil.

Cand il folosesti, ii poti racorda aspiratorul, prin intermediul unui furtun, astfel incat resturile de la taiere sa fie corect eliminate. Manerul ergonomic si aparatoarea rezistenta iti garanteaza si siguranta in munca. Poate ca singurul aspect mai putin placut tine de zgomotul produs, care va atinge 105dB, ca valoare.

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

In ultima vreme, diversele modele de fierastraie circulare au devenit intrebuintate si de amatori in gospodariile in care locuiesc, pentru reparatii, modificari si alte lucrari in lemn, pe cand profesionistii mereu an avut nevoie de asa ceva. Un astfel de aparat va permite sa taiati cu mare precizie placi de PAL ori lemn, atunci cand aveti nevoie sa construiti ceva sau cand reparati ori ajustati o piesa de mobilier pe care o aveti.

Pe baza nevoilor dumneavoastra fata de acest tip de produs, va fi nevoie sa va alegeti un model potrivit, altfel fie veti cheltui prea mult pentru un fierastrau circular profesional care nu va trebuie, fie o sa va treziti ca aparatul cumparat nu face fata nevoilor pe care le aveti in atelier.

 

 

Pentru a va ajuta sa va faceti un plan de achizitie, noi va venim in ajutor, oferindu-va un ghid care sa asiste in diferentierea dintre multiplele exemple disponibile. Astfel, veti putea determina unde se gasesc fierastraie circulare la un pret bun, pe baza acestui ghid de cumparare. Vom incepe cu cele mai importante criterii de alegere, iar pe urma vom parcurge lista catre cele mai putin esentiale:

 

Modul de alimentare: puteti gasi doua sisteme principale de alimentare a motorului, adica puteti opta fie pentru fierastraie cu baterie (acumulator), fie pentru un fierastrau circular cu acumulator, direct de la reteaua de 220 de Volti a prizei.

 Noi va sfatuim urmatoarele: daca utilizati scula mai rar si doriti un plus de portabilitate, va indrumam catre un model cu acumulator portabil. Acesta o sa va ofere mult mai multa flexibilitate, insa partea sa slaba este ca puterea motorului va fi mica. Daca folositi acest tip de fierastrau in sarcini usoare si pentru placi subtiri sau medii, nu va fi nevoie de un motor excesiv de puternic. Noi consideram ca ceea ce este de sub 800 de Wati este slab, pe cand un fierastrau foarte puternic va genera peste 2000 de Wati.

Astfel, pentru cei care au nevoie sa lucreze in fiecare zi la sarcini de nivel profesionist, avand cu lucrari procesare rapida a lemnului in bucati relativ groase, vom recomanda un model cu alimentare prin cablu, direct la reteaua electrica a casei. Modelele respective sunt ceva mai robuste, iar motorul lor va genera putere mai mare, fiind rezistent si la supraincalzire, in cazul in care va fi exploatat in mod prelungit.

 

Tip de aparat: aici avem doua modele: cele stationare si cele manuale, mobile. Particularitatile care le diferentiaza tin de putere si portabilitate si pe baza acestora trebuie adaptate nevoilor utilizatorului. Pe baza puterilor si capacitatii, avem trei trepte de alegere aparate pentru un user de nivel hobby, ori pentru cineva ce lucreaza in regim semi-profesional ori – cea mai inalta treapta – profesional.

In cazul in care efectuati reparatii relativ rar, in gospodarie, si va pricepeti doar minimul de proceduri, cu echipament relativ modest prin locuinta, inseamna ca sunteti un utilizator hobby. 

In acest caz, o sa va fie suficient un model de mica putere ce se poate stoca cu usurinta, cel mai probabil una portabila si cu greutate redusa. Astfel, avem aici putem intalni fierastraiele manuale fie cu fir, fie cu acumulator. Pe acest tip de produse, puteti cheltui sume mici ori medii, de regula sub 700 de RON.

Pentru utilizatorii care sunt mesteri profesionisti, ori care au experienta indelungata in bricolaj, lucrand si cu uneltele de putere ridicata in gospodaria lor, noi le recomandam piesele semi-profesionale mobile, de putere de cel putin 1000 de Wati. 

 

 

Ei sunt userii cu nivel moderat de experienta si se vor descurca cel mai bine cu sculele de mana sau cu un cele de banc de putere moderata. In foarte multe cazuri, tipul acesta de useri ce dispun si de un mic atelier la care lucreaza ocazional, atunci cand mai au cate vreo piesa de facut ori reparat.

Profesionistii care au de-a face zilnic cu un astfel de aparat vor avea nevoie de modele echipate cu motoare foarte rezistente, puternice, deci sunt si cei mai priceputi in a-si alege singuri aparatul. 

Sunt disponibile pe piata in numar mare diverse modele de fierastrau circular de banc, insa puteti gasi si aparate mobile, ori, daca cautati suficient, chiar si cu acumulator. In orice caz, noi le recomandam pe cele de banc, pentru cele mai grele sarcini de atelier profesional.

               

Ce fel de lama foloseste fierastraul: la acest capitol, va trebui sa va uitati la dimensiunile lamei (i se mai spune si panza fierastrau circular), dar si la posibilitatea de inclinare, ceea e permite taierea in unghi. Totodata, luati in calcul materialul din care este facuta lama circulara.

Ce inseamna un diametru mai mare al lamei? Cu cat creste aceasta dimensiune, cu atat va sectiona fierastraul mai adanc, atunci cand il plasati intr-o pozitie perpendiculara pe bucata de lemn pe care doriti sa o taiati.

Adancimea de taiere variaza de la 30 pana la peste 85mm si poate fi reglabila la fierastraiele cu posibilitate de taiere inclinata. In cazul in care doriti un fierastrau profesional, alegeti un model care la inclinatia de 0 grade (adica perpendicular) poate taia la cel putin 80 de milimetri adancime, respectiv intre 55 si 60mm, cand opereaza la o inclinatie de 45 de grade.

In cazul categoriilor de hobby si semi-profesionale, puteti accepta si valori mai mici decat cele prezentate mai sus. Modelele de fierastrau circular de banc, dar si cele mobile, o sa va permita sa modificati unghiul in care taiati, insa adancimile si unghiurile pot varia intre modele. Lama trebuie selectata in functie de tipul de material pe care il veti prelucra.

Prin urmare, in cazul lemnului si placilor aglomerate, vor fi necesare panze din otel calit, iar in caz de taiati in metal, va fi obligatoriu sa recurgeti la un disc diamantat. Fiecare brand va vor specifica la modelele lor regimul de functionare pentru care a fost proiectat, dar si ce fel de panze li se pot atasa, pentru a nu deteriora motorul sau alte elemente ale instalatiei.

 

Capacitatile motorului: ca putere a motoarelor, puteti intalni valori intre 500 si 2500W, iar in cazul vitezei cu care se va roti lama, puteti observa valori intre 3 mii si 6 mii de rotatii pe minut. In cazul fierastraielor cu acumulator propriu, tensiunea la care lucreaza motorul lor este de 18 Volti. 

Ele sunt facute pentru utilizare ocazionala, pentru care ajung puteri de circa 700 – 800W, adica destul de mici, pentru taiat lemn. Sculele de putere medie, adica in jur de 1000 de Wati, sunt adecvate pentru folosirea ocazionala intr-un regim de lucru semi-profesional.

Orice model de fierastrau circular, la pret bun, ori mai scump, insa care depaseste valoarea de 1200 de Wati pentru puterea motorului, se va incadra in gama ustensilelor de putere ridicata si poate fi utilizat aproape zilnic, in taierea placilor groase (peste 8 centimetri) ori a materialelor dure (lemn de esenta tare ori metal).

Mai este important sa spunem ca puterea motorului, dar si turatiile, vor trebui ajustate in functie de adancimea de taiere. Turatiile reduse sunt recomandate in tandem cu un motor puternic, pentru ca rezulta in mai putine vibratii in timpul lucrului. In plus, unele materiale, cum este plasticul ori placile ceramice, vor fi mai usor si mai eficient taiate la turatii mici.

 

 

Diverse alte accesorii: aici, includem particularitati care variaza de la o oferta la alta, cum sunt pachete ce includ mai multe lame de taiere, suporturi de perete, manusi de manevrare a uneltei respective, ori ochelari pentru protectia ochilor. 

Merita luate in calcul toate acestea mai ales cand cautati fierastraie circulare, la preturi bune, de tip hobby sau semi-profesionale, intrucat un mester profesionist probabil va petrece timp special pentru a alege fiecare componenta separat, in functie de dorintele si nevoile sale.

Ei bine, putem spune ca aici incheiem ghidul nostru de cumparaturi pentru fierastraiele circulare. Ele nu sunt unelte complicate, prin urmare suntem increazatori ca, pe baza indicatiilor noastre, veti face alegerea potrivita. Mai dorim sa mentionam ca, pentru incepatori, adresam si niste intrebari puse frecvent in mediul online, in sectiunea de mai jos:

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

E mai rentabil un fierastrau circular cu masa second hand?

Depinde. Mai rentabil decat ce? Decat fierastrau circular stationar, cu masa, la prima mana? Nu prea, intrucat mereu un produs nou va fi superior unuia deja uzat. Mai rentabil decat unul fara masa? S-ar putea, insa depinde de nivelul de uzura al motorului, de putere si de ceilalti factori. Noi nu va vom descuraja din a recurge la piata second hand, insa va trebui sa fiti precauti fata de orice produs gasit astfel.

 

 

Cat costa un fierastrau circular Parkside? Unde gasesc in Romania?

Trebuie sa spunem ca acest brand este destul de greu de gasit pe piata romaneasca. Teoretic, ele sunt prezente, dar mai mult pe site-urile de obiecte de mana a doua, la preturi intre 200 si 500 de RON, orientativ. Cele mai multe sunt aduse din Germania si din alte tari, iar noi, le veti gasi cu siguranta peste hotare. Daca cautati cel mai bun fierastrau circular, merita sa luati in calcul si comandarea unui model din afara. 

 

Ce este un ghidaj paralel la fierastraul circular?

Aceasta piesa este o structura foarte simpla, din metal, peste care va aluneca fierastraul (nu lama acestuia, ea va taia in continuare in material). Cu ajutorul sau, veti putea sa efectuati taieturi in paralel, fara ca sa stricati lucrarea. Nota: de regula, un fierastrau circular stationar nu are nevoie de asa ceva, cumparat separat. 

Accesoriile respective costa intre 250 si peste 700 de RON, asadar putem spune ca sunt destul de scumpe. In orice caz, pentru ca nu vorbim despre vreo scula motorizata, ci doar despre o structura de metal, va putem indruma si catre piata second-hand, cand vine vorba sa cumparati asa ceva.

 

 

 

Reguli de siguranta in utilizarea fierastraielor circulare

 

Ca sa explicam, pe scurt si eficient, regulile de siguranta la utilizarea oricarui ferastrau circular, vom imparti discutia in doua subiecte: pericolele de tip accident si cele de tip efecte nocive.

 

Pericole de tip accident

La acest capitol, ne referim la riscul taierii cu panza rotativa si la cel de electrocutare, intrucat toate modelele de fierastraie circulare, ieftine si bune, ori de mare performanta, utilizeaza curent electric. In primul, caz, va trebui sa tineti tot timpul mainile pe manerele speciale si departe de lama. 

 

 

In al doilea caz, va trebui sa nu lucrati in medii umede, care pot duce la electrocutari, dar si sa nu sectionati firul de alimentare cu lama, ori sa lucrati cu un fir prost izolat. Asadar, verificati cablurile! In plus, unde sunt scule electrice, exista si risc de incendiu, prin urmare sa aveti mereu in zona un extinctor!

 

Pericole de tip efecte nocive

Aici, discutam despre incidente care pot duce la daune in timp, nu imediat. De exemplu, pierderea auzului ca rezultat al zgomotului constant, puternic, generat de fierastrau. Putem sa va recomandam, in acest caz, casti ori dopuri de urechi. Un alt pericol este inhalarea de praf si particule rezultate in urma taierii. Aici, noi va sfatuim sa purtati masti de protectie, dar si ochelari, intrucat unele astfel de particule pot irita ochii.

Ca sa concluzionam, pe langa sfaturile acestea, nu uitati sa cititi cu atentie manualul de utilizare al modelului pe care l-ati cumparat, unde sunt specificate detaliat normele de protectie, in toate situatiile de lucru. In plus, nu oferiti accesul celor mici la astfel de scule si pastrati-le intr-un loc sigur si protejat de intemperii si rozatoare!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu