Cum te ajută filtrele pentru magnetită în protecția instalațiilor

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

O instalație termică eficientă și durabilă presupune nu doar componente de înaltă calitate, ci și întreținere adecvată. Aici intră în scenă filtrele antimagnetita, dispozitive esențiale în protejarea sistemelor de încălzire de efectele nocive ale magnetitei.

In sine, magnetita este un oxid de fier, magnetic, după cum spune denumirea și care prin cumulare poate defecta instalațiile. Mai multe informațiii despre magnetită și cum filtrele antimagnetită protejează instalația aflați în continuare. 

 

Ce sunt filtrele antimagnetita?

Filtrele antimagnetita sunt dispozitive concepute pentru a elimina magnetita din sistemele de încălzire centralizată. Magnetita este un oxid de fier magnetic, format în sistemele de încălzire din cauza oxidării fierului prezent în apă în combinație cu oxigenul. Această substanță se poate acumula în instalație, provocând obstrucții, eficiență redusă și uzură prematură a componentelor.

 

Cum ajunge magnetita în instalație? 

Magnetita ajunge în instalații prin coroziunea internă a țevilor și componentelor metalice atunci când sunt expuse la oxigen și apă. Variațiile de temperatură și calitatea apei din sistem pot accelera acest proces, facilitând formarea și depunerea particulelor de magnetită în circuitul de încălzire.

 

Cum ajută filtrele antimagnetita?

Prin îndepărtarea magnetitei, filtrele pentru magnetită protejează pompele, boilerele și alte componente ale sistemului de încălzire, asigurându-se că acestea funcționează la eficiența maximă. Acest lucru se traduce printr-o durată de viață mai lungă a instalației, economii la factura de energie și o funcționare mai silențioasă.

Bine de ținut minte, ca reper al utilității, că schimbătorul de căldură al centralei termice este o componentă foarte scumpă și, fiind magnetită, se poate depune și defecta centrala. Lipsa unui astfel de filtru de câteva sute de lei vă poate supune la schimbarea unei piese de câteva ori mai scumpă sau chiar la înlocuirea cazanului. 

Tipuri de filtre antimagnetita

Există diverse tipuri de filtre antimagnetita, fiecare având propriile sale avantaje. Majoritatea sunt concepute pentru a fi instalate în circuitul de retur al instalației de încălzire, unde nivelul de magnetită este cel mai mare. Unele filtre folosesc magneți pentru a prinde particulele, în timp ce altele folosesc forțe centrifuge sau metode combinate.

Un exemplu de filtru antimagnetită de calitate este Salus MD22S MAG Defender.. Cu robineti de 22mm, este potrivit pentru o gamă largă de instalații și reprezintă o soluție durabilă pentru protejarea sistemului de încălzire.

Filtrele antimagnetita sunt un instrument esențial în toolkit-ul oricărui proprietar sau instalator care dorește să protejeze și să extindă durata de viață a instalațiilor de încălzire. Prin eliminarea magnetitei, aceste filtre nu doar că previn blocările și uzura, ci contribuie și la o operare mai eficientă și mai economică a sistemului. Dacă vă interesează să investiți într-o soluție de top, Salus MD22S MAG Defender este o opțiune demnă de considerat.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu