Ce ore de liniste la bloc trebuie sa respecte orice mester

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

 

Vrei sa dai o gaura in perete cu rotopercutorul? Ai de montat mobilier si ai nevoie de bormasina? Inainte de a incepe entuziasmat treaba, uita-te la ceas si asigura-te ca nu este trecut de ora zece seara sau mai devreme de opt dimineata, pentru ca in caz contrar, risti sa iei amenda. 

 

Daca esti cititor infocat de Agenda Constructiilor si iti place sa faci singur reparatii in locuinta este bine sa stii ca, conform Legii 61/1991, actualizata in 2019, poti primi o amenda de la 500 pana la 1500RON daca dai cu bormasina intre orele 22.00 – 08.00 sau 13.00 – 14.00, intervalele definite ca ore de liniste in spatiile de locuit. Afla din acest articol cand poti lucra fara griji si ce alte situatii se mai considera ca tulburari ale linistii publice.

 

Ce inseamna galagie

Conform STAS 6156-86 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 536/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul de zgomot admis in apartamente este de pana la 35dB, cu mentiunea ca pe timpul noptii, adica intre orele 22:00 – 6:00 aceasta limita trebuie redusa cu 10dB. Este vorba in acest caz despre zgomotul masurat in interiorul locuintei.

Pentru cel din exterior, STAS 10009-88 si ordinul OMS nr. 536/1997 specifica 50dB, respectiv 40dB. Daca esti reclamat de un vecin pentru deranj este bine sa stii ca zgomotul provenit de la tine se va masura in apartamentul sau. In teorie reclamatiile se verifica cu ajutorul unui sonometru care poate dovedi ca a fost depasit un anumit prag. 

In practica, putine patrule de politie sunt dotate cu astfel de aparate si, in plus, nivelul de 35dB este foarte redus si adesea depasit chiar si de o masina de spalat mai galagioasa sau un sistem de aer conditionat, deci de cele mai multe ori se sanctioneaza doar zgomotele evident deranjante. 

Tinand cont de faptul ca o bormasina genereaza de multe ori peste 70 – 80dB este deci recomandat sa:

 – ai grija sa nu lucrezi in apartament la ore de odihna;

 – anunti vecinii despre lucrarile pe care le faci, intervalul orar in care se vor realiza si cat vor dura cu aproximatie.

Este mai simplu sa stabilesti si sa mentii relatii bune cu vecinii, decat sa primesti amenzi pentru deranjarea linistii publice in bloc.

Legea linistii publice si alte documente relevante

Cadrul de definire pentru tulburarea linistii publice si pedepsele aferente, este in mare parte Legea 61/1991 actualizata prin Legea 192/2019, care creste cuantumul amenzilor ce pot fi date in aceste cazuri.

Aceste documente nu specifica insa, exact, ce presupune deranjarea linistii publice ca decibeli, informatie pentru care este indicat sa faci apel la Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 si respectiv STAS 6156-86, acte ce reglementeaza confortul acustic interior in spatiile de locuit.

 

Care sunt orele de liniste la bloc

Conform Legii 192/2019, trebuie sa iei in considerare ca ore de liniste, deci intervale in care nu este bine sa incepi sa mesteresti si sa faci reparatii prin casa, a ta sau a clientului, perioadele 22:00 – 08:00 si respectiv 13:00 – 14:00.

 

Cate ore ai voie sa lucrezi pe zi

Esti mester, instalator, zidar etc. si iti desfasori munca in apartamentele clientilor sau planuiesti o renovare chiar la tine in casa? Este important sa stii cat mai exact cand poti lucra fara a avea probleme sau a le crea pentru cel care te-a angajat.

Daca este sa te iei dupa legea zgomotului, poti lucra intre orele 08:00 – 13:00 si 14:00 – 22:00, insa in multe imobile exista un program de liniste diferit, care se extinde adesea dimineata pana la ora 09:00, iar la pranz, pana la ora 15:00. Verifica deci mai intai la asociatie cand poti sa dai cu bormasina fara sa te trezesti cu reclamatii si abia apoi incepe activitatea.

Vorbim in acest caz despre acea perioada in care folosesti scule care produc zgomot puternic precum ciocanul, bormasina, rotopercutorul, si poate chiar si aspiratorul sau pistolul de vopsit, in functie de model si sensibilitatea vecinilor. Daca varuiesti, dai cu vopsea, maturi, stergi praful etc., activitati care nu presupun prea mult zgomot, te poti extinde mai mult cu programul de lucru.

Este, de asemenea, interesant de observat ca legea nu prevede in mod special ore de liniste pentru sambata si duminica, specificand aceleasi intervale indiferent de zilele saptamanii.

In ce conditii poti primi amenda

Potrivit legii 61/1991, articolul 2, punctele 25, 26 si 27 se poate da amenda pentru deranjarea linistii publice pentru:

 – „tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma”;

 – „tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destintia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora”;

 – „organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban”.


Cine poate primi amenda

Dupa cum se poate observa, legislatia face referire si la persoanele fizice, si la cele juridice, incluzand atat lucrarile de reparatie si constructie pe care le face un mester in apartament, cat evenimente private galagioase ori gestul simplu de a asculta muzica de petrecere prea tare in locuinta.

 

Cat platesti daca nu respecti orele de liniste la bloc

Valoarea amenzii date pentru cei care nu respecta acele ore de liniste prevazute in mod legal este in prezent de 500 pana la 1500RON. Sa nu crezi insa ca daca vecina de jos a facut plangere si ai primit amenda, de-acum poti sa te distrezi ca doar deja platesti pentru asta.

Recidiva, definita in lege ca repetarea incalcarii intr-un interval de 24 de ore de la prima sanctionare, se pedepseste cu amenda de 2000 pana la 3000RON sau 70 pana la 120 ore de munca in folosul comunitatii. Este mai simplu deci sa verifici ce intervale orare sunt trecute ca program de liniste in bloc si sa incerci sa te distrezi respectand confortul auditiv al vecinilor.

Daca ai fost amendat pentru o petrecere privata in cladire sau in apropierea ei, cu muzica data foarte tare, si recidivezi, va trebui sa platesti cu 3000 pana la 6000RON sau munca in folosul comunitatii de la 100 pana la 150ore.

Ce faci daca ai tu vecini galagiosi

In cazul in care vrei si tu cateva ore de liniste si vecinii dau de zor cu bormasina, organizeaza petreceri peste petreceri sau lucreaza tot timpul cu ciocanele rotopercutoare, renovand intreaga casa, poti suna la politie pentru a face o reclamatie.

Gasesti destul de usor un model plangere la politie pentru tulburarea linistii publice pe Internet pentru a verifica ce contine exact. Este bine insa sa stii ca desi legea este foarte clara, nu este aplicata uniform peste tot si ca depinde mult de autoritatile locale cat de sever decid sa intervina in aceste cazuri.

 

 

Lasa un comentariu

26 Comentarii

Gabi

January 26, 2022 at 12:58 am

Vecinii perete in perete cu mine dau muzica foarte foarte tare, ca la nunta, cred cau sub-woofer foarte puternic, se aud mai ales basii, intreadevar in afara orelor de liniste. E legal sa faci asa, nunta in apartament zilnic? Cred ca am dreptul sa dorma si in orele diminetii si ale dupa-amiezii, spre seara. Uneori nu aud bine sunetul propriului meu televizor deoarece muzica lor se aude mult mai tare prin perete, Mestere, ce zici?

Répondre
Un cetățean

December 1, 2021 at 6:29 am

Statul iar nea păcălit cu o lege care favorizează gălăgioși…

Répondre
Adriana

November 12, 2021 at 2:34 pm

Bună ziua, de curând am vecini noi care renovează apartamentul și m-au terorizat cu bormasina și polidiscul, eu suport cum suport dar am nepoțelul de 1 an și jumătate care e terorizat plânge într-una când aude zgomotele asa tare, iam rugat frumos în repetate rânduri ca măcar programul bebelului de somn sa îl respecte adică de la ora14-16 îmi trântesc în nas ca ora de odihna este de la 13la14, ce pot face în acest ca menționez ca nici ora de odihna de la 13 la 14 nu o respecta în totalitate. Multumesc anticipat pt răspunsuri.

Répondre
Mesterul

November 30, 2021 at 1:50 pm

Buna, Adriana,

Daca nu va puteti intelege amiabil, poti face o reclamatie la politie.

Ideea e ca pe cat de mult lucreaza, pe atat de rapid ar trebui sa termine si sa fie eliminat si zgomotul astfel, dar daca nu puteti cu vorba buna, nu prea am ce alt sfat sa va dau.

Toate cele bune!

Répondre
GIANLUCA

October 27, 2021 at 9:07 pm

S-a mutat unu în blocul meu, sub mine, la bloc(la bloc! ) buburie de dărâmă preții, de la ora 09:00 pana la ora 22:00. Am fost la el la ușa, și mi-am spus: ca el face ce vrea în casa lui pentru ca programul de bubuit și dărâmat este pana la ora 22:00.
Pauza de liniste între orele 13:00-14:00, nu se respecta, pentru ca leg.61 art2 pct 25, 26, 27, scrie clar ca între aceste ore se respecta liniștea?? Cred ca dB din apartamentul lui depășea cu mult limita, era o bubuiala de se mișcă patul cu mine, am chemat politia, cred ca doar l-au avertizat verbal, de ce politia nu au în dotare aparate de măsurat bB-lii, din apartamentului “vecinului nou venit” ??? Ce e drept, când l-am amentinat ca o sa anunț politia, a sistat lucrarea = bubuiala!!! Legea spune ca între orele 13 – 14 trebuie păstrată liniștea, dar cine dracu o respecta??? Nu poti sa repecti măcar 1 h??

Répondre
MITICA

October 16, 2021 at 1:09 pm

Adevarul este ca legea este de rahat sa nu-i zic altfel ! Asta este de pe timpul regimului trecut si aici ma refer la ora aia de liniste,adica de la 13.00 -14.00 ! Intr-o tara si societate normala la cap asta e ora de pauza de masa ! In ceea ce priveste orele de lucru gasesc ca este cea mai mare porcarie sa se permita lucrul dupa ora 17.00 ! Intr-o tara civilizata si normala la cap nu vei auzi niciodata zgomote facute de rotopercutoare in apartament dupa ora 17.00 si cu atat mai mult sambata ! La noi in ROMANICA , tara asta putreda toata lumea isi permite orice ! Organele nu se obosesc de nicio culoare sa sa vegheze la respectarea legilor , ba daca indraznesti sa-i deranjezi cumva cu vreo sesizare te trzesti si cu o amenda ! Din fericire nu mi-au dat amenda dar un avertisment DA ! Va spun din proprie experienta nu din carti ! Asa ca asa stand lucrurile nesimtiti care isi permit sa deranjeze vecinii de asta ne sfideaza pe noi cei care incercam sa avem si noi un pic de liniste in propria casa ! Ca de,asta este,traim la bloc si trebuie sa ne respectam unii pe altii !Asa ca o lege care sa prevada lucrul de la 09.00- 17.00 chiar 18.00 si interzis cu desavarsire lucrul sambata si duminica mai ales lucrarile care presupun folosirea uneltelor care fac zgomote ar fi bine venita ! Deci de vineri dupa ora 17.00 stii sigur ca intr-adevar ai un wekend linistit nu sa-ti zbarnaie in cap rotopercutoarele pana sambata seara la ora 22.00 ! Lege de tot kkatul ! Aviz celor care ar putea schimba ceva in legea asta nenorocita !

Répondre
Nicoll

October 13, 2021 at 1:46 pm

Buna ziua
Azi am fost chemată la poliție pentru ca mi-a făcut Vecinul reclamație
Am un copil de 6 ani și se mai joaca cu cățelul prin casa dar nu la orele care sunt prevăzute in lege și pe dânsu in deranjează
cel de la poliție fiind prieten cu Vecinul
Și mi-a zis ca dacă nu dau de declarație in face dosar penal,este posibil așa ceva și ca ma cheamă in tribunal,va rog sa îmi răspundeți

Répondre
Mesterul

November 1, 2021 at 10:39 am

Buna, Nicoll,

Daca nu au cum sa demonstreze ca zgomotul depaseste un anumit prag acustic si ca nu se produce la orele prevazute in legislatie, acestea sunt deocamdata simple amenintari.

Primul sfat e sa rezolvati amiabil problema.

In acelasi timp, ai putea sa iei legatura cu un avocat si vezi daca si in ce circumstante poti depune o plangere pentru harturire.

E mai sigur sa il chemi tu in tribunal direct si sa depui plangerea cat mai repede, daca intr-adevar nu ai gresit cu nimic si asta iti cauzeaza un foarte mare stres.

Avocatul iti va spune care sunt sansele ca oricare dintre aceste doua plangeri sa fie dusa mai departe in instanta, inclusiv cea a vecinului.

Cele bune!

Répondre
Claudia

July 22, 2021 at 8:34 am

Bună. Spre exemplu, eu am vecina de sus,nopți la rand pana la 2-3 dimineața, ea ori mita mobila,ori trântește oale,ori dusul de cada..se aude foarte tare cum ne bubuie în cap,am și o fetita de 8ani,normal ca nu putem dormi. Am fost la ea ,sa ii vorbesc,mi’a ras în fata ca ea nu face zgomot,ca se aude din alta parte,și ca ..dacă se trezește la 12 noapte ea spala vase ,ca nu are cum sa se uda trantelile,mai pe scurt sunt nebuna.. de o luna jumate de când m’am mutat,m’a terorizat. Ce Dumnezeu sa mai fac. Nu dorm nici eu,nici fetita,

Répondre
Mesterul

July 22, 2021 at 9:20 am

Buna, Claudia,

Nu am mai intalnit o astfel de situatie si drept sa spun, nu am idee ce masuri se iau de obicei. Este cam greu sa demonstrezi autoritatilor ca zgomotele se produc, daca nu ai martori, mai ales ca nu vorbim de muzica data la maxim sau de unelte motorizate care evident ca se aud foarte clar si tare.
Daca zgomotul depaseste un anumit prag sonor, e posibil ca il aud si ceilalti vecini.
Intreaba-i si ulterior vezi cum procedezi cu reclamatiile.

Répondre
Pavel Ion

June 7, 2021 at 8:52 pm

Buna, fac mobila rustica la tara am sediu ce este drept se aude in curte zgomot dar la mn in casa nu si vecinul tot chiama politia ca nu poate sa doarma de zgomot ,el are casa la 15 ..20 metri de atelier..respect orele de lucru8:00-13:00…14:00-18:00

Répondre
Mesterul

June 9, 2021 at 5:54 am

Buna,

Daca respectati orele respective si politia nu a constatat contraventii, nu prea aveti motiv de ingrijorare.

O amenda poate fi contestata ulterior, daca demonstrati ca sunteti de buna credinta.

Mult succes!

Répondre
Tudor Ene

June 1, 2021 at 1:01 pm

Salut! Am un șantier in lucru si vecinul ma reclama ca fac zgomot cu bormașini.
Precizez ca lucram respectând programul de pauza si de lucru.
M am trezit cu politia comunitara si imi arata leg.61 art2 pct 25…
Nu stiu cum as putea sa fac o instalatie sanitara/electrica fara bormasina…..

Répondre
Mesterul

June 9, 2021 at 5:51 am

Buna ziua,

Ati primit amenda?

Daca demonstrati ca ati pus un anunt prealabil si ca respectati orele de liniste, puteti sa o contestati.

Mult succes!

Répondre
Alex

May 23, 2021 at 9:33 pm

Daca un vecin da muzica foarte tare in afara orelor de liniste legea nu il pedepseste? Multi inteleg ca in afara orelor de liniste pot face orice.

Répondre
Mesterul

May 27, 2021 at 7:29 am

Buna, Alex,

Nu stiu ce sa raspund in legatura cu asta, cred ca ar trebui tratata cu bun simt problema si macar pentru inceput discutat amiabil.

Cele bune!

Répondre
Jitaru Andra Maria

May 11, 2021 at 8:07 pm

Dacă vecinul are câine, care latră după ora 22,si se oprește din lătrat undeva la 1 noaptea?

Répondre
Mesterul

May 12, 2021 at 9:13 am

Buna, Andra,

Animalele de companie, ca si copiii, sunt un subiect delicat – sper ca iti dai seama ca vecinului ii este imposibil sa limiteze asa ceva.

Sincer, nu stiu nimic din legislatie care sa mentioneze asta, dar daca aflu, revin cu informatii.

Toate cele bune!

Répondre
Irelevant

June 1, 2022 at 12:12 pm

Sunt un mancator de rahat, ofuscat.

Répondre
Mire

April 5, 2021 at 11:11 am

Dar ce te faci dacă vecinul de jos,trecut de 65 ani, bate în tavan și în țevi la ora 9:30 că ai îndrăznit sa dai cu aspiratorul,sau că scapă copilul de 1 an o jucărie pe jos?Amiabil nu s-a putut discuta, cand a venit să bubuie cu pumnii în ușă, numindu-ne “nerusinati”. Acum a îndrăznit să ne aducă poliția la ușă. Mă întreb ce urmează? Instanța de judecată?

Répondre
Mesterul

April 5, 2021 at 12:29 pm

Buna, Mire,

Daca voi nu ati incalcat cu nimic legea si din punct de vedere legal nu sunteti pasibili de amenda, poate sa cheme politia in fiecare zi.

Politia are datoria sa investigheze, nu sa asculte doleantele unei singure parti. De regula, politia isi da seama cu cine are de-a face. Sustineti-va nevinovatia si demontati acuzatiile punct cu punct.

Cand e vorba despre copii mici, nu prea aveti ce sa cenzurati, copiii plang, se joaca, e ceva normal. Discutati calm cu Politia, cu Seful de Scara, cu Administratorul – asa demonstrati ca doriti rezolvarea pe cale amiabila a problemei.

Daca persista hartuirea, recomand sa cereti si sfatul unui un avocat.

Nu puteti face o plangere fara probe si desi inregistrarile nu sunt intotdeauna luate in considerare, mai ales nefiind facute cu acordul celelilalte persoane, puteti incerca sa il inregistrati daca va ameninta – o persoana care va hartuieste inadins nu stie sa se cenzureze si va avea un limbaj violent.

Mult succes!

Répondre
Luca

June 8, 2021 at 8:05 am

Sunt un bou sinistru care spameaza cu articole de 2 lei si nici macar nu sunt platit pentru asta.

Répondre
Boghina Gheorghe

March 14, 2021 at 11:02 pm

dupa orele 22 00 se produc zgomote cu obiecte contondente din apartamentul de la etajul de mai sus

Répondre
Mesterul

March 16, 2021 at 7:01 am

Buna ziua,

Sfatul meu e sa discutati mai intai amiabil cu proprietarul – va puteti intelege si omeneste, daca nu vorbim de rea credinta.

Daca zgomotul persista si depaseste limita bunului simt, cu mult in afara programului, atunci da, aveti castig de cauza in eventualitatea unei reclamatii.

Numai bine!

Répondre
Eugenia

May 13, 2022 at 11:48 am

Bună ziua am vecini de deasupra care are o nepotica bolnava tipa toată ziua și aleargă sare face zgomote de ne suportat , și mama ei dudue când merge ei nu știu sa meargă normal , am fost la ei dar nu am avut cu cine sa discut au început sa tipe de când a deschis ușa spun ca au drepturi ca are copilul cu probleme nu am fost sa fac reclamație nici nu am chemat politia pana acuma nu știu ce sa fac ca nu ii mai suport

Répondre
Mesterul

May 20, 2022 at 2:19 pm

Buna ziua,

Nu stiu cum va poate ajuta politia, daca zgomotele nu depasesc un anumit prag ca intensitate.

In rest, daca nu merge cu vorba buna, puteti face o sesizare, insa tineti cont ca nici ei nu au ce sa faca, daca ma intelegeti.

Numai bine!

Répondre