Vrei sa dai o gaura in perete cu rotopercutorul? Ai de montat mobilier si ai nevoie de bormasina? Inainte de a incepe entuziasmat treaba, uita-te la ceas si asigura-te ca nu este trecut de ora zece seara sau mai devreme de opt dimineata, pentru ca in caz contrar, risti sa iei amenda.
Daca esti cititor infocat de Agenda Constructiilor si iti place sa faci singur reparatii in locuinta este bine sa stii ca, conform Legii 61/1991, actualizata in 2019, poti primi o amenda de la 500 pana la 1500RON daca dai cu bormasina intre orele 22.00 – 08.00 sau 13.00 – 14.00, intervalele definite ca ore de liniste in spatiile de locuit. Afla din acest articol cand poti lucra fara griji si ce alte situatii se mai considera ca tulburari ale linistii publice.
Ce inseamna galagie
Conform STAS 6156-86 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 536/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul de zgomot admis in apartamente este de pana la 35dB, cu mentiunea ca pe timpul noptii, adica intre orele 22:00 – 6:00 aceasta limita trebuie redusa cu 10dB. Este vorba in acest caz despre zgomotul masurat in interiorul locuintei.
Pentru cel din exterior, STAS 10009-88 si ordinul OMS nr. 536/1997 specifica 50dB, respectiv 40dB. Daca esti reclamat de un vecin pentru deranj este bine sa stii ca zgomotul provenit de la tine se va masura in apartamentul sau. In teorie reclamatiile se verifica cu ajutorul unui sonometru care poate dovedi ca a fost depasit un anumit prag.
In practica, putine patrule de politie sunt dotate cu astfel de aparate si, in plus, nivelul de 35dB este foarte redus si adesea depasit chiar si de o masina de spalat mai galagioasa sau un sistem de aer conditionat, deci de cele mai multe ori se sanctioneaza doar zgomotele evident deranjante.
Tinand cont de faptul ca o bormasina genereaza de multe ori peste 70 – 80dB este deci recomandat sa:
– ai grija sa nu lucrezi in apartament la ore de odihna;
– anunti vecinii despre lucrarile pe care le faci, intervalul orar in care se vor realiza si cat vor dura cu aproximatie.
Este mai simplu sa stabilesti si sa mentii relatii bune cu vecinii, decat sa primesti amenzi pentru deranjarea linistii publice in bloc.
Legea linistii publice si alte documente relevante
Cadrul de definire pentru tulburarea linistii publice si pedepsele aferente, este in mare parte Legea 61/1991 actualizata prin Legea 192/2019, care creste cuantumul amenzilor ce pot fi date in aceste cazuri.
Aceste documente nu specifica insa, exact, ce presupune deranjarea linistii publice ca decibeli, informatie pentru care este indicat sa faci apel la Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 si respectiv STAS 6156-86, acte ce reglementeaza confortul acustic interior in spatiile de locuit.
Care sunt orele de liniste la bloc
Conform Legii 192/2019, trebuie sa iei in considerare ca ore de liniste, deci intervale in care nu este bine sa incepi sa mesteresti si sa faci reparatii prin casa, a ta sau a clientului, perioadele 22:00 – 08:00 si respectiv 13:00 – 14:00.
Cate ore ai voie sa lucrezi pe zi
Esti mester, instalator, zidar etc. si iti desfasori munca in apartamentele clientilor sau planuiesti o renovare chiar la tine in casa? Este important sa stii cat mai exact cand poti lucra fara a avea probleme sau a le crea pentru cel care te-a angajat.
Daca este sa te iei dupa legea zgomotului, poti lucra intre orele 08:00 – 13:00 si 14:00 – 22:00, insa in multe imobile exista un program de liniste diferit, care se extinde adesea dimineata pana la ora 09:00, iar la pranz, pana la ora 15:00. Verifica deci mai intai la asociatie cand poti sa dai cu bormasina fara sa te trezesti cu reclamatii si abia apoi incepe activitatea.
Vorbim in acest caz despre acea perioada in care folosesti scule care produc zgomot puternic precum ciocanul, bormasina, rotopercutorul, si poate chiar si aspiratorul sau pistolul de vopsit, in functie de model si sensibilitatea vecinilor. Daca varuiesti, dai cu vopsea, maturi, stergi praful etc., activitati care nu presupun prea mult zgomot, te poti extinde mai mult cu programul de lucru.
Este, de asemenea, interesant de observat ca legea nu prevede in mod special ore de liniste pentru sambata si duminica, specificand aceleasi intervale indiferent de zilele saptamanii.
In ce conditii poti primi amenda
Potrivit legii 61/1991, articolul 2, punctele 25, 26 si 27 se poate da amenda pentru deranjarea linistii publice pentru:
– „tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma”;
– „tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destintia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora”;
– „organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban”.
Cine poate primi amenda
Dupa cum se poate observa, legislatia face referire si la persoanele fizice, si la cele juridice, incluzand atat lucrarile de reparatie si constructie pe care le face un mester in apartament, cat evenimente private galagioase ori gestul simplu de a asculta muzica de petrecere prea tare in locuinta.
Cat platesti daca nu respecti orele de liniste la bloc
Valoarea amenzii date pentru cei care nu respecta acele ore de liniste prevazute in mod legal este in prezent de 500 pana la 1500RON. Sa nu crezi insa ca daca vecina de jos a facut plangere si ai primit amenda, de-acum poti sa te distrezi ca doar deja platesti pentru asta.
Recidiva, definita in lege ca repetarea incalcarii intr-un interval de 24 de ore de la prima sanctionare, se pedepseste cu amenda de 2000 pana la 3000RON sau 70 pana la 120 ore de munca in folosul comunitatii. Este mai simplu deci sa verifici ce intervale orare sunt trecute ca program de liniste in bloc si sa incerci sa te distrezi respectand confortul auditiv al vecinilor.
Daca ai fost amendat pentru o petrecere privata in cladire sau in apropierea ei, cu muzica data foarte tare, si recidivezi, va trebui sa platesti cu 3000 pana la 6000RON sau munca in folosul comunitatii de la 100 pana la 150ore.
Ce faci daca ai tu vecini galagiosi
In cazul in care vrei si tu cateva ore de liniste si vecinii dau de zor cu bormasina, organizeaza petreceri peste petreceri sau lucreaza tot timpul cu ciocanele rotopercutoare, renovand intreaga casa, poti suna la politie pentru a face o reclamatie.
Gasesti destul de usor un model plangere la politie pentru tulburarea linistii publice pe Internet pentru a verifica ce contine exact. Este bine insa sa stii ca desi legea este foarte clara, nu este aplicata uniform peste tot si ca depinde mult de autoritatile locale cat de sever decid sa intervina in aceste cazuri.