6 etape cand aplici chitul pentru faianta sau gresie

Am modificat articolul ultima data pe: 21.06.24

 

Chituirea faiantei si gresiei este unul din ultimii pasi din realizarea acoperirii unei suprafete cu aceste materiale. Nu este necesar sa fii un mare mester cu ani de experienta pentru a efectua acest procedeu – iata, mai jos, cum sa il pregatesti si cum sa il duci la bun sfarsit, fara mare efort sau pregatire.

 

Daca ai ajuns la aceasta sectiune, inseamna ca doresti sa afli mai mult despre cum se chituieste o suprafata, dupa ce ai acoperit-o cu faianta ori gresie. Hai sa trecem prin notiunile de baza fata de aceasta activitate, enumerand atat echipamentele necesare, cat si pasii ce sunt de urmat pentru a duce la bun sfarsit intregul proces: 

 

Ce este chituirea

Ca definitie, aceasta procedura este acoperirea cu chit a spatiilor dintre placile de gresie si faianta. Chitul poate fi folosit si in alte domenii ale constructiei si amenajarilor, de exemplu in structurile de lemn. Pasul acesta este deosebit de important nu numai in asigurarea aspectului estetic foarte placut al lucrarii, dar si pentru prevenirea acumularii de lichide sau de impuritati intre placile instalate, astfel asigurandu-se si trainicia muncii tale. 

 

 

Ce este chitul, mai intai de toate? Din punct de vedere chimic, amestecul de nisip si ciment este o formula pentru chit, insa si alte substante pot fi adaugate, in functie de ce produs cumperi, mai ales pentru a-i da mixului culoarea dorita. 

Cromatica este un factor important, asadar, in alegerea chitului, pentru ca acesta sa se potriveasca cu paleta placilor de gresie si faianta pe care le-ai instalat. Ca preturi, pachetele de chit pot varia putin, insa diferentele nu sunt foarte notabile, in ceea ce priveste calitatea – mai mult conteaza si abilitatile tale de a amesteca si aplica chitul, iar noi te vom ghida prin aceste proceduri, in paragrafele ce incep mai jos. 

 

Materiale si scule necesare 

Buun, inainte de a trece la explicarea pasilor, sa trecem prin inventarul necesar: in primul rand, evident, cativa saci cu chit, cei mai des intalniti pe piata fiind de 5 ori de 4 kilograme. 

O sa mai ai nevoie de doua galeti relativ mari, noi recomandam cel putin 20 de litri, spacluri, burete, cancioc, iar daca folosesti un ciocan rotopercutor cu mandrina SDS, atunci poti sa ii pui la capat un melc pentru a amesteca in chitul cu apa. 

Daca ai o gletiera cauciucata, ea este buna pentru suprafetele mari, insa spaclul este potrivit camerelor mici, cum sunt baile, mai ales cand lucrezi in colturi. Sa nu te temi ca lama de metal a spaclului va zgaria faianta sau gresia, poti sa o utilizezi cu mare incredere, fara sa lasi vreo urma pe placi. 

 

Pregatirea mixului ce urmeaza a fi aplicat

Ai cele doua galeti, una cu apa si una pentru prepararea chitului. Raportul in care chitul-praf si apa vor trebui amestecate este circa 2 litri de apa rece, curata, pentru un sac de 4-5 kilograme de chit – insa nu este indicat sa prepari un sac de chit deodata, ci mai degraba pune cate 2 kilograme si amesteca-le cu 1 litru de apa. 

Cu ciocanul rotopercutor, echipat cu melc, vei lucra foarte eficient, iar important este sa nu iti iasa amestecul prea subtire. Astfel, dupa ce ai amestecat pana a iesit o pasta, lasa o pauza de 10 minute si amesteca iar.

 Daca esti multumit de rezultat, adica daca pasta este relativ vascoasa si nu curge de pe melcul de amestecare, atunci mai adauga 2 kilograme de chit si inca 1 litru de apa, amestecand iar. 

 

Cat este necesar, in raport cu suprafata?

Pentru o suprafata de circa 20-30 metri patrati, adica orientativ o baie normala, cu podeaua si peretii, o sa fie nevoie de circa 10 kilograme de chit, cu alte cuvinte, doua pungi intregi, aproximativ. Este bine sa prepari mai mult chit, insa, decat mai putin, oricum materialul in exces va fi sters dupa aceea. 

Estimarea materialului necesar depinde si de dimensiunile placilor de gresie si faianta. Prin urmare, daca placile sunt mai mari, vor exista spatii mai mici intre ele, prin urmare vei avea nevoie de mai putin chit pentru a umple rosturile. 

 

Cum alegem culoarea 

Aspectul estetic al cromaticii trebuie si el luat in calcul. Am mentionat deja, mai sus, cum diversele pachete din comert vin in diverse culori – puteti gasi chit gri, alb, caramiziu, maro si asa mai departe, in functie de gusturi. Nu exista vreo regula aici, in ceea ce priveste combinatia cromatica cu placile, insa cei mai multi mesteri spun ca un contrast prea mare intre culoarea acestora si culoarea chitului va arata neplacut. 

Nu uita sa alegi chitul potrivit pentru mediul de aplicare! Astfel, exista formule doar pentru aplicarea la interior, in bai si bucatarii, dar si formule pentru exterior, in cazul in care le aplici pe scarile de la intrare sau pe aleea care duce la usa casei!

 

Aplicarea chitului 

Daca amestecul este gata, e timpul sa il aplici – inainte de acest pas, insa, curata rosturile dintre placi si umezeste-le, dupa ce ati scos distantierele. Foloseste o carpa cu apa pentru a umezi aceste spatii, astfel incat sa nu mai exista urme de adeziv pe placi. Este recomandabil sa aplici chit pe o suprafata de 6-7 metri patrati deodata, nu pe toata baia. 

 

 

Intai, umezeste rosturile cu burtele cu apa, ia spaclul si intinde chitul pe cei circa 6 metri patrati, direct in rosturi. Apoi, ia buretele iar si intindeti-l peste placi, astfel incat sa nivelezi chitul intre ele, fara nicio urma de spaclu. Schimba apa din galeata, spala buretele si sterge din nou, pana faianta va ramane fara nicio urma de chit. Sa nu folosesti o carpa uscata, caci aceasta o sa zgarie substanta. 

Daca ai terminat, muta-te la urmatoarea suprafata de circa 6 metri patrati si repeta procesul. La final, se va lasa baia circa 12 ore cu usa deschsa, pentru ca toata lucrarea sa se usuce, iar chitul sa se intareasca. 

Dupa aceea, se vor monta obiectele sanitare, daca ati lucrat intr-o baie, ori mobilierul, daca este vorba despre o bucatarie. Gata, felicitari, ai terminat procesul de chiturie pentru gresia si faianta in incinta aleasa! 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu