Fierastraie pendulare – Opinii si recenzii in 2024
Sunteti un artizan in lemn, sau un mester ce doreste precizie cand lucreaza cu diverse piese? Atunci probabil stiti cu ce se mananca fierastraul pendular, o scula eficienta pentru operatii fine cu materii lemnoase si nu numai. Pentru anul curent, Bosch PST 650 este una din primele noastre recomandari, adresat unui mare sector de utilizatori hobby si semi-profesionisti. Poate sa taie pana la 65 de milimetri de lemn si 4 milimetri de otel, prin motorul de 500 de Wati. Ca o alternativa la acest model, vom indruma cititorii nostri catre Makita 4327, care asigura o performanta profesionala buna, la adancimi de 65 de milimetri in lemn, respectiv 6 milimetri, in otel.
Tabel comparativ
Se incinge greu, este un produs de calitate, iar motorul de 500 de Wati taie curat si relativ adanc (65 de milimetri in lemn, 4 milimetri in otel). Include racord pentru aspirator, iar sistemul de schimbare rapida a foilor elimina nevoia de a utiliza chei sau surubelnite.
Nu are buton de reglare a turatiei, lama ruland la 3100 de oscilataii pendulare pe minut.
Nu este de mirare ca fierastraul pendular a reusit sa impresioneze in recenzii prin performante, dar si ca vanzari, el continua sa se afle printre modelele fruntase, la categoria semiprofesionale. Per total, imbina o calitate foarte buna, cu un pret relativ accesibil, deloc exagerat.
Permite atasarea de lame foarte subtiri, in pachet fiind inclusa si una de 1,7 milimetri. Poate taia relativ adanc (65 de milimetri in lemn, 6 in otel) si permite lucrari fine, curate, pe gustul mesterilor experimentati in domeniu.
Nu se livreaza decat cu o singura panza, si aceasta subtire, doar pentru lucrari fine. Va trebui sa cumparati separat panzele mai groase, daca comandati acest aparat.
Ce putem spune, ca sa concluzionam, este ca aceasta scula multi-purpose se utilizeaza eficient in aproape orice material, fie el lemn, plastic, piatra, gresie sau metal. Noi il recomandam tuturor utilizatorilor, inclusiv profesionistilor ce cauta sa faca economie la banii dati pe unelte.
Este echipat cu un motor de 500 de Wati care poate controla lama sa taie la adancimi de 70 de milimetri in lemn si 6 milimetri in metal, niste valori destul de mari. Permite schimbarea rapida a panzelor, prin sistem SDS. Manerele ergonomice permit prize ferme deosebite si control confortabil.
Unii din cei care au scris recenzii nu au fost multumiti de faptul ca se incinge usor, la sarcini heavy duty.
Prin constructia sa si prin regimul de lucru, acest fierastrau pendular ramen un model de top. Nici la pret, nu putem sa spunem ca nu este atractiv, iar per total, veti gasi cu greu un aparat pe masura lui, in aceasta categorie de scule.
Pareri despre cele mai bune fierastraie pendulare
Lista noastra de unelte descrise si analizate incepe de aici. Vom include plusuri si minusuri pentru toate aceste fierastraie pendulare, la preturi bune, iar daca nu gasiti ceea ce doriti, va recomandam sa reveniti dupa cateva luni, caci noi actualizam constant listele noastre cu cele mai noi oferte. Insa, veti vedea cat de mare este gama noastra de produse descrise si noi suntem destul de increzatori ca acoperim de toate, pentru toti:
Fierastrau pendular Bosch:
Bosch PST 650
Acest fierastrau pendular Bosch se afla printre cele mai bune scule de tip semiprofesional ori hobby, din oferta pietei. Ca specificatii ale motorului electric, puterea acestuia este de 500 de Wati, iar lama se misca cu 3100 de oscilatii pe minut, adancimea de taiere a sa fiind de 65 de milimetri (pentru taierea in lemn), respectiv de 4 milimetri (pentru taierea in otel sau alt metal).
Talpa produsului este reglabila pana la 45 de grade, potrivindu-se astfel nevoilor de taiere oblica, iar produsul include si racord pentru aspiratoarele de rumegus si praf. Sistemul de schimbare a panzelor este SDS, astfel incat nu o sa fie nevoie sa utilizati o surubelnita, pentru procedura aceasta.
Se alimenteaza la retea si genereaza 99 de decibeli, conform specificatiilor producatorului. Ca dezavantaje, viteza sa nu se poate modifica, ca la modelele mai scumpe, profesionale, insa per total este un fierastrau pendular, la pret bun, de inalta calitate in gospodarie.
Fierastrau pendular Makita:
Makita 4327
Putem spune despre acest fierastrau pendular Makita ca este o optiune recomandabila de scula profesionala, la un pret foarte accesibil. Ca performante ale motorului sau electric, puterea generata este de 450 de Wati, iar lama sa subtire se misca cu 3100 de oscilatii pe minut, iar el taie la adancimea de 65 de milimetri (pentru lucratul in lemn), ori de 6 milimetri pentru otel, unealta fiind eficienta si in piatra, gresie sau plastic.
Ca si multe alte fierastraie pendulare, puteti regla talpa cu pana la 45 de grade, pentru taiere oblica, iar la spate este inclus si racordul pentru aspiratoarele speciale, de rumegus, aschii si praf. O particularitate a modelului acesta este lama subtire, de doar 1,7 milimetri, optima pentru lucrari de finete.
Alimentarea se face la retea, iar per total este unul din cele mai bune fierastraie electrice, in categoria sa de pret. Ca dezavantaje, nu are decat o singura panza in pachetul in care se comanda.
Fierastrau pendular profesional:
Bosch GST 700
Includem inca un fierastrau pendular Bosch, de data asta un model aflat printre cele mai cautate scule pentru profesionistii care cauta calitate si eficienta. Sa incepem cu specificatiile motorului electric: acesta genereaza o putere situata la 500 de Wati, iar lama sa poate atinge 3200 de oscilatii pe minut, la o adancime maxima pentru lemn si cherestea de 70 de milimetri (sau 6 milimetri, pentru taierea in otel sau alte metale dure).
Dupa cum era de asteptat, talpa este reglabila pana la 45 de grade, pentru situatiile in care se impune nevoia de taiere oblica, iar aparatul este echipat si cu racord pentru aspiratoarele de rumegus si praf. Sistemul de schimbare a panzelor este usor, cu SDS, adica le veti schimba rapid, fara surubelnite sau orice alt tip de unealta de mana.
Alimentarea acestui fierastrau electric pendular se face la retea, iar in pachet primiti si o panza, pe langa o cheie imbus. In ceea ce priveste dezavantajele, unii utilizatori s-au plans de o tendinta catre supraincalzire a motorului, la sarcini grele.
Fierastrau electric pendular:
Steinhaus PRO-JS710
Includem si un fierastrau pendular profesional Steinhaus in lista, aceasta firma aflandu-se printre numele cautate de experti, in domeniul bricolajului. Motorul sau iese in evidenta prin puterea sa de 710 Wati, in timp ce panza se poate misca cu pana la 300 de oscilatii pe minut, la o adancime de 65 milimetri maximum.
Aparatul este profesional si eficient in taierea lemnului, metalului, rigipsului si ceramicii. Talpa produsului este reglabila in patru trepte (15, 30, 45 si 90 de grade, respectiv), iar produsul ofera si duza pentru un aspirator de rumegus si praf. Sistemul de schimbare a panzelor fara surubelnita, asemanator cu mandrina unui ciocan rotpercutor.
Este unul din modelele cautate de fierastraie pendulare, ieftine si bune, are si led LASER pentru ghidaj, iar ca dezavantaje, se poate incinge usor datorita puterii ridicate a motorului.
Fierastrau pendular cu acumulator:
Makita JV143DWE
Bineinteles ca vom include si un fierastrau pendular cu acumulator, destinat celor care doresc extra mobilitate in spatiu de lucru. Este un model profesional, cu motorul de 350 de Wati, viteza de 2900 de oscilatii pe minut, si o adancime de taiere de 65 de milimetri maximum, pentru lemn, ori 6 milimetri pentru otel.
Genereaza 93 de decibeli, iar bateria sa lucreaza la 14,4 Volti. Dureaza circa 30 – 60 de minute ca sa ii consumati tot acumulatorul, in functie de greutatea sarcinii. In pachet, primiti doi acumulatori BL1413G, incarcatorul pentru reteaua de la priza, o panza de tip B-10 si o valiza pentru depozitare si transport.
Poate taia in lemn, otel, zidarie si PVC. Per total, este o scula performanta, eficienta, iar ca dezavantaj, pe langa nevoia de reincarcare, putem sa atragem atentia asupra pretului acestui fierastrau pendular Makita, de cateva ori mai mare decat pretul modelelor cu alimentare directa prin fir.
Fierastrau pendular Heinner:
Heinner JSA42
Acest fierastrau pendular Heinner se enumera printre cele mai accesibile uenlte de tip hobby, din oferta pietei curente. Ca si la celelalte modele descrise, incepem cu descrierea motorului electric, el fiind destul de zdravan, cu cei 800 de Wati ai sai.
Continuam cu lama, care se misca cu pana la 3000 de oscilatii pe minut, adancimea de lucru fiind de 80 de milimetri (pentru lemn), respectiv de 10 milimetri (pentru metal). Pentru evacuarea reziduurilor, acest fierastrau pendular include si racord pentru aspiratoarele speciale de ateliere. Se alimenteaza la retea, iar in pachet mai primiti si sase lame incluse, pe langa o sina de ghidaj.
Per total, este un aparat foarte peformant, insa dupa cum era de asteptat, puterea ridicata a motorului il face vulnerabil la supraincalzire, din acest motiv fiind descris ca un model hobby si nu un fierastrau pendular profesional. In plus, este si cam zgomotos, atingand 110 decibeli.
Fierastrau pendular Stern:
Stern JSL100B
Un fierastrau pendular Stern, ca acesta, reprezinta o alegere potrivita, in cazul in care cautati aparate de gen hobby, care imbina calitatea cu puterea. Cei 800 de Wati ai motorului imprima lamei o miscare pendulara de pana la 2800 de oscilatii pe minut, adancimea de taiere fiind exceptionala – 100 de milimetri pentru lemn, acesta fiind materialul pentru care a fost gandita scula.
In rest, se ofera elemente standard, de asteptat de la un fierastrau electric: trepte de viteza, inclinare, duza pentru conectarea la un aspirator de rumegus, maner ergonomic, ghidaj prin laser.
Genereaza 102 de decibeli in timpul lucrului si 88 decibeli in gol. Ca pret, este situat undeva pe la media dintre produsele de buget si cele scumpe. In ceea ce priveste dezavantajele, fiind un model nisat doar pe lemn, se poate spune ca multi cumparatori o sa il ocoleasca in favoarea sculelor pentru orice tip de materiale.
Fierastrau pendular Metabo:
Metabo STEB 65 Quick
S-ar putea sa va placa acest fierastrau pendular Metabo, care se afla printre cele mai atractive modele hobby. Este creat pentru lemn si metal, cu motor de 450 de Wati si panza cu miscare reglabila de la zero la 3000 de oscilatii intr-un minut.
Adancimea de taiere pentru otel este de 6 milimetri si cea pentru lemn de pana la 65 de milimetri. Unghiul de taiere este fix, iar acesta este singurul sau dezavantaj major. In rest, puteti sa il racordati la un aspirator special pentru rumegus si alte reziduuri, are o masca frontala transparenta, o forma ergonomica usor de apucat, iar la pachet, este inclus si un cleste-briceag multifunctional, marca Metabo.
Insa, atentie, este scump, iar acesta este marele minus pe care il prezinta. In ceea ce priveste calitatea sa, insa, nu putem decat sa ii laudam pe cei de la Metabo pentru produsul pentru care au muncit.
Panze fierastrau pendular:
Einhell KWB 49617020
Pentru mesterii profesionisti, dar si pentru gospodarii care se respecta, ar fi cazul sa oferim un set de panze fierastrau pendular, iar in pachetul de aici, primiti 10 astfel de piese, de marimi diferite.
Astfel, puteti vedea: opt panze pentru prelucrarea lemnului de pana la 50 de milimetri grosime, PAL, sau placi aglomerate (doua pentru taiere subtire, doua pentru medie si doua pentru taiere groasa, dar si doua pentru modelare in curba). Pe langa acestea, mai sunt prezente doua lame pentru prelucrarea metalelor, pentru tabla subtire (sub 4 milimetri, otel sau alte metale ori aliaje).
Setul se livreaza intr-o cutie speciala, asemanatoare la aspect cu un Compact Disc, iar toate panzele sunt pentru fierastraiele pendulare de tip T, ca piesa de prindere a lamei. Produsul este fabricat in Elvetia si nu se destineaza, asadar, exclusiv fierastraielor de la aceeasi firma, ci pentru branduri multiple.
Ghid de cumparare
Ati ajuns la ghidul de alegere a unui fierastrau pendular potrivit, in vederea achizitiei. Aceste scule vor avea un loc important in inventarul profesionistilor, deoarece, spre deosebire de fierastraiele circulare, fierastraiele pendulare permit un grad mai ridicat de precizie si, prin urmare, vor fi mai eficiente in sarcini de extrema finete. Insa, in acelasi timp, ele nu sunt la fel de puternice pentru sarcinile grele, prin urmare sunt niste unelte complementare cu sculele cu lama circulara.
Cel mai bine veti putea lucra in PAL, PVC ori PAL melaminat, eventual in fasii subtiri de metal, cum este tabla. Daca cautati fierastrau pendular, la un pret bun, iata cum sa va orientati printre produsele pietei:
Modul de alimentare: Ca si in alte scule motorizate, si in cazul fierastraiele electrice pot fi alimentate prin priza sau cu baterie proprie, atasata de carcasa lor. Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare maniera, pe care le vom prezenta aici:
In cazul in care aveti nevoie de mai multa mobilitate in atelier sau daca lucrati in aer liber, departe de o priza, cel mai recomandabil este sa alegeti un fierastrau pendular cu baterie reincarcabila. Puteti gasi astfel de aparate nu numai de categoria hobby, ci chiar si profesionale. Insa, ca putere, s-ar putea ca in medie acestea cu acumulator sa fie mai slabe decat cele alimentate la priza.
Cand aveti nevoie de mobilitate si portabilitate, multe pareri despre cele mai bune fierastraie pendulare arata catre un model cu fir. In aceasta categorie, sculele profesionale sunt de regula cele mai eficiente si mai performante dintre toate, iar ca preturi, ele variaza in functie de capacitate si regimul de lucru, fiind impartite in scule hobby, profesionale si semi-profesionale. De regula, un produs profesional cu fir va fi mai puternic si mai rezistent la incingere decat cele semi-profesionale sau hobby, in special decat cele cu baterie.
Panza fierastrau pendular: la aceste componente de importanta maxima, discutam materialul, grosimea si numarul de dinti (TPI – teeth per inch, adica dinti pe un inch). Ca material, aveti parte de mai multe optiuni: otel, otel carbon si tungsten-carbid sunt doar cateva exemple.
Panzele late sunt folosite pentru taieturi drepte, datorita centrarii lor mai eficiente, asemeni celor de la fierastraie circulare. In schimb, lamele inguste sunt proiectate pentru efectuarea de taieturi in forma curba, ele permitand un control deosebit cand faceti contururi prestabilite si forme complexe.
Pentru lemn si materiale mai moi, lamele cu mai putini dinti per inch sunt potrivite, iar pentru metal sau materiale ceramice (gresie, faianta) veti avea nevoie de accesorii speciale, cum este o panza fierastrau pendular pentru metal, ce are dinti mai desi si mai mici. De asemeni, in cazul in care doriti lucrati cu aceste tipuri de materii prime, noi va recomandam panzele de tungsten-carbid.
Exista destule voci care atrag atentia asupra importantei, anume rola de ghidaj a panzei si motorul. Ele determina forta pe care trebuie sa o depuna scula in timpul taierii, din pricina ca zona de taiere este in multe cazuri mai mica de 10 milimetri, iar panza (lama) va pendula in ambele directii, in sus si in jos.
Ca sa explicam ce fac aceste elemente, rola pentru ghidaj tine lama in pozitia optima, iar daca este deteriorata sau daca se misca din pozitia respectiva, taietura nu va fi dreapta si lucrarea se compromite. Din acest motiv, este important ca piesele sa fie din metal (otel) solid, bine prinse de carcasa fierastraului.
Motorul: chiar si la un fierastrau pendular, ieftin si bun, motorul trebuie sa fie puternic si trebuie sa se incinga cat mai greu cu putinta. In cazul in care lucrati cu PAL si cu materiale relativ moi, veti avea nevoie de puteri intre 400 si 600W chiar si la un fierastrau pendular profesional. In schimb, daca lucrati cu metal, vor fi necesari cel putin 700W, ca sa fiti siguri ca motorul face fata la sarcina grea.
Functii particulare: va fi important sa verificati daca cel mai bun fierastrau pendular pentru dumneavoastra dispune de optiunea de viteza variabila, optiunea cu pivot, ce permite taierea in unghi.
Merita sa verificati si daca aparatul dorit are lumina de ghidaj sau suportul de ghidaj, care te ajuta sa mentii o anumita traiectorie dorita a lamei. Totodata, o duza pentru un colector sau aspirator de paf si reziduuri este de dorit, ca sa lucrati intr-un mediu cat mai curat si sanatos.
Brand: noi suntem de parere ca brandul trebuie luat in calcul, insa nu trebuie sa fie un principal criteriu de alegere. Makita si Bosch, de exemplu, sunt niste branduri foarte populare in acest sector, cel putin la noi in tara.
Alte branduri sunt si ele vestite, de exemplu multi cauta un fierastrau pendular Einhell. Si firme precum Skil sunt la cautare printre utilizatorii de hobby. In orice caz, merita sa dati o sansa si brandurilor mai putin cunoscute, insa tineti minte si ca toti producatorii au modele de incepatori, slabe, dar si unele heavy-duty.
In plus, cautati si ofertele cu reducere, de exemplu tastati “fierastrau pendular Bosch PST 650 pret” si comparati sumele cerute de la mai multe magazine online de vanzare. S-ar putea ca unele sa vanda modelul respectiv la mult mai putin decat restul, in anumite perioade ale anului.
Astfel, putem spune ca incheiem ghidul nostru de cumparaturi care sa va ajute sa gasiti cele mai bune fierastraie pendulare. Speram sa va gasiti si sa va alegeti cu usurinta modelele, de pe piata online, iar daca mai doriti sa aflati alte informatii despre sculele acestea, va invitam sa lecturati si sectiunile de tutoriale si FAQ, ce urmeaza mai jos:
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai importante instructiuni de montare la panza de fierastrau pendular?
Pasii sunt simpli: in primul rand, gaura port-cutit a fierastraului trebuie sa fie curata, fara mizerii sau depuneri de rugina. Va trebui sa desfaceti suruburile si sa roti panza de fierastrau pana aceasta se opreste in suport. Spatele acesteia va trebui sa se lipeasca de canalul rolei de ghidare.
Dupa aceea, strangeti la loc suruburile si gata, ati montat panza! mai dorim, insa, sa mentionam si ca panzele vor trebui verificate mereu, inainte sa treceti la lucru. Avand in vedere ca sunt supuse unui stres masiv, suruburile cu care ele sunt prinse se pot slabi. Prin urmare, verificati-le constant, inainte de a trece la treaba, si rulati putin in gol aparatul, pana sa treceti la lucrul in lemn ori in ce alt material ati ales.
Un alt aspect este uzura: nu folositi o lama prea tocita! Fiti cu ochii pe nivelul de uzura al lor si inlocuiti-le imediat cum se tocesc prea mult dintii. O lama uzata nu doar va duce la lucrari compromise, ci poate si suprasolicita motorul electric al fierastraului!
Este vreo diferenta intre fierastrau pendular si vertical?
Nu, acesti doi termeni se refera la fix acelasi tip de unealta electrica. Pe unele site-uri, insa, veti intalni doar o varianta: de exemplu “fierastrau pendular Bosch pst 900 pel compact” sau “fierastrau vertical Bosch pst 900 pel compact”. Asa nu este cazul sa va ganditi ca sunt doua scule diferite.
Norme de siguranta de respectat cand folosesti un fierastrau pendular
Vom imparti normele de siguranta in trei grupe: pericolul electrocutarii, pericolul taierii si pericolele de efecte nocive in timp. Daca le veti respecta pe toate acestea, o sa puteti lucra in maxima siguranta cu fierastraul dumneavoastra circular!
Electrocutarea
Acesta este un pericol prezent la orice aparat electric. Nu este recomandat, in primul rand, sa utilizati foarte multe prelungitoare, unul in altul, pentru ca vor creste sansele de probleme la nivelul retelei.
Se interzice munca cu unelte electrice in medii umede, iar asta se aplica si in cazul fierastraielor pendulare, bineinteles. In plus, verificati cablurile inainte de utilizare: orice fir cu cauciucul ros sau afectat de intemperii reprezinta un pericol de electrocutare si scurtcircuit, prin urmare va trebui sa il inlocuiti.
Accidentele cu lama
Intrucat fiarastraiele pendulare se bazeaza pe o lama care se misca cu mare viteza, riscul de taiere este ridicat. Se pot lesne sectiona degete, daca nu le tineti in locuri sigure. Prin urmare, tot timpul cand lucrati va trebui sa mentineti mainile pe manerele speciale.
Se recomanda sa utilizati si manusi speciale, de cauciuc, pentru o priza mai ferma si putin mai multa protectie pentru degete. In plus, atunci cand schimbati o lama uzata, cel mai indicat este sa scoateti din priza fierastraul, ca sa reduceti la zero sansele ca acesta sa porneasca accidental.
Efecte nocive asupra ochilor, plamanilor si urechilor
Aici, vorbim despre pericolul infiltrarii de praf si particule precum rumegusul in ochi si in caile respiratorii ale celui care lucreaza. Pentru a evita aceste pericole, purtati ochelari de protectie si masca pentru nas si gura, atunci cand lucrati.
Nu neglijati si riscul de a suferi pierderi de auz cu timpul, intrucat aceste unelte zgomotoase pot duce la deteriorarea timpanului. Chiar si daca lucrati pentru perioade scurte de timp, se recomanda sa purtati dopuri de urechi sau casti de protectie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu