5 pasi ca sa pui parchetul laminat

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Daca aveti o inclinatie catre munca de amenajari si doriti sa puneti parchetul laminat fara a recurge la ajutorul unui specialist, in sectiunea care urmeaza vi se va oferi un scurt tutorial despre cum sa duceti la capat cu bine aceasta sarcina. Vom grupa indicatiile in patru mari categorii, usor de urmat chiar si de catre cei care nu au un simt practic foarte dezvoltat. Sa incepem!

 

Instalarea parchetului laminat nu este un proces complicat, insa va necesita destul de mult efort, mai ales daca vorbim despre o camera mare de care se va ocupa o singura persoana. Insa, acesta nu este un motiv de descurajare, daca intentionati sa invatati cum sa va amenajati singur/a casa, fara ajutor! Iata cum incepeti si cum duceti la bun sfarsit aplicarea parchetului:

 

Pregatirea spatiului

Daca ati cumparat tot ce va trebuie, va trebui sa treceti la treaba, iar daca instalarea trebuie sa astepte cateva saptamani sau luni, stocati materialele (in special placile de parchet) la temperatura camerei, in pozitie orizontala, pentru a preveni deformarea sau deteriorarea lor.

 

 

In orice caz, sa spunem ca ati decis ca acum este momentul montarii. Ati scos mobila si aparatura electrocasnica din camera respectiva, iar acum cimentul de pe dusumea trebuie spalat, aspirat de praf si acoperit cu un strat de sapa autonivelanta, pregatita intr-o galeata, exact cum spun instructiunile, cu un trafalet special. 

Circa 48 de ore vor fi necesare pentru ca aceasta sa se usuce, in functie de cat de gros este stratul.

 

Determinarea materialelor necesare

Mai intai de toate, va trebui sa aflati cat de mult parchet va trebuie. Ca regula de orientare, daca camera dumneavoastra are 50 de metri patrati, este bine sa aveti in plus macar 10% din suprafata in plus, la parchet. Asadar, pentru camera respectiva, sa cumparati 55 de metri patrati extra, ca sa taiati bucatile in forma dorita, astfel incat acoperirea dusumelei sa fie uniforma si totala. 

Pe langa parchetul laminat, veti avea nevoie de urmatoarele: placi izolante din polistiren extrudat, care vor veni pe sub parchet, asigurand un grad ridicat de izolare termica, dar si amortizarea pasilor, folie de polietilena, pentru protejarea impotriva umezelii, adeziv de tip silicon, preferabil de aceeasi culoare cu parchetul, plinta si sapa autonivelanta, in cazul in care suprafata pe care lucrati prezinta denivelari. 

Ca unelte cu care sa lucrati: printre cele motorizate, ciocane rotopercutoare (aici lista noastra comparativa), eventual o bormasina, un ferastrau electric de tip coada de soricel, iar in rest, creion, cutter, banda adeziva, pistol pentru administrarea adezivului-silicon si ruleta. 

 

Aplicarea foliei, a placilor izolante

Dupa ce s-a uscat sapa, va trebui sa puneti folia PE (polietelina), iar aici este bine sa aveti mult mai multe bucati de folie, comparativ cu suprafata camerei. Aceasta, deoarece in punctele unde o folie se intalneste cu alta, ele se vor supraune cativa centimetri, pentru ca apa sa nu se infiltreze deloc catre sau prin parchet. 

Utilizati banda adeziva pentru a lipi foliile una de alta, in punctele unde se intalnesc. Unde aveti tevi sau alte obstacole, folositi cutitul de tip cutter pentru a taia foliile, pentru a ocoli obiectele respectiva. 

Peste folia PE se pun placile izolante, din polistiren extrudat, insa acestea, fiind groase, nu se vor suprapune vreuna peste cealalta. La margini, va trebui sa le taiati, in cazul in care nu incape un numar fix de placi pe lungimea ori latimea camerei. 

Dupa ce ati acoperit toata camera cu ele, lipiti-le si pe acestea cu banda adeziva. Este bine sa incepeti acoperirea cu placi de la una din laturi, ferindu-va sa calcati pe ele, intrucat materialul respectiv este moale si se poate deteriora, ceea ce va duce la o lucrare de calitate mai proasta.

 

Aplicarea parchetului

E timpul pentru marele pas: instalarea parchetului. La fel ca si la placile de polistiren, va trebui sa determinati daca incape un numar fix de placi pe lungime, respectiv pe latime – daca nu, pe cele din capat va trebui sa le taiati cu ferastraul, pentru ca intreaga suprafata sa ia forma dusumelei. 

Placile au un sistem de imbinare cu clic, pe toate laturile, fiecare din acestea imbinandu-se prin ridicare la 45 de grade, placa dupa placa si rand dupa rand. Utilizati din nou fierastraul ca sa taiati placile ce iau contact cu tevi, usi sau alte obiecte, pentru a le face loc. Va trebui sa faceti masuratori precise, cu ruleta, notand cifrele obtinute, pentru ca acoperirea dusumelei sa fie optima, fara a obstructiona vreun element al case, precum radiatoarele sau prizele.

Nota: va trebui sa lasati circa 3 centimetri intre ultimul rand de placi de parchet si peretele pe langa care vine acesta.

 

Finisarea lucrarii

Daca ati terminat cu amplasarea parchetului, a sosit timpul sa instalati ultimul element necesar – plinta. Aceasta se va fixa la linia dintre ultimul rand de placi si perete, acolo unde ati lasat cei 3 centimetri de spatiu liber. 

Va trebui sa prindeti plinta cu holzsuruburi, iar gaurile vor fi date cu bormasina (daca aveti pereti din caramida) sau cu ciocanul rotopercutor (daca aveti pereti din beton). La undele modele de plinta, este prezent si un sant (sina) pentru cabluri diverse, cum este alimentarea electrica, cablul de internet sau firele de la un sistem audio).

Sina trebuie scoasa in timpul montarii plintei si apoi prinsa la loc. Spatiile goale ramase se vor umple cu silicon de culoarea parchetului, pentru un aspect ingrijit si o izolare cat mai buna.

 

 

Concluzie

Chiar daca pare simpla instalarea parchetului laminat, trebuie sa spunem ca va trebui sa luati foarte in serios acest procedeu. Daca ati montat folia PE fara a acoperi toata suprafata camerei si daca placile de polistiren, respectiv de parchet, nu au fost taiate cum trebuie, atunci lucrarea va fi inestetica si camera va ramane vulnerabila la frig sau caldura excesiva. 

Din acest motiv, insistam sa va recomandam serviciile unei echipe de profesionisti, in cazul in care nu aveti destul incredere in dumneavoastra sa va amenajati casa pe cont propriu! In rest, spor la treaba si succes!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu