Cel mai bun fierastrau electric

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Fierastraie electrice – Opinii si recenzii in 2024

 

Fierastraul cel mai bun este subiectul acestui articol. Insa, data fiind gama vasta de modele, multe total diferite de celelalte in design si scop, alegerea celui mai bun dintre ele poate sa fie putin cam dificila. In orice caz, analizand atat performantele, cat si popularitatea, putem spune ca venim cu doua recomandari, pentru anul curent: pe primul loc, Steinhaus PRO-RS900, o scula de tip sabie, utila in gospodarie la taiat crengi, oase sau scanduri. Da dovada de rezistenta si calitate, prin lama sa dubla si motorul de 900 de Wati. Insa, s-ar putea sa nu va intereseze un fierastrau de tip sabie, iar pentru asta, venim cu a doua recomandare,  Bosch AKE 40 S, o drujba de 1800 de Wati, cu lama de 40 centimetri, utila pentru taierea lemnelor, crengilor de copac sau altor materiale lemnoase, peste tot prin gospodaria dumneavoastra.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Steinhaus PRO-RS900
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi folosit foarte bine si pentru taiat lemne mici (pana la 115 milimetri grosime), dar si pentru oase sau alte obiecte, fiind de tip sabie. Puteti sa il utilizati si la taiat crengi de pomi, daca va urcati in copac. Per total, una din cele mai bune scule pentru gospodarie.

Daca aveti de gand sa taiati lemne de foc, atunci mai bine va descurcati cu o drujba in toata regula, de tipul celor cu lant. In plus, la bricolaj, este ineficient, din cauza absentei unui suport.

Este scula buna de avut prin curte, insa nu are vreo specializare clara. Poate fi lesne manevrata si de cei fara experienta, iar pretul sau nu este descurajant. Toti acesti factori o situeaza pe primele locuri in topuri, la categoria fierastraie sabie.

A 2-A OPTIUNE!

Bosch AKE 40 S
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o drujba eficienta, ce poate face fata regimurilor grele de munca. Poate sa taie lemne de pana la 40 de centimetri grosime, include si rezervor de ulei, usor de monitorizat, iar puterea de 1800 de Wati o face eficienta si atunci cand lucrati ore cu ea.

O sa aveti nevoie de cabluri lungi, in cazul in care doriti sa taiati copacii si arbustii din fundul curtii, prin urmare s-ar putea sa doriti o drujba cu motor pe ardere interna.

Fierastraiele cu lant nu sunt chiar pentru orice gospodarie, insa in orice caz ar trebui sa aveti asa ceva la tara. De ce sa nu optati pentru un model de calitate germana? Noi vi-l recomandam pe acesta, pentru trainicia si eficienta sa.

A 3-a Optiune!

Einhell TH-CS 1200/1 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o scula de recomandat, in domeniul bricolajului, pentru scanduri de taiat si piese de scurtat, caci va face fata sarcinii, daca grosimea pieselor nu depaseste 55 milimetri grosime. Are 1230 de Wati si poate roti discul cu pana la 5000 RPM, optim pentru lame de 16 centimetri.

Pentru cei care lucreaza la ateliere profesionale, se recomanda fierastraie circulare cu discuri de cel putin 20 de centimetri.

Un dispozitiv ideal tuturor celor care lucreaza in lemn, fie in regim de hobby, in gospodarie, fie in regim semiprofesional, moderat, fara mari pretentii. Cu un bun echilibru pret-calitate, se intelege de ce este asa de popular in topurile vanzarilor.

 

 

Pareri despre cele mai bune fierastraie electrice

Lista noastra de produse recomandate, pentru acest articol, este relativ diversa. Gasiti de toate pentru toti, la preturile cele mai avantajoase, dar si modele high-end, destul de costisitoare. Spor la cautat si va asteptam si mai tarziu pe pagina noastra, deoarece vom reimprospata paleta de recomandari periodic!

 

 

Fierastrau electric sabie: 

 

Steinhaus PRO-RS900 

 

Modelul acesta de fierastrau electric sabie, de la Steinhaus, poate avea intrebuintarile urmatoare: puteti sa taiati lemne de pana la 115 milimetri grosime, ori metal de pana la 5 milimetri grosime (otel). Designul sau, cu lama oscilanta, il face usor de manevrat, viteza lamelor fiind reglabila pana la 2800 de miscari pe secunda. 

Lungimea cursei acestora este de 20 de centimetri. Scula se alimenteaza la reteaua de 220 de Volti si genereaza o putere de 900 de Wati, maximum. Noi o recomandam gospodarilor care au lucrari hobby ocazionale si care doresc un plus de mobilitate. De exemplu, la curatarea pomilor si la maruntirea resturilor de lemn, o sa descoperiti ca este un fierastrau foarte util. 

Ca dezavantaje, nu face fata la sarcini mai grele, cum este taiatul scandurilor mai groase de 115 milimetri (depinde si de esenta lemnului, desigur). Insa, pentru pretul sau foarte atractiv, ramane o scula de dorit pentru majoritatea gospodarilor.

 

 

Fierastrau electric cu lant:

 

Bosch AKE 40 S 

 

Includem in lista si un fierastrau electric cu lant, de la binecunoscuta firma Bosch, foarte util intr-o mare varietate de sarcini: puteti sa taiati cu el butuci si scanduri de pana la 40 centimetri grosime, materia lemnoasa fiind indicata de producator pentru scula. 

Designul sau include manere atent amplasate, ceea ce il face usor de manevrat, iar lantul se poate misca cu pana la 9 metri pe secunda. Are si un rezervor de ulei de 200 de milimetri, cu indicator prin care puteti cu usurinta sa urmariti nivelul de lubrifiant. Acest fierastrau electric cu lant se alimenteaza la priza si motorul sau are putere de 1800 de Wati. 

Noi putem spune ca isi va gasi utilitatea in orice gospodarie mare, mai ales daca aveti soba pe lemne ori semineu. Ca dezavantaje, daca taiati busteni prin fundul curtii, o sa aveti nevoie de prelungitoare foarte lungi si s-ar putea sa doriti sa optati pentru o drujba cu motor pe ardere interna.

 

 

Fierastrau electric de mana:

 

Einhell TH-CS 1200/1 

 

Vom prezenta si alegerea noastra in materie de fierastrau electric de mana, de tip circular. O astfel de scula va permite sa taiati scanduri de pana la 55 milimetri grosime, in modul perpendicular, ori de 37 milimetri, in modul oblic, la 45 de grade. 

Discul sau are un diametru de 16 centimetri, iar motorul cu o putere de 1230 de Wati poate sa il invarta cu pana la 5000 de rotatii pe minut, o valoare mai mult decat optima pentru discurile atat de mici. Unealta asta este de tip hobby, adica se poate incinge, daca o utilizati timp indelungat. 

Noi o recomandam celor care au ateliere acasa, ori care lucreaza ocazional in lemn, la locul de munca. In plus, este si un fierastrau electric, la un pret bun, ceea ce il face atractiv in special in ochii incepatorilor care nu stiu ce sa aleaga ca prima scula cu care sa lucreze.

 

 

Fierastrau electric pendular:

 

Steinhaus PRO-JS710 

 

S-ar putea sa va intereseze fierastraie electrice, la preturi bune, caz in care noi va indrumam sa luati in calcul modelul acesta, de la Steinhaus. El poate taia in lemn de pana la 55 milimetri grosime, dar este eficient si in rigips, ceramica, tabla si zidarie. Puteti taia si la 45, 30 sau 15 grade, fata de orizontala. 

Lungimea cursei este de 80 de milimetri. Motorul sau are o putere de 710 Wati, iar lamei i se imprima o viteza de pana la 3000 de oscilatii pe minut. Noi vom recomanda acest model de fierastrau electric pendular atat gospodarilor ce au lucrari hobby ocazionale, de finete, cat si profesionistilor, mai ales din moment ce aparatul are si LED de ghidare, dar si sina inclusa in pachet. 

Ca sa ii mentionam si eventualele dezavantaje, chiar daca are un motor bun, util pentru nevoi profesionale, s-ar putea ca tendinta la incingere sa descurajeze unii mesteri mai exigenti.

 

 

Fierastrau electric cu brat telescopic:

 

Matrix EPS-HT710 

 

Haideti sa exploram si o scula mai aparte: ce vedeti aici este un fierastrau electric cu brat telescopic, ce poate fi util pentru un anumit scop in gospodarie: taierea crengilor de la copaci, aflate la o anumita inaltime. El se axeaza printr-un sistem cu lant, motorul sau generand 450 de Wati. Se poate regla in patru pozitii de taiere, daca il folositi pentru a da forme gardului viu (90, 45, 0 si -45 de grade). 

Pentru aranjarea crengilor la inaltime, puteti regla inaltimea bratului de la 2 metri pana la 2,7 metri. Lama are 250 milimetri (pentru taiat crengi), iar in pachet mai primiti si lama pentru tuns gardul viu, ea avand 410 milimetri. Intreaga instalatie are 8 kilograme in greutate. 

Ca dezavantaje, in primul rand va trebui sa trageti cabluri pana in fundul gradinii, ca sa il utilizati, iar in al doilea rand, daca lucrati la inaltime, nu uitati sa va luati toate masurile de siguranta: ham, ochelari de protectie si casca!

 

 

Fierastrau electric Bosch:

 

Bosch Professional GCM 8 SJL 

 

Modelul de aici este un fierastrau electric Bosch, de tip circular, cu sanie de glisare. Cu el, puteti sa taiati placi de lemn de pana la 65 de milimeteri grosime. Masa cu sanie il face usor, dar si sigur de manevrat, iar viteza discului taietor poate atinge si 5500 de rotatii pe minut, diametrul acestuia fiind de 216 milimetri. 

Fierastraul, fiind de tip profesional, se alimenteaza la reteaua de 220 de Volti si motorul cu care este echipat are o putere destul de ridicata, de 1600 de Wati. Taie foarte bine, mai ales datorita laserului de ghidarj, cu care este inzestrat, indiferent daca operati in lemn, PAL, OSB sau plastic. 

Precizia sa il face atractiv pentru mesterii foarte exigenti, iar el include si duza pentru aspiratoarele de rumegus. Ca dezavantaje, este destul de scump, de cateva ori mai scump decat alte modele circulare similare ca putere. 

 

Bosch PST 650 

 

Mai includem un fierastrau electric de mana, acesta de la Steinhaus, ce va fi pe gustul mesterilor care cauta un model simplu, fara multa putere, insa precis si de calitate. Motorul cu care este echipat genereaza 500 de Wati, miscand lama cu 3100 de oscilatii pe minut. 

Adancimea de taiere, in lemn, este de maximum 65 de milimetri, la 90 de grade, iar in otel, de 4 milimetri. Lungimea cursei panzei este de 20 de milimetri. Motorul sau genereaza 99 de decibeli, prin urmare sa purtati dopuri cand il folositi. Metoda de schimbare a panzelor este usoara, de tip SDS, prin urmare nu o sa mai aveti nevoie de chei sau surubelnite, ca in cazul unor alte modele de fierastrau. 

Sistemul de atenuare a vibratiilor il face confortabil de folosit chiar si de catre incepatori. Ca dezavantaje, nu are trepte reglabile pentru viteza. Per total, un aparat de hobby foarte bun.

 

 

Fierastrau electric Makita:

 

Makita MLS100 

 

Cu 1500 de Wati putere, care pun in miscare un disc de taiere mare (255 milimetri in diametru) cu pana la 4200 de rotatii pe minut, se subintelege usor de ce acest fierastrau electric Makita, de tip stationar circular, se afla printre sculele destinate profesionistilor. 

Dispune de o masa rotabila, ce permite sa taiati lemn sau alte materiale in noua pozitii diferite. Puteti, desigur, sa ii conectati aspiratoare pentru rumegus, in cazul in care preferati un mediu de lucru curat, iar in pachet primiti si un sac special pentru reziduuri. Fiind un model imobil, fix, care poate fi si prins cu suruburi de o masa, este de inteles de ce utilizatorii ce doresc scule mobile s-ar putea sa il ocoleasca. 

In plus, este si un model destul de scump, nu printre cele mai exorbitante scule, insa in orice caz, iese de pe radarul cumparatorilor ce prefera fierastraie electrice, ieftine si bune. Per total, o investitie pentru doritorii de putere si precizie!

 

 

Fierastrau cu banda:

 

Einhell TC-SB 200/1 

 

Un fierastrau cu banda, electric, cum este cel pe care l-am inclus aici, in lista noastra de recomandari, poate fi considerat aparte. Principiul de functionare al sau este asemanator cu cel de la fierastraiele verticale oscilante, insa aici panza este circulara, sub forma unei benzi, iar cu ajutorul unei roti de ghidaj, ea se invarte, taind intr-un singur sens. 

Intreaga scula este mare, cu banc, pentru a acomoda acest sistem. Inclus in pachet este si un bat de impingere a lemnelor, ca sa lucrati in maxima siguranta. Masa de lucru se inclina, pentru a lucra in unghi de pana la 45 de grade. 

Ca pret, acest model este comparabil chiar si cu unele modele de fierastrau electric sabie, deci nu este foarte scump, insa absenta mobilitatii poate fi un element de descalificare, pentru unii cumparatori. 

 

 

Ghid de cumparare

 

In articolul de aici, o sa abordam in stil „umbrela” subiectul fierastraielor electrice, adica le vom lua pe toate tipurile de astfel de scule si le vom analiza laolalta, indiferent de principiul de functionare. Pastram descrierile cat mai pe intelesul oricarui cititor, in speranta ca nimeni nu va ramane cu neclaritati. Astfel, incepem cu:

Tipul de scula: chiar daca va uitati dupa un fierastrau electric, ieftin si bun, sau dupa modelele heavy-duty, scumpe, veti avea de ales din mai multe categorii, fiecare cu propriul sau principiu de functionare care il face potrivit pentru o anumita sarcina.

Asadar, avem fierastraiele circulare, care se axeaza pe un disc rotativ care taie din bucatile de lemn. Acestea pot fi mobile (ori manuale, adica le tineti in mana si le manevrati, in timpul utilizarii) sau cu banc (sunt fixe, pe o masa speciala, iar dumneavoastra impingeti lemnul pe sub lama).

Urmeaza fierastraiele pendulare, ori verticale, care folosesc o panza ce se misca in sus si in jos, taind fin si mai precis bucatile de material, comparativ cu modelele circulare.

Sa nu uitam de asa-zisele drujbe, care in loc de lama, au un lant cu cate un tais mic pe fiecare veriga, acesta rotindu-se pe un suport lung, ceea ce le permite si sa taie bucati groase de material (chiar si peste 30 cm). Pe acelasi principiul lucreaza si multe fierastraie pentru oase, utile la macelarii.

 

Specificatii motor: aici ne vom referi indeosebi la putere, masurata in Wati. In functie de tipul de aparat, puteti identifica motoare de la sub 300 pana la peste 2500 de Wati. Evident, sarcinile si capacitatea sculei sunt direct proportionale cu puterea. 

Totusi, daca cautati cele mai bune fierastraie electrice, pe langa putere, va trebui sa luati in calcul si turatia/oscilatiile lamei. La modelele circulare, cu cat este mai mic discul, cu atat va fi mai mare viteza. La sculele pendulare, viteze cat mai mari sunt de dorit, in functie de materialul in care lucrati. 

 

Specificatii lama: pe langa viteza, sa luati in calcul adancimea de lucru (cat de gros poate fi materialul in care taiati – de la cativa centimetri, la un fierastrau circular, la pret bun, pana la peste 30 centimetri, in cazul unei drujbe heavy-duty), ori grosimea lamei (la modelele pendulare, o lama mai fina poate permite mai multa precizie). 

 

Accesorii: pe langa bancul (masa de lucru) inclus la unele modele, mai puteti gasi destule oferte ce includ seturi de panze, scuturi pentru rumegus, manusi de cauciuc, pentru manevrarea in siguranta a aparatului, ori ochelari de protectie. 

Multe pareri despre cele mai bune fierastraie electrice zic ca astfel de oferte sunt indeosebi atractive pentru incepatori, intrucat profesionistii stiu din start ce doresc de la un produs si prefera sa aleaga separat fiecare element necesar sarcinilor de efectuat.

 

Materiale de lucru: la aproape toate modelele de scule, indiferent daca vorbim despre fierastraie electrice, ieftine si bune, de tip circular, ori drujbe puternice, in descrierea lor producatorul va specifica pentru ce fel de material sunt destinate. 

Puteti avea, asadar, aparate multi-purpose, care sa taie in lemn, metal si plastic, ori chiar piatra, sau scule axate exclusiv pe un singur material, de exemplu o drujba pentru taiat crengi de copaci, dat fiind designul taisului sau si puterea motorului. 

Daca nu respectati aceste indicatii ale producatorului, s-ar putea ca aparatul sa fie ineficient, ori ca acesta sa se deterioreze foarte repede, daca veti repeta actiunea gresita de mai multe ori.

 

 

Producator: merita luate in calcul atat branduri cunoscute (Bosch, Makita, DeWalt, Steinhaus), cat si branduri mai putin cunoscute de oamenii de rand (Blade Alpin, Buk, Baikal Russia, Altai). Sunt cele din prima categorie mai bune decat cele dintr-a doua? Discutabil. 

Depinde de nevoile dumneavoastra, dar si de produs. De exemplu, un Bosch entry-level s-ar putea sa fie mai slab decat modelul de varf de la alt brand mai putin „renumit”. Insa, cel putin ca incepator, merita sa va orientati catre o marca de renume, daca vreti sa mergeti la sigur. Profesionistii vor sti cum sa evalueze si modelele mai obscure, pentru a-si da seama cum vor raspunde cerintelor lor.

Cam asta putem sa spunem despre cum sa alegeti cel mai bun fierastrau electric. Inainte de a trece la sectiunile urmatoare, foarte utile si ele, in special pentru incepatori, va mai sfatuim si sa reveniti periodic pe pagina noastra. Adaugam oferte noi, avantajoase, la lista de produse, prin urmare merita sa ne vizitati din nou, in viitorul apropiat!

 

 

 

Intrebari frecvente

 

La ce e util un fierastrau electric pentru oase?

Evident, un fierastrau electric de mana, pentru oase, o sa fie util macelarilor, in primul rand. La transarea carcaselor mari, cum sunt cele de vita, porc sau cal, un satar ori un topor de carne s-ar putea sa fie ineficiente, prin urmare personalul recurge la utilizarea unei asemenea scule. 

 

 

Gasesc de cumparat online fierastrau electric, pentru oase, de uz casnic?

Da, desigur. Doar nu trebuie sa demonstrati ca sunteti un macelar cu diploma, pentru a achizitiona un fierastrau electric pentru macelarie, ca sa il utilizati in propriul domiciliu. 

 

Se poate folosi un fierastrau electric pentru caramida?

Dupa cum am specificat si in propriul nostru ghid de cumparaturi, producatorii de fierastraie electrice specifica o serie de materiale pentru care este recomandata fiecare model. Exista, prin urmare, scule de nisa, cum este un fierastrau electric telescopic pentru crengi de copaci sau pentru gardurile vii, dar si fierastraie multi-purpose, mai ales cele oscilante sau cele circulare. 

Daca optati pentru un fierastrau electric pentru BCA, atunci cel mai probabil veti putea taia si caramida cu el. Tineti minte ca si alegerea panzei ori discului conteaza, dar si grosimea stratului de materiale, asa ca echipati-va cum trebuie si cereti sfaturile cuiva priceput, daca nu aveti idee ce va trebuie. 

 

Exista fierastrau electric pentru metal?

Da, multe modele de fierastraie circulare si oscilante specifica si metalul, ca material recomandat. Insa grosimea stratului de metal va fi mult mai mica decat la lemn, bineinteles. Daca va intereseaza sa taiati straturi groase, atunci veti avea nevoie de scule industriale, unele dintre ele utilizand lasere sau jeturi de apa la presiuni incredibile pentru a-si face cale prin zeci de centimetri de otel.

 

 

 

Utilizarea fierastraului electric – precautii si masuri de siguranta

 

Indiferent daca utilizati un fierastrau electric pentru curatat pomi, o drujba, sau un model de fierastrau circular, se impun diverse masuri de precautie si siguranta. Noi le vom prezenta pe acestea, in cateva randuri, mai jos:

 

 

Masuri specifice fierastraielor, electrice sau pe ardere

Comun tuturor fierastraielor, indiferent de tipul de motorizare, este taisul. E simplu: feriti-va de el la toate ocaziile! Impingeti bucatile de baterial cu bete speciale, cu manere de control si utilizati manusile, daca folositi scule pe banc. 

In cazul in care manuiti un fierastrau de oase, ori o drujba, aveti grija ca pot sari aschii in ochi, prin urmare se impune si purtarea de ochelari de protectie. In plus, cautati sa nu lucrati cu alte persoane prin preajma, mai ales copii. 

Daca aveti nevoie de un ajutor la taiat lemne, ori la curatat copacii de crengi uscate, alegeti-va o persoana dibace si atenta si aveti grija sa nu va cada butuci peste picior, ori ramuri in cap. In plus, la sculele motorizate, lasati-le perioade de pauza, din cand in cand, pentru a se raci motorul lor, ori alte piese de taiere supuse incalzirii, din pricina frecarii. 

 

Masuri specifice in general sculelor motorizate electrice, dar aplicabile fierastraielor

Se impun si masurile normal aplicabile tuturor sculelor electrice, mai specific riscurile de electrocutare si de incendiu. Pentru a preveni electrocutarea, verificati mereu cablurile si prizele, inainte de a incepe treaba. Orice cablu ros sau in conditie indoielnica va trebui inlocuit. Evitati sa le reparati cu banda adeziva.

Scurt-circuitele sau alte probleme de natura electrica pot starni incendii. Pentru a fi echipat pentru astfel de situatii, in zona va trebui sa eliminati substantele inflamabile sau cele care ard usor (de exemplu, fanul sau vreascurile). Un extinctor sa fie mereu prin preajma. 

In orice situatie, este bine sa fie si o trusa de prim ajutor. Apropo, nu strica pentru nimeni sa urmeze un curs de prim ajutor, indiferent daca vorbim despre electrocutari, arsuri, ori taieri, asa ca considerati sa va inscrieti la asa ceva, in viitorul apropiat!

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu