Unul dintre dezavantajele asociate fierastraului de mana este lipsa suprafetei de lucru pe care o ofera modelele cu masa. Iata insa ca poti realiza chiar tu un sistem de sustinere potrivit pentru a te ajuta sa lucrezi cu ceva mai multa precizie, atunci cand este vorba despre prelucrarea materialelor de mici dimensiuni si de operatii repetitive.
Ai ajuns la concluzia ca ai nevoie, cel putin pentru o perioada, de un fierastrau circular cu masa, dar nu iti poti permite sa cumperi unul? Nu-ti face prea multe griji, poti improviza o varianta folosind un model de mana, daca urmezi cu atentie cativa pasi destul de simpli. Afla din acest articol cum poti transforma o versiune manuala intr-una cu masa integrata si care sunt aspectele la care trebuie sa fii foarte atent in timpul utilizarii.
Materiale necesare
Pentru un cadru de sustinere foarte simplu, tip birou, ai nevoie de o placa din lemn masiv sau MDF, suficient de mare pentru a-ti oferi spatiu generos de lucru si destul de groasa pentru a sustine greutatea fierastraului si a materialelor prelucrate. Orientativ, daca nu stii la ce sa te raportezi, iti recomandam o varianta de minim 50 x 80cm cu grosime de 18mm. Este foarte important ca blatul sa fie perfect plan, fara zone curbate, si marginile sale sa fie taiate drept. Verifica aceste caracteristici inainte de a incepe lucrul.
Iti mai trebuie material pentru picioare, care, in acest caz, inseamna doua placi asezate vertical sub doua laturi paralele ale blatului si unite la baza de un alt treilea element vertical, menit sa ofere stabilitate. Alege o inaltime care iti este confortabila pentru lucru si ai grija ca materialul sa fie taiat corect, inainte de a incepe sa montezi fierastraul de mana, mai ales daca nu mai ai altul prin preajma. Ai nevoie de asemenea si de doua bucati de scandura, cu sectiune patrata cu latura de 3 – 4cm care sa permita fixarea stabila a picioarelor de blat.
Iti mai trebuie: bormasina, suruburi, ruleta, echer de tamplarie, creion pentru dat semne, o pila mica, rotunda, un prelungitor cu buton de On/Off, nivela.
Fixarea fierastraului circular pe blat
Foloseste bormasina pentru a da 5 – 6 gauri in baza fierastraului de mana, pe care le vei folosi pentru a fixa aparatul de blat. Ai grija ca suruburile, o data introduse, sa nu afecteze functionarea utilajului. Foloseste pila pentru a curata bine orificiile nou create.
Alege locul pentru amplasarea fierastraului. Daca nu esti sigur in ce pozitie iti va fi mai confortabil sa il utilizezi, poti lasa orientativ 30cm de la marginea de la lucru pana la partea sa frontala, sau, te poti orienta dupa specificatiile unui fierastrau cu masa standard.
Utilizeaza echerul de tamplarie pentru a asigura pozitionarea corecta a fierastraului fata de laturile blatului. Marginilea bazei sale trebuie sa fie paralele cu cele ale mesei. Marcheaza locurile in care va trebui sa infiletezi suruburile, cu ajutorul creionului, apoi creeaza gaurile folosind bormasina. Fixeaza fierastraul la locul sau folosind suruburi potrivite (pentru un blat de 18mm poti opta pentru suruburi de 16mm cu cap plat).
Dupa ce te-ai asigurat ca fierastraul este montat stabil si sigur, conecteaza-l la priza si trece discul de taiere prin blat pentru a-l aduce pe partea cealalta. Creezi astfel rapid si usor santul de lucru.
Foloseste o nivela pentru a verifica daca lama este perpendiculara pe blat.
Constructia mesei de lucru
Fixeaza cele doua scanduri, pe care le vei utiliza pentru montarea picioarelor, pe partea posterioara a mesei (opusa celei pe care iese lama) la o distanta de 5 pana la 8cm de marginile laterale ale blatului. Pentru stabilitate cat mai buna integreaza 4 sau 5 suruburi pe fiecare margine folosind bormasina. Ai grija sa utilizezi mai intai o rigla pentru a te asigura ca fixezi cele doua elemente paralel cu marginile.
Monteaza picioarele, fixandu-le cu suruburi de cele doua scanduri si introdu un element de sustinere intre ele, in pozitie verticala si perpendicul pe suprafata picioarelor, pe care il vei instala tot cu ajutorul suruburilor. Poti aseza acest ultim element fie la nivelul solului, fie la mijlocul inaltimii picioarelor, dupa preferinte. Este insa recomandat sa aiba cel putin 30 – 40cm inaltime pentru a asigura fixare buna.
O data cu finalizarea acestei etape, teoretic masa este gata si este momentul sa definitivezi aspectele functionale.
Sistemul de operare
Pentru ca fierastraul tau de mana este instalat sub masa de lucru, nu mai poti folosi butonul de activare integrat in structura sa, in mod direct. Va trebui sa il fixezi pe pozitia pornit cu ajutorul unui clips din plastic sau a unui cablu si sa folosesti alimentarea directa cu energie ca mod de oprire si pornire.
Cel mai simplu este sa montezi un prelungitor cu buton de On/Off pe peretele mesei de lucru, sa conectezi fierastraul si sa folosesti butonul prelungitorului pentru a opri si porni dispozitivul.
Pentru ghidaj, fixeaza o scandura dreapta cu doua menghine, folosind insa echerul pentru a te asigura ca este intra-devar paralela cu lama de taiere.
Testeaza dispozitivul folosind o bucata de lemn si evaluand apoi acuratetea sectionarii.
Siguranta si precizie
Nu uita ca la fel ca modelele de fierastraie circulare cu masa cu design standard, si improvizatia ta este lipsita de protectia pentru disc inclusa in designul versiunilor de mana, crescand deci riscul de proiectare a particulelor de lemn catre ochii tai. Nu il utiliza deci fara ochelari de protectie.
Pregateste o bucata de lemn suficient de lunga pentru a-ti oferi precizie (minim 20cm) si foloseste-o pentru a impinge placile si scandurile cu care lucrezi catre lama, protejand astfel mainile.
Este o varianta simpla de a crea o versiune de fierastrau cu masa atunci cand ai neaparat nevoie de una, dar este totusi o improvizatie care nu iti poate oferi acelasi nivel de acuratete si viteza de lucru, pe care le poti obtine cu un model conceput din fabrica pentru acest tip de utilizare. Daca il folosesti intensiv, ia deci in considerare posibilitatea achizitionarii unui model conceput special pentru acest mod de folosire.
Lasa un comentariu
0 Comentariu