7 sfaturi pentru a da gauri in faianta ca un profesionist

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Majoritatea celor care au in dotare o masina de gaurit intampina dificultati atunci cand vine vorba de perforarea placilor de faianta, si se feresc de aceasta operatiune. Fiindca esecul inseamna de obicei timp, efort si costuri suplimentare, incearca sa urmezi pasii de mai jos, pentru a avea succes de la prima incercare. 

 

Chiar si unii profesionisti ezita atunci cand au de dat gauri in faianta si placi ceramice, fiindca o placa slaba le poate compromite munca. Daca vrei sa afli care sunt etapele de urmat pentru a putea executa chiar tu acest tip de lucrare, poti sa citesti cele cateva randuri de mai jos.

 

Posibile cauze ale nereusitei

Ca sa afli cum sa faci un lucru bine, este intelept sa afli ce sa nu faci si care sunt obstacolele la care sa te astepti. Exista cateva motive bine intemeiate pentru care unii lucratori isi strang instrumentele si se fac nevazuti atunci cand ii rogi sa-ti dea gauri in faianta. Lipsa de experienta, o trusa incompleta sau riscul de a da gres sunt sunt motive intemeiate.

O placa de faianta se poate crapa din mai multe motive in momentul in care este supusa gauririi. Ne referim aici la placile care sunt deja prinse pe perete, nu la cele scoase din cutie. O cauza ar fi prezenta unui gol de aer in spatele placii, intre bucata de faianta si adezivul cu care ar fi trebuit sa fie prinsa. 

Alta cauza este folosirea functie de rotopercutor pentru excutia gaurii. Viteza prea mare a burghiului este a treia cauza pe care s-o iei in calcul, iar o alta este alunecarea capului de gaurire pe suprafata lucioasa a placii. 

Tine cont de faptul ca ar fi indicat sa ai la indemana o placa de faianta similara cu cea pe care vrei sa o gauresti, sau, macar, sa poti achizitiona una similara in cazul in care lucrurile nu merg cum trebuie. 

 

Pregateste instrumentele potrivite

Orice lucrare merge mai bine daca iti pregatesti din timp instrumentele necesare si te asiguri ca ai tot ce iti trebuie. Pentru a gauri o placa de faianta vei avea nevoie de masina de gaurit, un burghiu capabil sa perforeze suprafete dure, o rola de banda adeziva sau izolatoare, carioca sau alt instrument de scris si o ruleta. 

Poti sa te descurci si fara banda adeziva, pe care trebuie sa o folosesti pentru a face marcajele. Cei mai multi fac aceste marcaje direct, doar ca s-ar putea ca semnele sa se stearga de pe suprafata lucioasa sau sa se intinda, facandu-ti sarcina mai dificila sa obligandu-te sa o iei de la capat. 

 

Masoara si insemneaza

Mai intai, pune o banda adeziva peste zona in care urmeaza sa faci gaura, apoi foloseste din nou ruleta pentru o masuratoare exacta si fixeaza punctul in care trebuie sa faci perforatia. Ca sa marchezi punctul, foloseste creion, marker sau carioca, in functie de preferinte. 

Retine ca e important sa refaci masuratoarea dupa ce ai pus primul semn, folosind mai multe puncte de reper, pe axa orizontala si pe cea verticala. Dupa caz, poti chiar sa masori diagonala

Orienteaza-te corect: creionul nu scrie, de obicei, pe faianta, sau e mai putin vizibil, iar markerul ar putea sa aiba varful prea gros. Daca nu este o lucrare de mare precizie, probabil ca nu te vei impiedica de cei cativa milimetri cu care se poate sa gresesti. 

Incepe gauritul

Pentru ca suprafata smaltuita este alunecoasa si varful burghiului poate sa patineze , deplasand astfel si punctul de intrare. Trebuie sa procedezi cu grija, iar cel mai eficient mod in care poti sa usurezi acest pas este prin zgariere: ia smaltul de pe faianta crestandu-l cu ajutorul unui cui, chiar in punctul insemnat. 

Plaseaza capul metalic (sau carota, in cazul in care ai nevoie de carotare, in loc de gaurire) in punctul pe care l-ai fixat si incepe lucrarea de gaurire. Pentru ca totul sa decurga bine, este indicat sa incepi cu o viteza mica, pentru a te asigura ca varful nu se deplaseaza si incepe perforarea suprafetei superioare. Apoi poti sa cresti treptat viteza, pana cand ajungi la rotatia optima. 

Deoarece placile sunt destul de fine, nu trebuie sa fortezi aparatul. Dimpotriva, pe masura ce de avansezi, incearca sa scazi presiunea si viteza, pentru a scadea impactul cand iesi din placa. Extrage burghiul incet.

 

Pastreaza burghiul rece

Foloseste capul de gaurire cu moderatie, pentru ca este important ca temperatura acestuia sa nu urce prea mult. Ca sa previi deteriorarea burghiului datorita cresterii temperaturii, poti folosi si o metoda simpla de racire, inmuind capul de gaurire in apa. 

S-ar putea sa nu ai nevoie de astfel de metode daca bormasina ta este dotat cu un burghiu adecvat. Exista modele special concepute pentru lucrarile de strapungere a placilor de faianta sau ceramica. Cele de ultima generatie, intarite cu carburi metalice si slefuite cu diamant, se pastreaza ascutite si nu se supraincalzesc. In plus, nu e un cost exagerat. 

 

Schimba burghiul

Pentru a trece prin placa de faianta sau de ceramica, vei folosi, cel mai probabil, un burghiu diamantat, dar apoi trebuie sa tii cont de materialul care se afla in spatele placilor. Opreste bormasina si schimba burghiul destinat perforarii placilor cu unul potrivit pentru caramida si/sau beton, in functie de specificul constructiei.

Se poate intampla sa dai chiar de structuri de lemn. Oricum ar fi, nu incerca sa termini lucrarea mai repede pastrand un singur burghiu. S-ar putea sa te coste mai mult decat economia de timp pe care incerci sa o faci. 

 

Alege modul de operare

Deoarece nu treci printr-un singur tip de material, cel mai indicat este sa adaptezi burghiul, viteza si functia pe care o folosesti. Daca te-ai inzestrat cu cel mai bun rotopercutor Bosch, iti poti permite sa schimbi rapid modul de operare. Pentru a strapunge smaltul si corpul placii trebuie sa folosesti functia de rotatie. La fel, poti pastra rotatia pentru stratul de caramida sau BCA, cele mai des intalnite. 

Exista, insa, posibilitatea de a intalni structuri de rezistenta din fier-beton, asa incat un rotopercutor bun iti va face munca mult mai usoara. La final, nu-ti mai ramane decat sa pui un diblu in orificiul realizat, sa asezi obiectul pe care vrei sa-l fixezi si sa infiletezi surubul. 

 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

Stanciu

January 17, 2022 at 8:07 am

Buna ziua cu o Carota diamantata ceramica poti gauri rapid si usor orice placa de faianta marmura piatra naturala etc . se gasesc cu sutele pe piata .

Répondre
Poenar Gheorghe

May 2, 2021 at 2:38 pm

Clar, concis, pe înţeles! Mulţumesc. Totuşi… se foloseşte neaparat funcţia rotopercuţie?

Répondre
Mesterul

May 10, 2021 at 11:08 am

Buna ziua,

Cu o carota adecvata, se poate deopotriva gauri cu sau fara percutie. Ca sa nu se crape, fara percutie ar fi o optiune de preferat.

Toate cele bune!

Répondre