Scurt tutorial pentru utilizarea unui fierastrau pendular

Am modificat articolul ultima data pe: 11.10.24

 

Teoretic, un fierastrau pendular nu este greu de folosit, practic insa, exista destul de multe detalii tehnice care pot face diferenta dintre o taietura precisa si curata si o bucata de material stricat. Inainte de a incepe sa lucrezi, afla cateva dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont pentru a lucra usor si eficient.

 

Iti place sa faci tot felul de reparatii pe langa casa, care presupun taierea lemnului si metalului? Cu siguranta te-ai gandit macar o data sa iti cumperi un fierastrau pendular pentru operatiunile care implica sectionari migaloase si detalii dificil de urmarit. Daca ai reusit sa iti completezi colectia de unelte cu un astfel de dispozitiv, iti punem la dispozitie un scurt tutorial care marcheaza cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand il folosesti.

 

Pendular sau circular

Cei mai multi mesteri au in dotare ambele versiuni si este important sa stii clar cand se utilizeaza fiecare. Modelul vertical are o suprafata de contact mai mica cu materialul pe care lucreaza, lama mai subtire si in consecinta, mai multa mobilitate. Aceasta proprietate il face perfect pentru taierile care presupun linii curbe sau frante, unghiuri stranse, modele complexe, dar pe distante mici. Daca vei incerca sa tai drept o linie mai lunga vei descoperi ca este dificil,  iti cam fuge mana in lateral si este greu sa mentii directia.

Prin comparatie, fierastraul circular este conceput pentru stabilitate foarte buna la taierile lungi, designul facand dificila devierea catre stanga sau dreapta.

 

 

Tipul de material

Fierastraul vertical lucreaza cel mai bine cu materiale de duritate medie precum lemnul, placile de PAL, MDF, PDF, OSB sau HDF, ori plexiglass-ul. Poate fi insa utilizat si pentru a taia metal, insa rezultatele nu sunt nemaipomenite, mai potrivit pentru acest tip de material fiind flexul. Pe de alta parte, il poti folosi si pentru a taia ceramica, dar ai nevoie de panza speciala.

Pentru a putea lucra usor si a realiza taieri curate si precise, este important sa folosesti panza potrivita pentru fiecare material tinand cont si de grosimea sa, altfel vei avea dificultati in respectarea ghidajelor.

 

Familiarizeaza-te cu dispozitivul

Parcurge manualul tehnic, familiarizeaza-te cu sistemul de functionare, modul de fixare a panzei, conditiile de folosire si intretinere etc. Cauta cateva resturi de material de care nu ai nevoie si deseneaza trasee pe care sa testezi precizia aparatului si indemanarea ta.

Asigura-te ca stii exact cum sa controlezi dispozitivul inainte de a incepe un proiect serios. Incearca mai multe tipuri de lame pentru a o putea alege usor pe cea potrivita.

 

Incepe sa tai doar cand panza este la turatie maxima

Daca intri cu panza in material imediat dupa ce ai pornit dispozitivul, fara a-i oferi ragazul de a ajunge la viteza maxima de turatie, vei avea de-a face cu vibratii destul de mari pentru a transforma o linie clara intr-un fel de zig-zag nehotarat. De fiecare data cand incepi sa decupezi, lasa deci fierastraul sa merga cateva secunde si abia apoi incepe sa lucrezi cu el.

Uneori se poate intampla sa te opresti din taiat in mijlocul traseului. Inainte de a merge mai departe, da panza cu aproximativ un centimetru inapoi, porneste aparatul si lasa-l sa ajunga la viteza sa maxima si abia apoi continua taierea.

 

Fixeaza bine materialul pentru o taiere precisa

Nu este suficient sa fii stapan pe miscarea fierastraului si ii asiguri o directionare precisa, ai nevoie de asemenea si de un material foarte stabil pe suprafata de lucru. Asigura-te deci ca ai la indemana cleme sau menghine ori alte sisteme de prindere care pot sa tina lemnul sau metalul fix, in ciuda miscarii de taiere si a vibratiilor produse de aparat. Daca materialul se misca, chiar si cativa milimetri, taietura va iesi stramba.

 

Importanta unghiului de taiere

Daca vrei sa tai drept, este important ca panza sa aiba o pozitie perfect perpendiculara pe materialul decupat, iar asta inseamna ca talpa sau baza fierastraului sa fie mereu in contact cu suprafata de lucru, complet, deci nu aplecata catre fata sau spate.

In cazul in care baza deviaza de la orizontala, panza va intra oblic in material si s-ar putea ca lungimea ei sa nu fie suficienta pentru a strapunge lemnul, PAL-ul, MDF-ul etc. in diagonala. De asemenea, pentru ca lucrezi cu fata buna in jos, exista riscul ca taietura sa arate pe partea aceea cu totul altfel decat ce ai realizat pe latura care se afla catre tine.

 

Lucrezi mai bine pe o suprafata curata

Cele mai bune fierastraie pendulare sunt prevazute cu suflanta sau aspirator, iar majoritatea modelelor au la spate o mufa care permite conectarea unor astfel de accesorii pe care le poti cumpara si separat. Aceste dispozitive permit eliminarea rumegusului generat in urma taierii, de pe suprafata materialului, si te ajuta sa vezi mai bine traseul pe care trebuie sa il urmezi.

 

 

Materialul are nevoie de protectie

Cand talpa fierastraului circula pe material, sub apasarea ta, il poate deteriora. Daca este important acea fata sa arate bine, acopera deci baza aparatului cu niste banda de mascare care sa previna zgarierea. La fel de bine poti aplica banda de mascare direct pe material, avand insa grija sa lasi la vedere semnele de taiere sau sa le faci peste banda.

Un alt aspect pe care este bine sa il ai in vedere este faptul ca, cu un fierastrau pendular standard, fata care se afla spre tine nu va arata la fel de bine ca cea orientata in jos, pentru ca lama taie de jos in sus si va lasa marginile de pe aceasta parte usor franjurate. Taieturile vor fi mai putin curate in zona de iesire a panzei, deci alege cu grija modul de asezare in functie de ce latura trebuie sa iasa impecabil.

 

Adapteaza panza la complexitatea traseului

Pentru cazurile in care lucrezi cu taieturi in linii drepte, fara unghiuri stranse si poate, pe distante ceva mai mari, iti va fi de ajutor o panza mai lata, care are stabilitate mai mare. Daca ai insa de decupat profile curbe, cu intoarceri bruste, te vei descurca mult mai usor cu o panza ingusta, si eventual, cu dinti pe ambele laturi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu