Fierastraie circulare cu masa – Opinii si Recenzii in 2021
Fierastraul circular cu masa, stationar sau portabil, se numara printre dotarile de baza ale atelierelor si firmelor de tamplarie, dulgherie, de prelucrare a metalului, ceramicii etc. Oferta de pe piata variaza de la optiuni economice, cu dotari de nivel basic, potrivite pentru activitati hobby si uz casnic, si pana la modele profesionale, cu tehnologie de ultima ora. Erbauer 1500W este, de exemplu, unul dintre modelele de calitate din categoria optiunilor portabile, cu motor de 1500W, ghidaj laser, cadru metalic cu roti si maner, si suficienta putere pentru a prelucra lemn si metal. Pe de alta parte, pentru un atelier in care acest utilaj este fixat de podea si nu necesita mobilitate, poate fi mai potrivita o versiune de tipul Procraft KR2600.
Tabel comparativ
Fierastrau portabil, cu cadru rabatabil cu roti si platforma extensibila, care permite transportul facil, oferind in acelasi timp stabilitate pe sol si o suprafata generoasa de lucru. Este pus in miscare de un motor de 1500W, cu alimentare la retea, si include disc de 254mm, cu 40 de dinti, care lucreaza in unghi drept, dar si cu inclinatie, oferind o adancime de sectionare de pana la 80mm.
Din cauza caracteristicilor tehnice superioare, acest model este disponibil la un pret semnificativ mai mare decat al altor versiuni.
Dispozitiv pentru prelucrarea lemnului si metalului, cu ghidaj laser si toate dotarile necesare operarii eficiente si in siguranta.
Este o versiune din gama fierastraielor profesionale, prevazuta cu motor puternic si alimentare cu energie prin cablu, conceputa pentru prelucrarea lemnului. Dispozitivul include structura metalica rezistenta, ce permite fixarea de podea, si poate fi folosit pentru a sectiona unghiular, la 45 sau 90 de grade, in functie de specificatiile proiectului.
Daca ai nevoie de un model pe care sa il poti transporta si amplasa si in alte locatii, este bine sa stii ca aceasta versiune are portabilitate redusa, din cauza formatului, marimii si greutatii.
Utilaj de calitate, potrivit pentru dotarea atelierelor in care se lucreaza cu lemn.
Face parte dintre modelele semi-profesionale de calitate, disponibile la un pret accesibil, usor de integrat in ateliere de dimensiuni mai putin generoase. Platforma de lucru se extinde pe ambele laterale, si este prevazuta cu disc de taiere de 250mm, care poate atinge o viteza de lucru de pana la 5000rpm si ofera o adancime de sectionare de pana la 85mm.
Desi dimensiunile reduse permit transportul si mutarea destul de facil, este mai putin potrivit ca model portabil, care necesita schimbarea frecventa a amplasarii.
Fierastrau eficient, pentru lucrari semi-profesionale si de tip hobby, cu posibilitatea de ajustare a unghiului si inaltimii de taiere.
Pareri despre cele mai bune fierastraie circulare cu masa
Esti in cautarea unor modele de fierastraie circulare cu masa, ieftine si bune, dintre care sa alegi versiunea potrivita pentru atelierul tau? Iti propunem mai jos cateva optiuni tehnice interesante, la niveluri diferite de pret, care te pot ajuta sa descoperi utilajul perfect pentru tine.
Erbauer 1500W
Nu ai inca un spatiu al tau in care sa lucrezi si trebuie sa imparti un atelier comun cu alti mesteri? Munca ta presupune adesea deplasarea in locatia unde se construieste? Indiferent de motivul care te determina sa cauti cel mai bun fierastrau circular cu masa din punctul de vedere al mobilitatii, Erbauer 1500W poate fi unul dintre modelele potrivite, daca vrei un utilaj de calitate.
Este vorba despre o versiune cu motor de 1500W si viteza de lucru de 4500rpm, care pune in miscare un disc cu diametrul de 254mm si 40 de dinti. Taieturile se pot realiza in unghi drept sau cu inclinatie de 0 pana la 45 de grade, adancimea de sectionare variind intre 55 si 80mm, in functie de orientarea materialului prelucrat.
Structura este din otel rezistent, cu platforma extensibila, pentru o suprafata mai mare de lucru, si picioare rabatabile, cu cadru cu roti, care faciliteaza transportul si instalarea. Pe lista dotarilor care merita mentionate se mai numara si ghidajul cu laser, pentru taieri de precizie, frana electrica de siguranta, bagheta pentru impingerea materialului si riglele de masurare. Poate fi folosit atat pentru lemn, cat si pentru metal.
Wainer TS1
Esti pasionat de mobilier sau vrei sa iti faci singuri usile de la casa ori parchetul pentru podea? Nu conteaza ce categorie de produse din lemn ti-au atras atentia, oricum ai nevoie de cel mai bun fierastrau circular cu masa din categoria hobby, cu dotari de calitate, disponibil la un pret accesibil.
Iti propunem asadar sa treci pe lista de variante si acest model de la Wainer, care cantareste doar 9kg si poate fi introdus usor intr-un spatiu de lucru mai putin ofertant. Include platforma de lucru de 400 x 525mm, ce poate fi prelungita, prin segment extensibil, pana la 640 x 525mm, daca lucrezi cu materiale mai lungi. Ofera o viteza de lucru de pana la 2950rpm, pe baza unui motor de 1200W, alimentat de la retea, prin cablu, si include disc de taiere cu diametrul de 210mm si 24 de dinti.
Poti executa sectionari cu adancimi cuprinse intre 43 si 62mm, in functie de unghiul de patrundere ales, si ai la dispozitie posibilitatea de a regla inaltimea de taiere. Produsul este prevazut cu pana pentru despicat, calota de protectie, calibru pentru sectionari transversale si protectie la suprasarcina.
Makita MLT100
Daca ai nevoie de un model de fierastrau circular, cu banc de lucru, care sa permita o adancime de taiere ceva mai mare decat media, s-ar putea sa iti atraga atentia acesta versiune de la Makita, cu viteza de 4300rpm si adancime de sectionare cuprinsa intre 63 si 93mm. Utilajul are la baza un motor de 1500W, cu alimentare de la retea, cantareste 34.1kg, fiind un model stationar, cu stabilitate foarte buna, si include disc cu diametrul de 260mm.
Platforma de lucru este confectionata din aluminiu si poate fi extinsa atat pe lungime, cat si in lateral, ajungand pana la dimensiunile de 1115 x 835mm. Este prevazuta cu sina de glisare, care te ajuta sa tai rapid si precis, aparatoare pentru disc, usor de manevrat, opritor unghiular si paralel, si orificiu pentru conectarea de aspirator.
Permite modificarea unghiului de taiere si reglarea inaltimii de sectionare si include sistem soft start care asigura pornirea lina a motorului. Iti atragem atentia ca genereaza pana la 105dB in timpul functionarii, deci ia in considerare si o pereche de casti antifonice.
Fierastrau circular cu masa profesional
Procraft KR2600
Pentru cei care isi amenajeaza atelierul de tamplarie sau dulgherie si cauta cel mai bun fierastrau circular cu masa din categoria celor accesibile la pret, concepute pentru a lucra foarte bine cu lemn, recomandam Procraft KR2600. Este un model stationar cu motor puternic, de 2600W si suport din otel, robust si stabil, care permite insurubarea in pardoseala.
Lucreaza cu o viteza de 2950rpm, oferind eficienta buna de prelucrare si o adancime de taiere cuprinsa intre 35 si 45mm, cu posibilitatea de sectionare in unghi de pana la 45 si de 90 de grade. Structura sa include platforma metalica, dotata cu distantier si rigle care te ajuta sa masori precis materialul prelucrat, precum si aparatoare pentru disc.
Fierastraul este prevazut cu masca pentru evacuarea rumegusului, cu orificiu ce permite conectare la un aspirator, si doua manete: una pentru stabilirea unghiului de taiere si cea de-a doua, pentru indepartarea sigura a bucatilor de lemn din zona de lucru a panzei de taiere, cand aceasta este in functiune. Produsul este livrat impreuna cu panza de tip vidia, de 200 x 16mm, cu 24 de dinti, iar alimentarea cu energie se face prin cablu, de la retea.
DeWalt D24000
Pentru meseriasii care lucreaza cu faianta, granit, caramida, gresie sau orice alt tip de ceramica si au nevoie de un utilaj care sa taie precis si fin, numeroase pareri despre cele mai bune fierastraie circulare cu masa recomanda, printre altele, si acest model de la DeWalt.
Este o versiune portabila, cu carucior de taiere detasabil si picioare rabatabile, usor de transportat si instalat de o singura persoana. Include duze duble de racire cu apa si sertare laterale si posterioare, pentru recuperarea acesteia, dar este bine sa iei in considerare acoperirea podelei cu folie de plastic cand lucrezi.
Pe lista dotarilor foarte utile mentionam ghidajul de taiere, din otel inoxidabil, cu doua pozitii, la 45 si 90 de grade, care te ajuta sa prelucrezi rapid piesele pentru colturi, si sistemul integrat ce iti permite sa reglezi unghiul de sectionare intre 22.5 si 45 de grade. Are o capacitate de taiere de pana la 610mm si este prevazut cu intrerupator automat de siguranta si dispozitiv de curent rezidual.
Scheppach HS80 SCH5901302901
Iti dotezi atelierul si ai nevoie de un fierastrau circular cu masa, profesional, dar pe care sa il pot achizitiona la un pret accesibil? Iti recomandam ca optiune acest model de la Scheppach, cu motor de 1200W si viteza de lucru de 4800rpm.
Este o versiune stationara, conceputa pentru meseriasii care pot aloca permanent un spatiu pentru instalare si folosire, si iti pune la dispozitie o platforma de lucru cu dimensiunile de baza de 525 x 400mm. Acestea pot fi extinse partial, pana la 525 x 470mm, sau complet, pana la 525 x 620mm.
Pe lista dotarilor se afla: lama de taiere de tip TCT, care asigura o adancime de sectionare de 45mm la 45 de grade si 48mm la 90 de grade, siguranta pentru protectia discului, conector de 36mm pentru aspirator, raportor pentru masurarea precisa a unghiurilor si aparatoare. Este conceput pentru a lucra in principal cu lemn, iar alimentarea cu energie se realizeaza de la retea, prin cablu.
Fierastrau circular cu masa Einhell
Einhell TC-TS 2025 U
Cu motor de 1800W si o viteza de lucru de pana la 5000rpm, acest model de la Einhell poate fi cu usurinta considerat un fierastrau circular cu masa, ieftin, dar de calitate, potrivit atat pentru uz casnic, pentru proiectele tip hobby, cat si pentru operatiuni semi-profesionale.
Include platforma de lucru cu dimensiunile de 640 x 485mm, care pot fi extinse in ambele laterale, cu 200mm, pentru a permite prelucrarea de materiale mai mari. Opereaza cu disc taietor de 250 x 2mm si permite o adancime de sectionare de 64mm, la o inclinatie de 45o si de 85mm, la un unghi de 90o. Poti ajusta inaltimea de taiere de la 0 la 85mm si unghiul de prelucrare, de la 0 la 45 de grade.
Dispozitivul este prevazut cu: protectie pentru lama, care include si racord de conectare la aspirator pentru rumegus, bagheta de impingere si ghidaj. Cantareste 21kg, iar stabilitatea foarte buna pe sol este asigurata de un cadru suplimentar, amplasat la mijlocul inaltimii picioarelor de sprijin.
Einhell TH-TS 820
Preferi un model mai micut, potrivit pentru proiectele de bricolaj care tin de amenajarea locuintei si gradinii? Incearca aceasta varianta de fierastrau circular cu masa Einhell, de doar 13kg, cu dimensiuni suficient de reduse pentru a permite transportul facil si instalarea rapida. Este o varianta care se asaza pe bancul de lucru, fiind insa prevazuta cu propria sa platforma de prelucrare si picioare din plastic, care au rolul de a asigura stabilitate si de a reduce vibratiile.
Revenind la performantele tehnice, iti putem spune ca aparatul permite taierea in unghi drept si inclinat, pana la 45 de grade, si include motor de 800W, care ofera o viteza de pana la 2950rpm. Lucreaza cu disc de 200mm, care se inclina spre stanga, si este prevazut cu: protectie cu maner, splitter, bagheta pentru impingerea materialului si opritor pentru 45 de grade.
Este de asemenea dotat cu adaptor, care permite conectare oricarui model de aspirator cu racord de 36mm, si cu gauri de montare care ofera posibilitatea fixarii de bancul de lucru. Masa include scala pentru stabilirea rapida a dimensiunilor corecte, iar structura de sustinere este prevazuta cu suport pentru cablul de alimentare.
Einhell TE-CC 2025 UF
Si pentru ca Einhell acopera cam toata gama de produse care te-ar putea interesa, am inclus in lista de propuneri si un model portabil, prevazut cu roti si cadru, care se transforma intr-un carucior eficient, pentru persoanele care lucreaza rar de doua ori in acelasi loc.
Sistemul de setare a parametrilor de lucru permite reglarea inaltimii si unghiului in acelasi timp, iar discul de taiere este protejat de cupola transparenta, care iti permite sa vizualizezi lama, si include racord pentru aspirator. Este un fierastrau circular de masa Einhell, pentru lemn, cu alimentare la retea, motor de 1500W, si o viteza de lucru de 4500rpm, recomandat pentru activitati hobby si semi-profesionale, cu adancime de taiere de pana la 78mm si panza invelita in strat de carbura, cu diametrul de 250mm.
Include platforma de lucru incapatoare, din aluminiu, cu posibilitate de extindere a suprafetei, cu sina opritoare de mari dimensiuni, bagheta pentru impingerea materialului, opritor paralel cu posibilitatea de fixare pe ambele fete, si un altul transversal, pentru taierile unghiulare.
Fierastrau circular cu masa Bosch
Bosch GTS 10 J
Acest model de fierastrau circular cu masa Bosch este conceput pentru a dota spatiile de lucru cu suficienta suprafata utila si atelierele care pot aloca un buget ceva mai mare pentru o astfel de achizitie. Vorbim despre o versiune tehnica cu greutate de 26kg, putin mai dificil de mutat decat alternativele mai usoare, care ofera insa putere de lucru ridicata, de 1800W si o viteza de 3650rpm.
In ceea ce priveste spatiul pus la dispozitie de platforma metalica, iti putem spune ca este vorba despre 210mm in stanga discului taietor si 460mm in partea sa dreapta. Dispozitivul permite o inaltime de taiere de pana la 79mm si sectionarea in unghi usor de stabilit cu ajutorul sistemului de raportor cu maneta.
Este livrat impreuna cu: un adaptor, care permite conectarea de aspirator, cu opritor paralel si unghiular, tija pentru impingerea materialelor si protectie pentru discul taiator. Panza livrata impreuna cu acest fierastrau circular cu masa Bosch are diametrul de 250mm si asigura taierea la o adancime de pana la 56mm la 45o, si 79cm la 90o.
Ghid de cumparare
Daca te gandesti sa cumperi un fierastrau circular, cu masa, la un pret bun, pentru atelierul tau, si nu esti foarte familiarizat cu acest tip de produs, te poti indrepta usor catre o versiune nepotrivita. Iata de ce iti propunem sa citesti mai intai acest ghid, pentru a afla cateva criterii de baza de care trebuie sa tii cont, de la dimensiuni si portabilitate, si pana la tipul motorului, alimentarea cu energie, putere, turatie si alte detalii tehnice importante.
Spatiul disponibil si contextul de folosire: Inainte de toate, este bine sa evaluezi cu atentie spatiul pe care il ai la dispozitie, pentru a instala un astfel de utilaj, si modul de desfasurare a proiectelor pentru care il vei folosi. Daca detii propriul tau atelier si este suficient de incapator pentru a integra un fierastrau circular, cu masa, profesional, iar munca ta se desfasoara in principal acolo, fara a fi nevoie sa te deplasezi in alte locatii, poti opta linistit pentru un model stationar, de dimensiuni medii sau mari si cu motor puternic.
Pentru mesterii care construiesc cabane si casute de vacanta, direct in locatia unde vor fi montate, sau sunt pusi frecvent in situatia de a prelucra lemnele pentru pardoseala, usi sau ferestre, in curtea clientului, cele mai bune versiuni sunt cele portabile, cu greutate redusa, structura cu roti si maner, usor de mutat si instalat de catre o singura persoana. Acestea au de regula masa extensibila pe o singura latura sau pe ambele, prin rabatare sau culisare, pentru a-ti oferi o suprafata de lucru suficient de mare.
Motor si putere: Un fierastrau circular cu masa, la pret bun, din categoria celor portabile, va fi de regula dotat cu motor universal cu perii, care este ceva mai slab ca nivel de putere (pana la 1.5 CP) si mai galagios. Este bine sa stii ca aceste versiuni sunt recomandate pentru prelucrarea lemnului de esenta moale, in formate cu grosime de cel mult 5 – 6cm.
Versiunile semi-profesionale, cu motor de 1.5 – 2CP, includ in mare parte motoare cu inductie, fara perii, care functioneaza mai silentios. Pentru ca in acest caz legatura cu arborele este facuta printr-o singura curea, fierastraiele prevazute cu acest tip de motor taie mai adanc decat cele portabile, produc mai putine vibratii si realizeaza sectionari mai fine. Daca lucrezi frecvent si intensiv cu scanduri mai groase de 3.5 – 4cm, chiar si o astfel de varianta va fi insa depasita de situatie.
Produsele din categoria utilajelor profesionale sunt dotate cu motor de 3CP sau mai puternic, iar arborele este condus prin intermediul a trei curele. Sunt versiuni foarte grele (pana la 200kg), concepute pentru a fi folosite stationar, masivitatea lor fiind unul dintre factorii care le asigura stabilitatea si precizia superioara a sectionarii in materiale dure si groase.
Parametrii de taiere: In ceea ce priveste folosirea propriu-zisa a utilajului pentru taiarea lemnului, placilor din compozit, plasticului, fibrei de sticla, metalului etc., este important sa cunosti adancimea de sectionare si daca modelul ofera si posibilitatea de taiere in unghi.
Majoritatea modelelor ofera o adancime de patrundere in lemn, reglabila, cuprinsa intre 30 si 85mm, si un unghi de sectionare reglabil pana la 45 de grade, plus varianta simpla de 90 de grade.
Turatia oferita de motor variaza intre 2500 si 6000rpm. Un nivel mai ridicat inseamna viteza mai mare de lucru si margini de sectionare mai fine, insa va fi de regula echivalent si cu un pret mai ridicat al produsului. Daca ai nevoie de un fierastrau circular cu masa, ieftin si bun, cu care sa poti realiza mici lucrari de amenajare in gospodarie, te poti descurca usor si cu 2500 – 3000rpm.
Accesorii si elemente de siguranta: Toate fierastraiele circulare cu masa, la preturi bune, sunt prevazute cu comutator pentru oprire de urgenta si protectie anti-restart, care previne pornirea automata a aparatului dupa o pana de curent. La fel de importante, si tot la categoria elemente de siguranta de baza, sunt si: piesa pentru impingerea materialelor, aparatoarea pentru discul taietor, rigla de ghidaj si opritoarele fixe.
Esential este si racordul care permite conectarea unui sistem de aspirare a rumegusului direct din dreptul lamei de taiere. Acest dispozitiv iti asigura vizibilitate optima in timpul lucrului si previne accidentele.
Alimentarea: Desi mai putin populare in ofertele online, exista si fierastraie circulare de acest tip, alimentate cu acumulator. Ofera portabilitate maxima, nefiind conditionate de proximitatea unei surse de curent, insa au cel mai adesea putere mica, fiind recomandate pentru lucrari de bricolaj si operatiuni de prelucrare de mica amploare.
Cele mai multe optiuni implica alimentarea de la reteaua electrica, prin cablu, si in aceasta categorie vei gasi cele mai puternice si mai performante modele.
Intrebari frecvente
Merita sa cumpar un fierastrau circular cu masa second hand?
In principal, exista doua cazuri in care se poate dovedi cu adevarat profitabil sa cumperi un astfel de circular second hand. Primul este cel in care ai nevoie de el ocazional, pentru mici lucrari prin locuinta si nu vrei sa investesti prea mult in unul nou, situatie in care te poti orienta catre cele mai ieftine versiuni, indiferent de brand.
Al doilea context, este cel in care cauti un model profesional, de marca, original, si nu ai bugetul necesar pentru unul nou, dar ai nevoie de un produs de calitate si atunci preferi sa il cumperi utilizat. In ambele situatii, economia facuta poate ajunge pana la 30 – 40% din pretul pietei.
Ce este un abric?
Abricul este o masina de rindeluit de finete, folosita pentru a obtine suprafete curate si plane ale materialelor prelucrate, precum si margini curate, drepte si bine definite. Face parte din dotarea atelierelor de tamplarie si dulgherie.
Exista fierastrau circular cu masa si abric?
Combinatia dintre circular si abric este mai rara, cel mai adesea abricul fiind regasit in masinile combinate pentru tamplarie care includ si un sistem de rindeluit grosier.
4 masuri de precautie cand lucrezi cu fierastraul circular de masa
Calitatea utilajului influenteaza riscul de accidentare, insa nu il elimina. Chiar si cele mai bune fierastraie circulare cu masa pot cauza leziuni grave, daca nu sunt utilizate cum trebuie si sistemele de protectie nu sunt folosite corect. Iata cateva masuri de precautie pe care este important sa le iei de fiecare data cand folosesti un astfel de aparat.
Mentine spatiul de lucru curat
Zona din apropierea fierastraului trebuie sa fie mentinuta mereu libera, pastrand langa tine doar materialul pe care urmeaza sa il prelucrezi. Diminuezi astfel riscul de impiedicare sau alunecare in timpul utilizarii dispozitivului.
Foloseste bagheta de impingere
Foloseste intotdeauna bagheta de impingere pentru a imprima materialului miscarea necesara trecerii pana la capat, prin discul de taiere, nu face niciodata acest lucru cu mana libera. De asemenea, este important ca mana ta sa nu ajunga in zona panzei, atat timp cat aparatul este in functiune.
Mentine cupola de protectie lasata
Cupola de protectie a discului are rolul de a preveni proiectarea de bucati de lemn sau rumegus catre ochii tai si trebuie sa fie mereu lasata atunci cand lucrezi. Tot pentru a feri ochii de corpuri straine ai nevoie si de o pereche de ochelari de protectie.
Gestioneaza corect viteza de rotatie
Lasa motorul sa ajunga la viteza maxima de rotatie inainte de a incepe sa impingi lemnul catre panza. Eviti in acest fel reculul si asigur o sectionare fina si rapida.