Cum se monteaza aerul conditionat

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Aflat printre cele mai eficiente sisteme de climatizare pentru locuinte, aparatul de aer conditionat necesita o instalare atenta pentru a putea functiona corect si a oferi o durata cat mai lunga de exploatare. Iata cateva sfaturi practice de care este bine sa tii cont daca te pregatesti sa montezi un astfel de echipament.

 

Alege cu atentie locul pentru unitatea interioara si cea externa, foloseste diblurile potrivite, lasa spatiu suficient pentru ca aerul sa circule, monteaza furtunul de evacuare in unghi – sunt doar o parte dintre recomandarile specialistilor pentru instalarea sistemelor split de aer conditionat. Afla mai multe sfaturi utile pe acest subiect, din articolul de mai jos.

 

Cum montezi corect o unitate interioara de aer conditionat

Inainte sa te apuci de montat aer conditionat este bine sa evaluezi atent spatiul pe care acesta va trebui sa il raceasca/incalzeasca. Pozitiona unitatii interioare determina eficienta fluxului de aer in incapere si va decide cat de uniform sau neuniform se modifica temperatura in spatiu.

Regula spune ca unitatea din interior trebuie amplasata in partea de sus a peretelui, deci nu la mijlocul sau, astfel incat sa se afla:

 – la minimum 15cm de tavan;

 – la cel putin 12cm fata de peretii invecinati sau elemente de mobilier situate in lateral;

 – fara ca aerul sa vina direct catre ocupantii incaperii in timpul functionarii, pentru a-i proteja de alergii si raceli.

Nu uita ca locul de fixare a unitatii interioare influenteaza conditiile de montaj la orice unitate exterioara de aer conditionat, si masoara cu atentie lungimea furtunului dintre cele doua componente pentru a calcula cat mai exact pozitia corecta a fiecareia.


Unde asezi unitatea exterioara

A doua componenta de baza in procesul de montare de aer conditionat, unitatea exterioara se amplaseaza pe perete, in apropierea geamurilor, pentru a avea acces facil pentru interventiile de curatare si intretinere, dar fara a obtura ferestrele. Furtunul de evacuare a condensului de instaleaza oblic fata de unitate.

Majoritatea modelelor se fixeaza cu dibluri de perete, insa exista si versiuni care se asaza pe sol (terasa, balcon etc.). Citeste in cartea tehnica si respecta cat mai precis recomandarile privind spatiul care trebuie lasat intre unitatea exterioara si suprafata peretelui sau alte obiecte din apropiere. 

 

Ce este necesar pentru montaj

Pe lista uneltelor necesare la orice instalare de aer conditionat intra:

 – ruleta, creion si nivela – pentru masuratori cat mai exacte;

 – masina de gaurit, circular, dalta si ciocan – pentru crearea orificiului de trecere prin perete;

 – surubelnita electrica, chei tubulare, cleste pentru dibluri, surubelnita de electrician;

 – echipament de protectie (masca impotriva prafului, ochelari, dopuri de urechi sau casti antifonice, manusi);

 – scara.

 

Fixarea placii suport pentru aer conditionat

Folosind ruleta, creionul si nivela, da semne exact acolo unde va trebui sa inserezi diblurile pentru a fixa placa suport inclusa in pachetul de livrare a sistemului, pentru unitatea de interior. Foloseste bormasina pentru a da gauri, include diblurile si strange bine pentru stabilitate.

 

Creeaza spatiu pentru furtunul de condens

Apeleaza la schema de montaj pentru aer conditionat, prevazuta de producator pentru a te ajuta sa vizualizezi mai usor fiecare element al sistemului, pentru a identifica exact pozitia orificiului care permite trecerea furtunului care face legatura dintre cele doua unitati.

Foloseste un circular si apoi bormasina cu un burghiu lung pentru a gauri eficient peretele. Specialistii recomanda patrunderea catre exterior cu o inclinatie de 5o. Este o masura care face ca fiecare furtun de condens de aer conditionat sa functioneze mai eficient prin folosirea gravitatiei pentru scurgerea apei.

La exterior, vei avea nevoie de dalta pentru a elibera traseul furtunului si a largi gaura suficient de mult pentru a-l putea indoi, daca este vorba despre o unitate exterioara de aer conditionat amplasata semnificativ mai jos decat cea interioara. Tot in kitul de montaj pentru aer conditionat ar trebui sa gasesti si masca pentru furtun.

La unele modele furtunul este deja racordat la legaturile frigorifice, iar la celalalt capat sunt montati si conectorii rapizi. Daca nu este si cazul tau, foloseste ghidul tehnic pentru a realiza aceasta etapa.

 

Monteaza unitatea interioara

Capatul furtunului se protejeaza intotdeauna cu o folie de plastic la trecerea prin perete, pentru a evita deteriorarea conectorilor. Inainte de trece furtunul catre exterior acesta se desfasoara, tinand cont de faptul ca include un cablu de cupru care poate fi format o singura data.

Dupa ce treci furtunul si evacuarea prin perete, poti executa urmatoarea etapa si anume fixarea unitatii interioare pe placa de suport. Acest gest se face asezand unitatea pe suport de sus in jos, pentru a permite fixarea corecta.

Monteaza unitatea exterioara

Daca nu ai izolat inca exteriorul casei sau apartamentului si crezi ca exista posibilitatea sa faci asta in viitor, iti recomandam sa cauti niste console mai lungi pentru montaj de aer conditionat. Pentru ca aerul circula prin unitatea externa dinspre perete spre unitate, distanta pana la perete trebuie sa fie de minimum 10 – 15cm, cifra ce trebuie pastrata si daca faci modificari ulterioare de finisaje.

Instalarea suportului de sustinere se face similar suportul pentru unitatea interioara. Nu uita ca elementele de fixare trebuie adaptate zidariei si cauta dibluri pentru chirpici, caramida, beton etc. in functie de material, pentru a asigura o stabilitate cat mai buna pentru acest echipament nu prea usor.

 

Aer conditionat fara unitate exterioara

Daca ai probleme cu vecinii de deasupra sau de sub tine din cauza zgomotului si te gandesti ca un montaj de aer conditionat cu unitate exterioara este tot ce-ti mai trebuie, poti opta si pentru o varianta prevazuta numai cu unitate interioara, care are nevoie doar de un spatiu de aerisire. 

Mai poti opta si pentru un sistem de aer conditionat mobil, care nu implica un proces de montaj atat de intruziv in locuinta. Iti atragem insa atentia ca majoritatea modelelor promovate sub numele de aparat de aer conditionat portabil fara furtun de evacuare nu includ de fapt freon, ci functioneaza similar ventilatoarelor.

De asemenea, vei gasi produse indicate drept sisteme de aer conditionat mobil fara evacuare in cazul modelelor cu freon care necesita furtun de evacuare, dar la care acest accesoriu nu este inclus in pret si trebuie cumparat separat.

Marele avantaj al acestor versiuni de aer conditionat de camera este ca nu ai nevoie de ciocanul rotopercutor sau de bormasina pentru a gauri peretele, pentru ca furtunul sau burlanul de evacuare a aerului cald poate fi scos prin geamul de la balcon sau de la bucatarie. Pe de alta parte, au o capacitate mai mica de racire/incalzire, fiind mai curand potrivite pentru birou, garsoniera sau situatia in care ai mai multe astfel de unitati in apartament.

 

In ce masura ai nevoie de specialisti la un montaj de aer conditionat

Desi procesul in sine nu este foarte complicat, iti recomandam sa lasi montajul sistemului de aer conditionat pe seama specialistilor, in special cand vine vorba despre realizarea legaturilor frigorifice.

Verifica cu atentie descrierile de produs atunci cand cumperi un astfel de sistem, pentru ca majoritatea au garantia valida doar daca instalarea este facuta de o firma autorizata. Acelasi lucru este valabil daca iei in considerare o demontare de aer conditionat, cand schimbi apartamentul, sau mutarea aerului conditionat, daca realizezi ca nu este pozitionat in incaperea care trebuie. Cu alte cuvinte, orice interventie care poate influenta modul de functionare este bine sa se faca in prezenta sau de catre un profesionist.

Cat freon intra intr-un aparat de aer conditionat

Cantitatea de freon folosita difera de la model la model si poate fi gasita de regula in documentele tehnice ale produsului, valoarea medie fiind de 900 – 950g. Se recomanda ca completarea instalatiei cu freonsa se faca o data la 2-3 ani sau oricand aparatul da semne de oboseala, fiind desigur precedata de o verificare completa si identificarea eventualelor scurgeri.

Nu uita ca aerul conditionat are nevoie de intretinere atenta pentru a-si mentine eficacitatea. Igienizeaza sau inlocuieste periodic filtrele si foloseste un spray de curatare pentru aer conditionat de apartament pentru a dezinfecta eficient interiorul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu