8 pasi esentiali cand dai gauri

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.24

 

Indiferent cat de bine este pusa la punct casa ta, la un moment dat vei constata ca trebuie sa instalezi ceva care necesita gaurire, fie prin pardoseala, fie, cel mai probabil, prin pereti. Ca sa te poti descurca rapid, noi te informam in privinta pasilor pe care trebuie sa-i parcurgi, de la inceputul si pana la finalizarea lucrarii. 

 

Umorul urban abunda in referiri la vecini cu bormasina, dar adevarul e ca implinim acest rol prin rotatie. Cand iti vine randul, urmeaza instructiunile noastre ca sa reusesti, intr-un timp scurt si cu minim de efort, sa scapi de aceasta sarcina. Iata ce trebuie sa ai in vedere:

 

Alege instrumentul

Vei avea nevoie de cateva obiecte pentru a-ti duce lucrarea la capat. In afara de instrumente de masura si creion/marker pentru marcaje, s-ar putea sa-ti trebuiasca o scara si prelungitor. In afara de asta, ia in calcul faptul ca poti executa gauri cu o bormasina sau cu un ciocan rotopercutor, fiecare cu anumite caracteristici, avantaje si dezavantaje. 

Daca optezi pentru o bormasina, aceasta va fi mai usor de folosit, avand o greutate mai mica. Vei descoperi ca poate fi folosita in cele mai multe proiecte din gospodarie. In schimb, nu va face fata la materiale dificile, ca betonul sau piatra, avand o putere redusa.

Un ciocan rotopercutor este ideal pentru orice tip de gauri, problema este ca rotopercutoarele clasice, unifunctionale, nu pot fi folosite decat pentru aceasta sarcina. In plus, sunt foarte grele si dificil de manuit. Va trebui sa te folosesti cu ambele maini pentru a putea tine sub control forta acestei unelte. 

Verifica locul

Pentru ca totul sa decurga bine, trebuie sa analizezi cu atentie locul in care urmeaza sa executi perforatia. Desi arata uniform, zidurile pot ascunde lucrari ingropate. Poate fi vorba despre fire de curent electric, cablu de internet sau tevi de apa. Daca pe perete se afla prize, duze sau iesiri tv si internet, ar fi mai bine sa consulti o schita sau sa folosesti un detector, pentru a putea sa eviti accidentele. 

Incearca, in orice caz, sa nu faci gaura in linie dreapta cu aceste montaje, aceasta fiind cea mai la indemana metoda de a le ocoli.

Chiar si realizarea de gauri in pardoseala poate fi periculoasa, daca, de exemplu, incalzirea incaperii se face prin podea. 

 

Evita colturile

O alta masura de precautie, cand stabilesti unde sa dai gaura, este sa eviti colturile. Un colt de perete expus, cuprinde, de obicei, zidarie si tencuiala, dar nu se stie niciodata unde nimeresti. 

Fiind mai fragile, acestea pot ceda atunci cand sunt expuse la presiunea si trepidatia mecanica a uneltei. Pe langa asta, ia in considerare ca vei folosi gaura pentru a monta un diblu si a suspenda greutati. Presiunea radiala exercitata de acestea din urma va duce la destramarea structurii. 

 

Selecteaza suruburile, diblurile si burghiul

Indiferent daca mobilierul sau structura pe care vrei sa amplasezi are in set dibluri si suruburi, va trebui sa faci chiar tu o estimare a eficientei acestora. Exista dibluri de expansiune, multizone si universale, dibluri pentru rame, pentru cadre metalice si asa mai departe. Ele sunt adaptate materialului si obiectului de ancorat. 

In principiu, un surub ancorat la 2,5 cm intr-un perete de beton este suficient pentru a sustine greutati reduse. In cazul in care greutatea este mai mare sau materialul in care a fost facuta gaura este slab si poros, va fi nevoie de dibluri mai lungi si suruburi mai groase. Cel mai adesea, diblurile expandabile din plastic au o rezistenta la smulgere de pana la 3 KN, pe cand cele metalice pot ajunge la 24 KN. 

Adapteaza burghiul la dimensiunea diblului. Foloseste acelasi diametru si nu uita sa iei in calcul, la adancimea gaurii, prezenta prafului rezultat din perforare, daca nu il extragi. Marcheaza burghiul pentru a sti unde sa opresti gaurirea. Foloseste mereu un cap de gaurire adaptat materialului.

 

Masoara si realizeaza marcajele

Masoara bine dimensiunile corpului si inaltimile, ca sa poti executa lucrarea dintr-o singura incercare. Daca esti nevoit sa faci mai multe gauri intr-un perimetru mic, e foarte posibil ca tencuiala sa cedeze si sa fii obligat la reparatii. 

Marcheaza placile de faianta cu atentie. Pentru a lucra usor, poti incerca sa folosesti accesorii de fixare care inlesnesc o gaurire precisa. 

 

Largeste orificiul treptat

In conditii de foraj dificil, in beton cu densitate mare, si mai ales pentru diametre mari ale diblurilor (10-12 mm), poti apela la o tehnica de perforare care sa-ti creasca randaentul. Alege un burghiu de dimensiuni mai mici (6 mm) si gaureste materialul. Apoi monteaza varful de 12 mm si reia actiunea pentru a largi gaura deja executata. In felul acesta, nu vei forta atat de mult motorul sculei. 

 

Foloseste functia adecvata

Cand vrei sa efectuezi o lucrare de gaurire intr-un perete de BCA sau zidarie, nu va fi foarte dificil sa duci proiectul la capat folosind functia de rotire a burghiului. Fiind materiale care opun o rezistenta redusa, pot fi perforate cu ajutorul bormasinii.

Alte tipuri de zid, fie ca este vorba despre structuri de rezistenta si fundatii, fie despre portiuni de piatra (in general la exterior), va trebui sa folosesti rotopercutorul pentru a avea succes. Ia in calcul bormasinile cu functie de rotopercutor sau ciocanele rotopercutor. Gama de rotopercutoare de la Bosch are destule modele care s-ar putea potrivi cu astfel de sarcini. 

Pastreaza curatenia

Pentru a putea pastra locuinta curata in conditiile in care faci lucrari de gaurire, cel mai indicat este sa faci faci curat chiar in momentul in care executi lucrarea. Praful fin de ciment, tencuiala si caramida se poate raspandi prin toata casa daca nu il strangi chiar atunci. 

Cel mai rapid mijloc de a mentine curatenia in timpul perforarii este sa pui un tub de aspirator, fara extensie, chiar langa punctul de perforare. Cea mai mare parte a prafului va fi absorbita imediat. Vei avea nevoie de ajutor din partea unei alte persoane, cineva care sa tina aspiratorul in pozitie. 

Pentru forajele la care nu poti folosi aspiratorul poti improviza, folosind o foaie de hartie pliata pentru retinerea molozului, sau un fund de pet decupat. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu